Δερμιτζάκης : Κρίσιμη κατάσταση με τον κοροναϊό, κίνδυνος να έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα
Χτυπάει το καμπανάκι ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης ενόψει του χειμώνα
«Αν μπούμε με 300 κρούσματα του κοροναϊού ημερησίως μέσα στον χειμώνα, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα περάσουμε τα 1.000, με αποτελέσματα πραγματικά ανησυχητικά για τη χώρα» λέει ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στα «ΝΕΑ».
«Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση πραγματικά κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε το παν τους επόμενους δυο μήνες και πριν μπούμε σε κλειστούς χώρους για να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε καθημερινά». Στην ακόλουθη ερώτηση για το πόσο πρέπει να πέσουν τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού που καταγράφονται αυτή την περίοδο, ώστε να πετύχουμε μια σχετικά ομαλή είσοδο στη χειμερινή περίοδο, απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη: «Σε αριθμούς κάτω των 50 κρουσμάτων. Κι αυτό γιατί αν πάμε στον χειμώνα με την επιδημιολογική εικόνα που δίνουμε σήμερα, δεν θα αρκεί πλέον απλά το να φοράμε τις μάσκες μας σε κλειστούς χώρους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» προσθέτει χαρακτηριστικά.
Η συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο Μανώλης Δερμιτζάκης, αναλύοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, είναι η παρακάτω:
Τα σχολεία της χώρας μας λειτουργούν ήδη μια εβδομάδα με πλήρη αριθμό μαθητών και κύριο μέτρο πρόληψης τη χρησιμοποίηση της μάσκας. Εχουμε πρόβλημα; Πώς πιστεύετε ότι θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία;
Είναι γεγονός ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν τα σχολεία με μισή σύνθεση, εάν αυτό φυσικά ήταν δυνατό. Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Παρ’ όλα αυτά, με τον τρόπο που ανοίγουν (μάσκες, διαλείμματα ανά τάξη και συνθήκες υγιεινής), εφόσον αυτά τηρούνται σωστά, δεν νομίζω ότι τα σχολεία θα αποτελέσουν εστία έξαρσης και επιτάχυνσης της επιδημίας.
Φοβάστε τον χειμώνα που ξεκινάει;
Βεβαίως. Ο κύριος λόγος που με ανησυχεί ο χειμώνας είναι ότι λόγω καιρού θα αναγκαστούμε να μπούμε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα να αυξηθεί η μετάδοση. Στους περίπου δύο μήνες που απομένουν μέχρι να αναγκαστούμε να μπούμε μέσα πρέπει να κάνουμε τεράστια προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κυκλοφορία θετικών στην κοινότητα, σε χαμηλό διψήφιο αριθμό, ώστε να μπούμε στον χειμώνα πιο ασφαλείς.
Εχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε στην Ελλάδα διαγνωστικά fast τεστ για τον κορωνοϊό όπως αυτά που αναπτύσσονται στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μην εξαρτόμαστε τόσο στο μέλλον από την προμήθειά τους;
Ναι υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Το εργαστήριο του καθηγητή Βασίλη Γοργούλη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αναπτύξει κάποια αντισώματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον λόγο. Το πόσο γρήγορα μπορεί να είναι εξαρτάται από πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών και οι υποδομές, αλλά δυνητικά μπορούμε να το κάνουμε.
Ας πάμε κάπου αλλού: Στην Ελλάδα μαθαίνουμε τι λέει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την πανδημία μόνο από την «αποδελτίωση» των επιστημονικών ερευνών που δημοσιεύονται στο εξωτερικό; Εχουμε έρευνες ελλήνων επιστημόνων για το θέμα;
Ναι, υπάρχουν αρκετές ερευνητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, κάποιες από τις οποίες προχωρούν πολύ γρήγορα. Πιο συγκεκριμένα, η εμβληματική δράση που χρηματοδοτήθηκε από τη ΓΓΕΤ, που αναπτύσσει τεστ και αναλύει το γενετικό προφίλ ασθενών, προχωρά καλά, με κάποιες καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστούν γρήγορα.
Κάποιοι συνάδελφοί σας στο Yale προβλέπουν ότι δεν θα ηρεμήσουμε από την αγωνία αυτής της πανδημίας πριν από το 2024. Συμφωνείτε;
Εξαρτάται πώς αντιλαμβάνεστε το «ηρεμήσουμε». Με την έλευση των εμβολίων, ελπίζουμε τέλος 2020 με αρχές 2021, και πιθανώς φαρμάκων λίγο αργότερα, να έχουμε ένα πρώτο κύμα «ηρεμίας» με μείωση κρουσμάτων και προστασία των ευπαθών ομάδων σε μεγάλο ποσοστό. Σίγουρα ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά τουλάχιστον θα είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα κινδυνεύουν, περίπου στα ίδια επίπεδα με τη γρίπη. Ισως και να μην μπορέσουμε ποτέ να απαλλαχθούμε από τον κορωνοϊό με την έννοια ότι θα είναι παρών κάθε χρόνο, εμείς όμως θα έχουμε εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπισή του.
Πότε νομίζετε ότι θα έχουμε τελικά ένα ασφαλές εμβόλιο; Η προσπάθεια της επιστήμης να «τρέξει» στην κούρσα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει τελικά παρενέργειες που μας πάνε πολύ πίσω;
Σε πρώτη φάση θα έρθουν ασφαλή εμβόλια, αλλά μερικώς αποτελεσματικά, τέλος του 2020 με αρχές/μέσα 2021. Αυτό θα φέρει ύφεση κρουσμάτων και προστασία ευπαθών ομάδων όπως είπαμε. Προφανώς, όταν πηγαίνουμε γρήγορα, βλέπουμε όλα τα προβλήματα με μεγαλύτερη ταχύτητα και η ανάγκη της επιτάχυνσης κάνει τέτοια προβλήματα να φαίνονται πιο μεγάλα. Αν είχαμε την πολυτέλεια να αναπτύξουμε το εμβόλιο σε πέντε χρόνια, οι όποιες καθυστερήσεις δεν θα γίνονταν καν αντιληπτές. Ομως νομίζω ότι πάμε καλά και με όλα τα εμπόδια θα έχουμε κάποια εμβόλια που θα είναι αρκετά αποτελεσματικά για αυτή την πρώτη φάση ανάπτυξής τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
- Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην ελεύθερη κατάδυση από την Ουκρανή Κατερίνα Σαντούρσκα
- HIV/AIDS: Η 1η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του ιού – Πλήθος δράσεων ευαισθητοποίησης
- Οι τραγικές εμφανίσεις του Εμπαπέ με τη Ρεάλ και η απαισιοδοξία για τη συνέχεια
- Πλειστηριασμοί: Εκτινάχθηκαν πάνω από 200% σε δύο χρόνια
- ΣΥΡΙΖΑ για Σαρακιώτη: Καλό του δρόμο – Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιστρέψει την έδρα στο κόμμα
- Η Αυστραλία πρώτη χώρα που απαγορεύει τα social media στους νέους