Κοροναϊός : Στη δίνη της πανδημίας η Αττική – Σε επίπεδα πρώτου κύματος οι θάνατοι
Αν και στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η πιθανότητα αυτή δεν έχει αποκλειστεί.
Στη δίνη της πανδημίας του κοροναϊού, παραμένει η Αττική όπου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων προκαλεί πονοκέφαλο στις Αρχές.
Μόνο σήμερα καταγράφηκαν στην Αττική τα 210 από τα συνολικά 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, την ώρα που είναι έκδηλη η ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος Υγείας.
Με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες να είναι πάνω από 300, τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ να λιγοστεύουν και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, η κυβέρνηση επιμένει, ότι προς το παρόν δίνεται έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα.
Την ίδια ώρα οι θάνατοι από κοροναϊό στην Ελλάδα κυμαίνονται σε επίπεδα πρώτου κύματος, ωστόσο οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι πλέον πιο αργή, σε σχέση με την προηγούμενη φάση της, κάτι που οφείλεται στην επιβράδυνση της μεταδοτικότητας λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Αν και στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η πιθανότητα αυτή δεν έχει αποκλειστεί.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να φανεί η επίδραση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Αττική.
Σε επίπεδα πρώτου κύματος οι θάνατοι
Αυτό σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι οι θάνατοι από κοροναϊό στην Ελλάδα, κυμαίνονται σε επίπεδα πρώτου κύματος, με το μέσο όρο να διαμορφώνεται πλέον τους πέντε.
Όπως εξήγησε ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους πέντε και έτσι έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος.
Ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου 4 εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος όρος διπλασιαζόταν ραγδαία σε χρονικό διάστημα περίπου 7 με 10 ημέρες.
«Αυτή η πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας είναι ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων, ωστόσο δείχνει ότι απαιτείται σαφώς επιπλέον σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση», τόνισε ο καθηγητής.
Στο επίκεντρο η Αττική
Σημείωσε όμως ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα με SARS-CoV-2 παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και των διασωληνωμένων, έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις.
Στο επίκεντρο αυτής της επιδημικής έξαρσης παραμένει η Αττική όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές οι περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα.
Σημείωσε δε, πως απαιτείται επιπλέον σημαντική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι η επίδραση των μέτρων που εφαρμόζονται στην Αττική θα φανεί στο τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, στα μεγάλα αστικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχεται απειλητικά η επιδημία με δεύτερο κύμα και για την αντιμετώπιση της έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα.
Ύστατη λύση το lockdown
Ο καθηγητής σημείωσε πως, σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας του κοροναϊού, είναι η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων. Ανέφερε δε την εκτίμηση του Αμερικανού συναδέλφου του Άντονι Φαουτσι που για το θέμα τόνισε πως, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κοροναϊού θα πρέπει είτε να κλείσουν τα μπαρ, είτε να κλείσουν τα σχολεία.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι πλέον πιο αργή, σε σχέση με την προηγούμενη φάση της, γεγονός που οφείλεται στην επιβράδυνση της μεταδοτικότητας λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Μαγιορκίνης, επανέλαβε ότι το lockdown, είναι το ύστατο μέτρο και προς το παρόν δεν συζητείται στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. «Επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, γιατί είχε πιο ραγδαία και πιο απρόσμενη εξάπλωση», είπε ο ειδικός.
Σήμερα όπως είπε, έχουν ήδη εφαρμοστεί μέτρα μέσα στο καλοκαίρι που είχαν απόδοση και «θέλουμε να δούμε εάν αυτά τα μέτρα που έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του lockdown και εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο».
Διευκρίνισε δε, ότι η επιβολή lockdown, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων κ.α, ενώ ρόλο θα παίξει και το θέμα των ΜΕΘ.
«Υπάρχουν κριτήρια για το lockdown. Είμαστε όμως πολύ μακριά από εκεί» είπε ο καθηγητής.
Έκκληση στους άνω των 65
Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.
Ο ίδιος ζήτησε «να μην επιτρέψουμε στον φόβο μας να μας παρασύρει σε φανατισμό και στιγματισμό» και παρέθεσε μια εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «όταν οι τεχνικές παρεμβάσεις έρχονται σε σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πρακτικές κουλτούρας, η κουλτούρα νικάει».
Καθολική χρήση μάσκας
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, το επόμενο μέτρο αν δεν υπάρξει καλυτέρευση της κατάστασης θα είναι η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιορισμούς στις μετακινήσεις στα άτομα άνω των 65 ετών, και απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown που αφορά σε δήμους, ενώ είπε ότι αν κάτι τέτοιο γίνει θα είναι συνολικά στην Αττική.
Σημείωσε πάντως πως «ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα. Γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζουμε τα ισχύοντα. Αντί να αναλωνόμαστε σε σενάρια, ας φροντίσουμε να περάσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία».
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr όπου οι πολίτες θα βλέπουν τον χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες, ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα, ώστε να ενημερώνονται για την εξέλιξη του κοροναϊού ανά περιοχή, καθώς και τα μέτρα που ισχύουν. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα ειδικά μέτρα που ισχύουν για το χώρο του θεάματος και είπε ότι από την Πέμπτη αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες παραστάσεις.
Στα όριά τους νοσοκομεία και ΜΕΘ
Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας με τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν το ένα μετά το άλλο.
Οι ασθενείς που εισάγονται στις Μονάδες Εντατικής αυξάνονται και σε είκοσι μόλις ημέρες οι διασωληνωμένοι διπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας από τα 107 κρεβάτια εντατικής θεραπείας για κοροναϊό στην Αττική τα 62 είναι κατειλημμένα. Το πρωί άλλες 14 κλίνες ΜΕΘ διατέθηκαν για covid περιστατικά. Στον Ευαγγελισμό 24 άτομα νοσηλεύονται στην εντατική και νέα κρεβάτια προστίθενται καθημερινά.
Στο Σωτηρία 27 άτομα δίνουν μάχη για τη ζωή τους στην εντατική. Στον Ευαγγελισμό σε κάθε εφημερία άτομα με ύποπτα συμπτώματα συνωστίζονται για μια θέση στα εξωτερικά ιατρεία μαζί με άλλους ασθενείς. Ο κ. Γιάννης περίμενε επί 1,5 ώρα στην ουρά έξω από το νοσοκομεία με πυρετό, ανάμεσα σε ανυποψίαστους ασθενείς.
Παρά ο γεγονός ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ασθενών, με τον κίνδυνο της διασποράς να είναι μεγάλος.
Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό ζητούν να γίνουν προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή οι υγειονομικοί στο κρατικό της Νίκαιας, με ανακοίνωση τους έκαναν γνωστό ότι στο εξής δεν θα δέχονται ασθενείς με κοροναϊό, καθώς οι ελλείψεις είναι πολλές και ο κίνδυνος διασποράς μέσα στο νοσοκομείο, ορατός.
Η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα αποκάλυψε στο MEGA ότι έχει απομείνει μόνο ένα κρεβάτι εντατικής στο Σωτηρία, το μεγαλύτερο Νοσοκομείο αναφοράς. «Τις τελευταίες ημέρες καθημερινά είχαμε από 7-8 εισαγωγές, μόνο εμείς. Η μονάδα η δεύτερη που άνοιξε την Τετάρτη, την Παρασκευή είχε γεμίσει.»
«Τρομάζουμε. Οι μονάδες μας έχουν γεμίσει και οι δύο, απομένουν ελεύθερα ένα κρεβάτι μονάδας ΜΕΘ και ένα κρεβάτι ΜΑΦ και έχουμε περίπου 90 αρρώστους σε κοινές κλίνες. Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες ή τον Αύγουστο» δήλωσε η Mίνα Γκάγκα, λοιμωξιολόγος, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία».
Την αύξηση αυτή την απέδωσε στον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό των ατόμων που μολύνονται από τον ιό. «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που θα χρειάζονται νοσηλεία ή διασωλήνωση». «Το σύστημα υγείας πιέζεται» είπε η κ. Γκάγκα.
Σχετικά με το εύρος των ηλικιών των νοσηλευομένων, είπε πως υπάρχουν κάποιοι ασθενείς στις ηλικίες 20-40, αλλά και ηλικιωμένοι έως και 91 ετών. Επίσης υπάρχουν μετανάστες, που δεν αποτελούν πάντως την πλειονότητα των αρρώστων. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η μία μονάδα έχει οκτώ Έλληνες και δύο αλλοδαπούς. Πολλοί από τους αρρώστους που νοσηλεύονται μάλιστα, ήταν από εκείνους που δεν… πίστευαν στην ύπαρξη του ιού.
Στα όριά τους οι γιατροί στο κρατικό Νίκαιας
Στα όριά τους έχουν φτάσει οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, που μετά από γενική συνέλευση ανακοίνωσαν ότι το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δεχτεί άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, λόγω ελλείψεων.
Μάλιστα τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, αλλά και η υπεύθυνη της πτέρυγας Covid-19.
Την υπόθεση γνωστοποίησε μέσω των social media, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, και γιατρός του νοσοκομείου Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου.
Η ανάρτηση έχει ως εξής:
«ΕΚΤΑΚΤΟ 22/9
Η ΓΣ ιατρών νοσοκομείου Νίκαιας ομόφωνα δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα #COVID19.
Ήδη υποβάλλουν παραιτήσεις ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID».
ΕΚΤΑΚΤΟ 22/9
Η ΓΣ ιατρών νοσοκομείου Νίκαιας ομόφωνα δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα #COVID19.
Ήδη υποβάλλουν παραιτήσεις ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) September 22, 2020
346 νέα κρούσματα – Τα 210 στην Αττική
Σήμερα ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
Από αυτά, 2.651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικά τα κρούσματα
– 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 210 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων τα 6 συνδέονται
με γνωστή συρροή
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
-3 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλεία
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
– 1 κρούσμα στην Π. Ε. Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π. Ε Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Σερρών
– 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις