Ελεύθερη πτώση στα Χρηματιστήρια : Πτώση 4,29% στο ΧΑ, η χειρότερη πτώση τριών μηνών στην ΕΕ
Ακολουθώντας την έντονη πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες υποχωρούν υπό το βάρος του διεθνούς τραπεζικού σκανδάλου ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος», αλλά και του νέου κύματος του κοροναϊού το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε κατά 4,29%.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Η αποκάλυψη του διεθνούς τραπεζικού σκανδάλου ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος», αλλά και του νέου κύματος του κοροναϊού που επιβάλλει νέα lockdown βάζοντας σε καραντίνα την ανάπτυξη και την οικονομία βύθισε τις ευρωπαϊκές αγορές.
Επηρεασμένη από το αρνητικό κλίμα η ελληνική αγορά σημείωσε ελεύθερη πτώση 4,29% με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να προσγειώνεται στις 630 μονάδες.
Βουτιά 4% στο ΧΑ
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 630 μονάδων.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε την έντονη πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες υποχωρούν υπό το βάρος του διεθνούς τραπεζικού σκανδάλου ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος», αλλά και του νέου κύματος της πανδημίας.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, στις 630,32 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες 4,29%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 49,74 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 37.553.420 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,65%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,36%.
Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν, με εξαίρεση τη μετοχή της Ελλάκτωρ που παρέμεινε σταθερή.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean Airlines (-8,60%), της Viohalco (-8,18%), της Alpha Bank (-7,20%), της Motor Oil (-7,12%), της Πειραιώς (-6,42%) και της Eurobank(-6,21%).
Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-7,31%), των Τραπεζών (-6,25%) και του Πετρελαίου (-6,17%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 11.149.191 και 9.808.786 μετοχές αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 5,941 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ με 4,339 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 15 μετοχές, 84 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Τζιρακιάν +22,92% και ΑΝΕΚ (κ) +12,50%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ιντερτέκ -14,01% και Προοδευτική -9,09%.
Βυθίστηκαν τα ευρωπαϊκά
Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν τη χειρότερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών καθώς οι φόβοι ότι ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κοροναϊού μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έπληξαν τις μετοχές ταξιδίων και αναψυχής ενώ βουτιά κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι εν μέσω δημοσιευμάτων για νέο σκάνδαλο με ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως, δήλωσε σήμερα ο Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, εν μέσω εικασιών για νέες εντολές από την κυβέρνηση για περιορισμό στο σπίτι.
«Νομίζω ότι (οι επενδυτές) είναι εμφανώς νευρικοί για τις πιθανότητες ενός δεύτερου lockdown», δήλωσε η Τζέιν Σουμέικ, διευθύντρια επενδύσεων στην εταιρία Janus Henderson.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 σημείωσε βουτιά 3,5%, με τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί πάνω από 4%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε νωρίτερα κατά 2,9%, μια πτώση που έχει να καταγραφεί από τις αρχές Ιουνίου.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής κατέγραψε νωρίτερα απώλειες 5,7%, σημειώνοντας τη χειρότερη πτώση του από τον Απρίλιο, με τις μετοχές των αεροπορικών εταιριών IAG, ιδιοκτήτριας της BA και της Lufthansa να υποχωρούν κατά 13,5% και 8%, αντίστοιχα.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν νωρίτερα πτώση 6%, πλησιάζοντας ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ύστερα από δημοσιεύματα ότι η HSBC και η Standard Chartered είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να διακινούσαν παράνομα κεφάλαια τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις