Με οδηγό την πράσινη ενέργεια το στοίχημα της «ομάδας των 5»
Οι επενδύσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε έργα ΑΠΕ, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και η ατζέντα του Ταμείου Ανάκαμψης
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Η πράσινη ενέργεια δεν είναι πλέον ο φτωχός συγγενής στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) επιβεβαιώνουν μια τέτοια διαπίστωση και αφήνουν να διαφανεί στον ορίζοντα μια αισιόδοξη νότα πράσινης προοπτικής.
Πιο συγκεκριμένα, διπλό ρεκόρ, εθνικό και ευρωπαϊκό, σημείωσαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου οι ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά) κάλυψαν το 51% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό που ανεβαίνει στο 57% αν συνυπολογιστούν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope που εκπροσωπεί περισσότερες από 400 επιχειρήσεις και οργανισμούς της αιολικής βιομηχανίας, ο άνεμος στη χώρα μας κάλυψε πάνω από το 40% της ζήτησης, ποσοστό που ήταν το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα που το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης φέρνει δυνατά στο προσκήνιο τις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, επικεφαλής της οποίας είναι ο έμπειρος manager Κωνσταντίνος Μαύρος, υλοποιεί φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, στα πλαίσια του νέου προσανατολισμού του ομίλου ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την κατασκευή cluster έργων στη Δυτική Μακεδονία, ισχύος 230MW- project από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Μετά τον λιγνίτι τι;
Στο πλαίσιο αυτού του project που θα δώσει ζωή στις καταπονημένες περιοχές της Πτολεμαϊδας, της Κοζάνης, του Αμύνταιου κλπ την επομένη ημέρα του λιγνίτη έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του τμήματος των 30MW , την ευθύνη του οποίου έχουν αναλάβει οι εταιρείες ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ, ενώ αναμένεται εντός των προσεχών μηνών να ξεκινήσει και η κατασκευή των 200MW καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός.
Οι επενδύσεις αυτές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι μαζί με εκείνες της εταιρείας ΕΛΠΕ οι μόνες που προχωρούν και μπορούν να προχωρήσουν δίχως άλλες καθυστερήσεις κλπ. Στην ουσία πρόκειται για πράσινες επενδύσεις που είναι ικανές να αλλάξουν το τοπίο.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες προγραμματίζει στα τέλη του 2021 να έχει συνάψει το πρώτο διμερές συμβόλαιο (bilateral PPA) στα πλαίσια του target model με τη μητρική ΔΕΗ για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 50MW στην Μεγαλόπολη, διαγωνισμός που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εταιρεία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους μέχρι το 2024 οπότε και εκτιμάται ότι θα λειτουργεί χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος άνω του 1GW.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Τέτοιου είδους και μορφής επενδύσεις – όπως εκείνες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ή της Μεγαλόπολης- θα μπορούν να λειτουργήσουν και ως οδηγοί παραδείγματος για το Ταμείο Ανάκαμψης που οι προτάσεις που έχουν έρθει από υπουργεία και φορείς του δημοσίου βρίσκονται σήμερα σε ένα δεύτερο κύκλο επώασης προκειμένου να «πιαστεί» ο χρονικός στόχο να «φύγει» για τις Βρυξέλλες ένα draft με τις επενδυτικές προτάσεις, σχέδια και προγράμματα για τα 32 δις ευρώ μέσα στον Οκτώβριο.
Ένα κρίσιμο διάστημα όπου η ομάδα των «5» (η ομάδα των εξουσιοδοτημένων κυβερνητικών στελεχών – Σκυλακάκης, Σκέρτσος, Πατέλης, Σκάλκος και Αργυρού) μαζί με τους συνεργάτες τους δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να περάσουν από την κρησάρα εκείνες οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν αξιοσημείωτη προστιθέμενη αξία και πραγματικό αντίκτυπο. Γενικώς, η πρόβλεψη για ένα μείγμα με το 20% των προτάσεων να βρίσκονται κάτω από την ενότητα Ψηφιακός Μετασχηματισμός και το 40 % σχεδόν στην ενότητα Πράσινη Ανάπτυξη & Ενέργεια θα επιβεβαιωθεί και στη πράξη.
Πάντως, μετά την αποστολή του draft στις Βρυξέλλες θα αρχίσει και η συγκρότηση μιας ιδιαίτερης αυτόνομης επιχειρησιακής μονάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα βρίσκεται κάτω από τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και η οποία θα έχει ένα σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος που θα εγκριθεί από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στον Απρίλιο του 2021.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις