Κοροναϊός : Ποιες αλλοιώσεις προκαλεί η Covid-19 στον μηχανισμό της όσφρησης
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Neurology διενεργήθηκε με σκοπό τη διερεύνηση και συσχέτιση των απεικονιστικών ευρημάτων ασθενών με εμμένουσα ανοσμία διάρκειας 40 ή περισσότερων ημερών σχετιζόμενη με τη νόσο COVID-19
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Σημαντική μείωση του οσφρητικού βολβού, δηλαδή του τμήματος εκείνου του εγκεφάλου που συμβάλλει καθοριστικά στην αίσθηση της όσφρησης, διαπιστώνεται πως προκαλεί η νόσος Covid-19.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Neurology διενεργήθηκε με σκοπό τη διερεύνηση και συσχέτιση των απεικονιστικών ευρημάτων ασθενών με εμμένουσα ανοσμία διάρκειας 40 ή περισσότερων ημερών σχετιζόμενη με τη νόσο COVID-19.
Όπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς αυτοί «έχουν στατιστικά σημαντικά ελάττωση του ύψους του οσφρητικού βολβού αμφοτερόπλευρα σε σχέση με τα υγιή άτομα».
Τη δημοσίευση αυτή σχολιάζουν οι ιατροί της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ: ο Καθηγητής Νευρολογίας Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Καθηγητής Νευρολογίας Βουμβουράκης Κωνσταντίνος και η Νευρολόγος Παλαιοδήμου Λίνα. Οι ανωτέρω ιατροί συμμετείχαν στην εκπόνηση και το σχεδιασμό της μελέτης σε συνεργασία με τον Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήριο Τσιόδρα (από τη Δ’ Παθολογικής Κλινική του ΕΚΠΑ), την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ Λαμπαδιάρη Βαΐα (από τη Β’ Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ), την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ακτινολογίας Παπαθανασίου Ματίλντα (από το Β’ Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ) και τον Καθηγητή Παθολογίας και Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Πέτρο Σφηκάκης (από την Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του ΕΚΠΑ).
Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της μελέτης, διενεργήθηκε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου υψηλής ευκρίνειας σε μαγνήτη 3 Τesla σε 8 ασθενείς με εμμένουσα ανοσμία σε έδαφος COVID-19, η οποία τεκμηριώθηκε αντικειμενικά με τη χρήση οσφρητικών ταινιών Q-SIT.
Τα χαρακτηριστικά των ασθενών, καθώς επίσης και τα απεικονιστικά ευρήματα από τη μαγνητική τομογραφία, συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα υγιών ατόμων, ίδιας ηλικίας και φύλου τα οποία δεν ανέφεραν συμπτώματα ή ιστορικό ανοσμίας. Από την ανάλυση των απεικονιστικών δεδομένων προέκυψε ότι οι ασθενείς με εμμένουσα ανοσμία σχετιζόμενη με τη νόσο COVID-19 έχουν στατιστικά σημαντικά ελάττωση του ύψους του οσφρητικού βολβού αμφοτερόπλευρα σε σχέση με τα υγιή άτομα.
Επιπλέον, σε 4 ασθενείς με εμμένουσα ανοσμία απεικονίστηκε οίδημα στον οσφρητικό βλεννογόνο και σε έναν ασθενή παρουσιάστηκε εντονότερη σκιαγραφική ενίσχυση του οσφρητικού βλεννογόνου, συγκριτικά με το ρινικό βλεννογόνο.
Πρόκειται για την πρώτη δημοσιευμένη προοπτική μελέτη που εκτίμησε τα νευρο-απεικονιστικά χαρακτηριστικά της οσφρητικής οδού ασθενών με εμμένουσα ανοσμία σε έδαφος νόσου COVID-19 με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου υψηλής ευκρίνειας. Η μείωση του ύψους του οσφρητικού βολβού φαίνεται να σχετίζεται με την ατροφία αυτού και πιθανά με την ανάπτυξη της εμμένουσας ανοσμίας μετά τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις