Βατόπουλος στο MEGA : Όσο πειθαρχούμε στα μέτρα τόσο μειώνoνται οι πιθανότητες για lockdown
Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος
- Νέα καταστροφή υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας - Δεν αποκλείεται το σαμποτάζ
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
- Μπάτλερ, σαμπάνια και μια καταγγελία για διακρίσεις: H καλλιτέχνις που δεν ήθελε άνδρες στον χώρο της
- «Μας χτύπησε και μας κλώτσησε»: Αντιδήμαρχος καταγγέλλει τον αστυνομικό που χαιρέτισε ναζιστικά στο Χαλάνδρι
Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος.
Σχετικά με το αν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική θα προκαλέσουν ύφεση στην επιδημία, είπε: «Αυτό είναι το στοίχημα. Να καταφέρουμε να ελαττώσουμε την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάθε μέτρο που λαμβάνεται γίνεται για αυτό το σκοπό. Όσο περισσότερα είναι τα μέτρα και όσο περισσότερο ο κόσμος πειθαρχήσει, μειώνεται η πιθανότητα lockdown».
Αναφορικά με το αν προκρίνει τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, υπογράμμισε ότι «πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πώς μεταδίδεται ο ιός και να λειτουργεί σε κάθε περίσταση ανάλογα. Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράνε παντού μάσκες. Να περιορίσουμε την άσκοπη επαφή με πολύ κόσμο. Αν γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει, δεν θα υπάρχουν νέοι περιορισμοί και οδηγίες».
Συνέχισε, λέγοντας ότι ο συνωστισμός στις συγκοινωνίες ανησυχεί τους ειδικούς, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πύκνωση δρομολογίων.
«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχαμε πάρει μέτρα. Αν δεν είχαμε πάρει μέτρα, θα είχαμε χιλιάδες κρούσματα. Το ότι έχουμε τον αριθμό που έχουμε τώρα, μπορεί, να θεωρηθεί ‘’επιτυχία’’» ανέφερε σχετικά με την αποδοτικότητα των μέτρων.
Τέλος, μιλώντας για τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στα σχολεία τις πρώτες μέρες, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μολύνσεις που έγιναν εντός των σχολείων. «Μακάρι να μπορούσαν να γίνουν περισσότερες αίθουσες και μικρότερα τμήματα. Άρα ο σχεδιασμός έγινε με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν» πρόσθεσε.
«Και ο Covid-19 να φύγει, μπορεί να έρθει κάτι άλλο σε δύο-τρία χρόνια. Πρέπει να μπει στη ζωή μας ένας τρόπος υγιεινής, που περιλαμβάνει και τη μάσκα» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις