Μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον από το συχνό πλύσιμο ρούχων
Οι τρόποι αντιμετώπισης του κοροναϊού είχαν ως αποτέλεσμα και το τακτικό πλύσιμο των ρούχων. Το γεγονός αυτό όμως αυξάνει και την ρύπανση του περιβάλλοντος
Οι τρόποι αντιμετώπισης του κοροναϊού είχαν ως αποτέλεσμα και το τακτικό πλύσιμο των ρούχων. Το γεγονός αυτό όμως αυξάνει και την ρύπανση του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με έρευνα, περισσότεροι από 176.000 τόνοι μικροϊνών, κυρίως από πολυεστέρα και νάιλον, απελευθερώνονται κάθε χρόνο στη Γη, κυρίως από το πλύσιμο συνθετικών υφασμάτων στα πλυντήρια. Οι σχεδόν αόρατες πλαστικές αυτές ίνες αποτελούν απειλή για τη θαλάσσια ζωή.
Η ανθεκτικότητα των συνθετικών ινών σημαίνει ότι θα βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον για πολύ καιρό και μπορούν να καταλήξουν από τα λύματα στα ποτάμια και τους ωκεανούς.
Ο μέσος άνθρωπος, το 1990, διέθετε στο σπίτι του ρούχα βάρους οκτώ κιλών. Πλέον φτάνουν περίπου τα 30 κιλά, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι συνθετικά. Η ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό σχεδόν 13%.
Η αφαίρεση μικροϊνών από το περιβάλλον σε μεγάλη κλίμακα είναι τεχνικά και οικονομικά ανέφικτη, επομένως πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη των εκπομπών τους.
Οι επιστήμονες προτείνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία αποτελεσματικότερων φίλτρων στα πλυντήρια καθώς και την αγορά ρούχων πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
- Μάικλ Μόσλεϊ: Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC – Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου – Αναφορές για νεκρούς
- Μπιανκόν: «Θα τα δώσουμε όλα για τη νίκη κόντρα στη Λαμία»
- Συρία: Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά πολιτών που διαμαρτύρονταν – Ένας τραυματίας
- Στρατηγική συνάντηση αρχηγών κρατών Μαρόκου – Μαυριτανίας
- Εξάρχεια: Γνωστός στις Αρχές ο δράστης της επίθεσης στην 29χρονη – Είχε επιτεθεί και σε άλλη γυναίκα