Προφυλακιστέοι οι έξι Αφγανοί για τον εμπρησμό της Μόριας – Τι υποστήριξαν
Οι κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα Μυτιλήνης προφυλακίστηκαν οι έξι Αφγανοί (τέσσερις ηλικίας 19 ετών και δύο ανήλικοι 17 ετών) που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία του εμπρησμού σε βαθμό κακουργήματος και της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα (κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος) για τη φωτιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.
Τι υποστήριξαν
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις σε βάρος τους κατηγορίες, υποστηρίζοντας με δικηγόρο ότι έπεσαν θύματα μαρτυρίας ομοεθνή τους της φυλής Παστούν που διέμενε στο ΚΥΤ της Μόριας και ο οποίος είχε λόγο να τους παρουσιάσει ως εμπρηστές επειδή ανήκουν στην υπό διωγμό από τη φυλή Παστούν, φυλή των Χαζαρά.
«Οι υπαίτιοι του εμπρησμού, που έθεσε χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ελληνική δικαιοσύνη. Θα λογοδοτήσουν, θα εκτίσουν τις ποινές τους και μετά θα απελαθούν» διαμήνυσε από τη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με στόχο να βάλει φρένο σε πρόκληση ανάλογων επεισοδίων.
Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα θέματα αρμοδιότητά τους, ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι «η Μόρια τελείωσε», δήλωσε ότι στην προσωρινή δομή έχουν ήδη μπει 10.000 αιτούντες άσυλο και πρόσθεσε πως σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή νέας μόνιμης δομής, επαναλαμβάνοντας την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών σε όλη τη χώρα.
Τα απόρρητα έγγραφα για τον εμπρησμό
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο εμπρησμός του ΚΥΤ της Μόριας εξιχνιάστηκε με βάση 72 πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ, σύνθετες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και «παρείσφρηση» σε γκρουπ διαδικτυακών συνομιλιών (σε Viber, Whatsapp) Αφγανών όπου ανάρτησαν δύο βίντεο με τις ενέργειές τους.
Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης υπήρξε άρση απορρήτου και μαζική σάρωση κινητών στην ευρύτερη περιοχή του hotspot ενώ ελέγχθηκαν και κινητά τηλέφωνα, κυρίως νεαρών Αφγανών, που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενα επεισόδια ή περιστατικά βίαιων επιθέσεων σε βάρος άλλων αλλοδαπών. Κεντρικό ρόλο για την ανάδειξη της εμπλοκής τουλάχιστον τεσσάρων αλλοδαπών έπαιξε και η αναλυτική κατάθεση, στις 14 Σεπτεμβρίου, ενός άτυπου εκπροσώπου (πακιστανικής υπηκοότητας, αφγανικής εθνότητας) των μεταναστών στη Μόρια, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του για την καταστροφική αυτή ενέργεια.
Αυτά προκύπτουν από κρατικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του «Βήματος της Κυριακής» (τα περισσότερα δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης) για τη διαλεύκανση του εμπρησμού του κύριου προσφυγικού καταυλισμού στη Μυτιλήνη όπου διέμεναν 13.000 άτομα. Σύμφωνα με τα εν λόγω έγγραφα, στις 11 Σεπτεμβρίου άρχισε η διαδικασία «γεω-εντοπισμού» των δραστών με ανάλυση κλήσεων στην ευρύτερη περιοχή του ΚΥΤ.
Ακόμη, πράκτορες της ΕΥΠ και αστυνομικοί εισήλθαν μέσω αλλοδαπών σε ομάδα διαδικτυακών συνομιλιών Αφγανών όπου γινόταν επίδειξη των εμπρησμών κι όπου αναγνωρίστηκαν δύο από αυτούς με βάση τα ρούχα τους αλλά κι ένα σημάδι που είχε ένας από αυτούς.
Ακόμη, συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό κι άλλων περίπου 20 αλλοδαπών που συμμετείχαν στους εμπρησμούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις