ΕΕ προς Σταϊκούρα : Ευελιξία και το 2021 – Στοχευμένα και προσωρινά τα μέτρα στήριξης
Με βάση το μήνυμα των Βρυξελλών η «ρήτρα διαφυγής» από την κρίση θα διέπει και τους Προϋπολογισμούς για το νέο έτος της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών τα οποία, «θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Μήνυμα, προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, πως τα μέτρα στήριξης που θα λαμβάνονται φέτος αλλά και το 2021, θα πρέπει να είναι στοχευμένα, προσωρινά και με… μέτρο, στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η ρήτρα διαφυγής από την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων θα ισχύσει και το 2021.
Το μήνυμα αυτό εμπεριέχεται, σε επιστολή του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και του αρμόδιου Επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, στην οποία δίνονται κατευθύνσεις προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ενόψει της σύνταξης και κατάθεσης των προσχεδίων των προϋπολογισμών του 2021 από τα κράτη-μέλη.
Με βάση το μήνυμα των Βρυξελλών η «ρήτρα διαφυγής» από την κρίση θα διέπει τους Προϋπολογισμούς της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών τα οποία, «θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Στο πλαίσιο αυτό και υπό το βάρος της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας και τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, η “γενική ρήτρα διαφυγής” θα παραμείνει ενεργή και το 2021» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή των ευρωπαίων αξιωματούχων.
Αυτό, επί της ουσίας, σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να δαπανά χρήματα για την αντιμετώπιση του ιού, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Μέτρα στοχευμένα, προσωρινά και με… μέτρο
Όπως τονίζεται τα μέτρα που θα λαμβάνονται και το 2021 θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας:
«Θα πρέπει να είναι σωστά στοχευμένα και προσωρινά όπως και η χρήση και η αποτελεσματικότητά τους ενώ θα πρέπει να επανεξετάζονται σε τακτική βάση. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας τα έκτακτα μέτρα μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν και να συνδυαστούν με παρεμβάσεις οι οποίες θα βελτιώσουν τη βάση των οικονομιών, στη στήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ενώ παράλληλα θα παράσχουν μία θετική επίπτωση στη ζήτηση».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπενθυμίζει επιπλέον, ότι ο προϋπολογισμός του 2021 θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που σχεδιάζονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Σας καλούμε να παρέχετε πληροφορίες για έσοδα και δαπάνες που εντάσσονται στα σχέδια για το νέο Προϋπολογισμό σας οι οποίες συνδέονται με αυτές τις παρεμβάσεις» επισημαίνεται στην επιστολή.
Τακτική παρακολούθηση
Επίσης συστήνεται να διατηρείται η δημοσιονομική πολιτική και οι στόχοι της με τακτική παρακολούθηση.
Μάλιστα ως πρώτη ευκαιρία για να γίνει αυτό θα είναι εντός του τρέχοντος έτους όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει την πορεία του ελλείμματος και του χρέους γενικής κυβέρνησης, με βάση τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις και όταν θα συζητηθούν το πόρισμα και οι συστάσεις της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2021.
Στην επιστολή, σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει ειδική έμφαση στην ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν και θα σχεδιαστούν.
Ιδιαίτερα θα εξεταστεί κατά πόσο αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης, στηρίζουν την ανάκαμψη αλλά και την ανθεκτικότητα των οικονομιών, αλλά και κατά πόσο λαμβάνουν υπόψη τους περιορισμούς που θέτει η δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι την άνοιξη του 2021, λαμβάνοντας υπόψιν επικαιροποιημένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις, θα επανεκτιμηθεί το θέμα της εφαρμογής της ρήτρας γενικής διαφυγής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις