«Ο υπουργός Εργασίας όφειλε από την αρχή της πανδημίας να έχει διαμορφώσει ένα αυστηρό πλαίσιο εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας, στην οποία έχει υποχρεωτικά τεθεί λόγω των συνθηκών ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων», αναφέρει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφορικά με τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή.

Χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις

Ειδικότερα, δήλωσε ότι «άλλη μια φορά εκ των ενόντων», ο υπουργός φέρνει τροπολογία στη Βουλή, στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών μέτρων που θα ισχύσουν στην Περιφέρεια Αττικής έως τις ‪4 Οκτωβρίου‬, «με την οποία το 40% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα τίθενται σε υποχρεωτικό σύστημα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας, εφόσον η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις που αποτρέπουν την καταχρηστική εφαρμογή του μέτρου και την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας».

Ρυθμιστικό πλαίσιο

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει ότι «είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να ρυθμίζει την εξ αποστάσεως εργασία» και το οποίο να διασφαλίζει:

«- Την άμεση εφαρμογή του θεσπισμένου επιδόματος τηλεργασίας για την κάλυψη των εξόδων του εργαζομένου για την εργασία στο σπίτι.

– Τη διασφάλιση του ωραρίου εργασίας και το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Ο εργαζόμενος δεν έχει υποχρέωση να απαντά σε εταιρικά e-mail εκτός του χρόνου εργασίας του.

– Κάθε ώρα δουλειάς από το σπίτι πρέπει να αναγνωρίζεται και να αμείβεται. Υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του χρόνου εργασίας και πρόσβαση του ΣΕΠΕ σε αυτά τα δεδομένα για έλεγχο.

– Η χρήση κάμερας (webcam) να επιτρέπεται αυστηρά στις περιπτώσεις που αιτιολογείται από τις ανάγκες της εργασίας».

Πηγή ΑΜΠΕ