Κοροναϊός: Σπουδαία ανακάλυψη γεννά ελπίδες στη μάχη κατά της πανδημίας
Η επιστημονική κοινότητα βρήκε ένα αδύναμο σημείο στις ακίδες πρωτεΐνης του κοροναϊού. Το αδύναμο σημείο είναι σαν μια υποδοχή στην επιφάνεια του ιού στην οποία μπορούν να εγχυθούν αντιικά φάρμακα με αποτέλεσμα να ανακόψουν την πορεία του πριν εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα
Μπροστά σε ανακάλυψη που γεννά ελπίδες για την πανδημία του κοροναϊού βρίσκονται οι επιστήμονες, την ώρα που ο αγώνας δρόμος για την παραγωγή εμβολίου συνεχίζεται.
Σύμφωνα με το περιοδικό Science, η επιστημονική κοινότητα βρήκε ένα αδύναμο σημείο στις ακίδες πρωτεΐνης του κοροναϊού. Το αδύναμο σημείο είναι σαν μια υποδοχή στην επιφάνεια του ιού στην οποία μπορούν να εγχυθούν αντιικά φάρμακα με αποτέλεσμα να ανακόψουν την πορεία του πριν εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που ηγήθηκε της έρευνας είπε ότι τα ευρήματα μπορεί να αλλάξουν τα πάντα στην μάχη ενάντια στον κοροναϊό. Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε ότι, αν μπορέσουν οι επιστήμονες να γεμίσουν αυτή την υποδοχή με μόρια που λειτουργούν ως απενεργοποιητές του ιού, τότε ο κοροναϊός θα εξολοθρεύεται πριν καν μας μολύνει.
Πάντως, ακόμη κι αν αυτό θεωρηθεί ως μεγάλη πρόοδος στις έρευνες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η παρασκευή ενός φαρμάκου θα πάρει χρόνια και είναι αμφίβολο αν το αντιικό φάρμακο θα είναι έτοιμο άμεσα.
Τα φάρμακα
Προς το παρόν, μόνο ένα φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει από τη νόσο Covid-19. Πρόκειται για την δεξαμεθαζόνη, η οποία φέρεται να μειώνει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των σοβαρά ασθενών από το να χάσουν την ζωή τους.
Το δεύτερο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη μάχη κατά του κοροναϊού είναι η υδροκορτιζόνη.
Επίσης, η ρεμδεσιβίρη έγινε το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε για την θεραπεία ασθενών στη Βρετανία και έδειξε ότι μειώνει την σοβαρότητα της ασθένειας αλλά όχι τους θανάτους από αυτήν.
Η ανακάλυψη
Η ομάδα ανακάλυψε ότι θαμμένο βαθιά στις «ακίδες» που χρησιμοποιεί ο SARS COV-2 προκειμένου να «αγκιστρώνεται» σε ανθρώπινους οργανισμούς, υπήρχε ένα μικρό μόριο το οποίο ονομάζεται λινελαϊκό οξύ.
Ο ιός χρησιμοποιεί το λιπαρό αυτό οξύ προκειμένου να αποκτά ενιαία υπόσταση και να εξαπλώνεται και η επιστημονική ομάδα περιέγραψε την ανακάλυψη αυτή ως σημαντική καθώς σημαίνει ότι πλέον υπάρχει τρόπος να εμποδιστεί αυτή η διαδικασία σύνδεσης και πιθανώς να καταστεί μη μολυσματικός ο ιός.
Αυτό θα απαιτούσε την ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, θα μπορούσε να σημαίνει πολύ καλύτερες θεραπείες βραχυπρόθεσμα, με τη χρήση του ίδιου του λινελαϊκού οξέος.
Ο οργανισμός δεν το παράγει φυσικά, όμως το λαμβάνουμε μέσω της τροφής και είναι σημαντικό για να διατηρεί υγιείς τους πνεύμονές μας.
Η ανακάλυψη αυτού του λιπαρού οξέος έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως τρόπος για να καταστούν τα φάρμακα πιο αποτελεσματικά στον «αφοπλισμό» του κοροναϊού.
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)