Δένδιας: Η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου
Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου», παραπέμποντας το ζήτημα για το Συμβούλιο αρχηγών
«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα» ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του ΣΕΥ κατά τη διάρκεια του οποίου η Λευκωσία επέμεινε σε βέτο για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.
Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου», παραπέμποντας το ζήτημα για το Συμβούλιο αρχηγών.
Στο Συμβούλιο αρχηγών το ζήτημα
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του Oruc Reis είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο Συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων], ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Από εκεί και πέρα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων. Η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση.
«Γενικά, έγινε ευρύτερη συζητήση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Μπορέλ: Ισχυρό μήνυμα για το ζήτημα της Λευκορωσίας
«Ισχυρό» μήνυμα όσον αφορά στο ζήτημα της Λευκορωσίας έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέφερε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στη συνέντευξη Τύπου.
«Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα του Λουκασένκο μετά τις εκλογές τις οποίες θεωρούμε παραποιημένες. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό της Λευκορωσίας» είπε ο ο κ. Μπορέλ και προσέθεσε ότι η ΕΕ είναι «υπέρ μιας δημοκρατικής αλλαγής από τον λαό της Λευκορωσίας. Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ζητάμε μόνο εθνικό διάλογο για την επίλυση της παρούσας κρίσης και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών».
Όσον αφορά στο θέμα της Λιβύης, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η εκεχειρία δίνει την ευκαιρία για ένα παράθυρο για σταθερή εκεχειρία και εστίασε στο ρόλο της επιχείρησης Irini.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία