Μαγιορκίνης: Τέλος της εβδομάδας θα φανεί η επίδραση των μέτρων στην Αττική
Δίνουμε έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα και αποφεύγουμε τη λήψη οριζόντιων μέτρων, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση από το Υπ. Υγείας.
- Πώς η Amazon σκοπεύει να «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
- «Μητέρες και μωρά υποφέρουν από τον πόλεμο» – Το μήνυμα της θρυλικής Βανέσα Ρεντγκρέιβ
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
Δίνουμε έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα και αποφεύγουμε τη λήψη οριζόντιων μέτρων, τόνισε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση από το Υπ. Υγείας.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανακοίνωσε πως από τα 346 κρούσματα στην Ελλάδα, τα 210 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ παρατήρησε πως οι διασωληνώσεις ασθενών έχουν ανοδική τάση. Όπως είπε «ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα, για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έχει αυξητικές τάσεις».
Σημείωσε δε, πως απαιτείται επιπλέον σημαντική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι η επίδραση των μέτρων που εφαρμόζονται στην Αττική θα φανεί στο τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, στα μεγάλα αστικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο επανέρχεται απειλητικά η επιδημία με δεύτερο κύμα και για την αντιμετώπιση της έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα.
Ύστατο μέτρο το lockdown
Ο καθηγητής σημείωσε πως, σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας του κοροναϊού, είναι η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων. Ανέφερε δε την εκτίμηση του Αμερικανού συναδέλφου του Άντονι Φαουτσι που για το θέμα τόνισε πως, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κοροναϊού θα πρέπει είτε να κλείσουν τα μπαρ, είτε να κλείσουν τα σχολεία.
Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η εξάπλωση της επιδημίας είναι πλέον πιο αργή, σε σχέση με την προηγούμενη φάση της, γεγονός που οφείλεται στην επιβράδυνση της μεταδοτικότητας λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Μαγιορκίνης, επανέλαβε ότι το lockdown, είναι το ύστατο μέτρο και προς το παρόν δεν συζητείται στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. «Επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, γιατί είχε πιο ραγδαία και πιο απρόσμενη εξάπλωση», είπε ο ειδικός.
Σημείωσε δε ότι προς το παρόν οι Αρχές, θα δουν πως επιδρούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και έχουν μικρότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος.
Διευκρίνισε δε, ότι η επιβολή lockdown, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων κ.α, ενώ ρόλο θα παίξει και το θέμα των ΜΕΘ.
«Υπάρχουν κριτήρια για το lockdown. Είμαστε όμως πολύ μακριά από εκεί» είπε ο καθηγητής.
Για τους άνω των 65
Ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.
Ο ίδιος ζήτησε «να μην επιτρέψουμε στον φόβο μας να μας παρασύρει σε φανατισμό και στιγματισμό» και παρέθεσε μια εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «όταν οι τεχνικές παρεμβάσεις έρχονται σε σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πρακτικές κουλτούρας, η κουλτούρα νικάει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις