Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Βρετανία : «Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για τους πρόσφυγες στη Λέσβο»

Βρετανία : «Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε για τους πρόσφυγες στη Λέσβο»

Μέλος των Εργατικών απαιτεί από τη βρετανική κυβέρνηση να δεχτεί στη χώρα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που έμειναν άστεγα από τη φωτιά στη Μόρια

Ο εγκέφαλος των μεταρρυθμίσεων στη νομοθεσία που ανάγκαζε την κυβέρνηση να προσφέρει καταφύγιο στους ασυνόδευτους ανήλικους στη Βρετανία, χαρακτήρισε την απουσία δραστηριοποίησης της χώρας του μετά την καταστροφική φωτιά που ισοπέδωσε τη Μόρια «υπέρτατη ατίμωση».

Ο Αλφ Νταμπς, που και ο ίδιος ήταν πρόσφυγας ως παιδί, κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να δεχτεί ορισμένους από τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς καταφύγιο μετά την φωτιά στη Λέσβο.

Οι εκκλήσεις του έχουν την υποστήριξη και άλλων μελών του κοινοβουλίου.

Η Γερμανία έχει ήδη συμφωνήσει να δεχτεί συνολικά 1.553 άτομα από 408 οικογένειες που η ιδιότητά τους ως πρόσφυγες έχει διαπιστωθεί από τις ελληνικές αρχές, ενώ και η Γαλλία έχει υποσχεθεί να προσφέρει άσυλο σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που ζούσαν στη Μόρια.

Μιλώντας στον Guardian για την αντίδραση της Βρετανίας, ο Λόρδος Νταμπς δήλωσε: «Είμαι πολύ απογοητευμένος. Δεν χρειάζεται καμιά τεράστια ανθρωπιστική χειρονομία για να πούμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα μοιραστούμε την ευθύνη και θα φέρουμε εδώ ορισμένους από αυτούς».

«Θα έπρεπε να ντρεπόμαστε που δεν αντιδράμε, πρόκειται για την υπέρτατη ατίμωση».

Ο Νταμπς σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί το camp δύο χρόνια νωρίτερα και ότι το κέντρο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για 2.000 άτομα αλλά κατέληξε να κατοικείται από περισσότερα από 10.000 ήταν «μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί, πολύ καιρό πριν τη φωτιά».

Η βρετανική κυβέρνηση ήδη διαθέτει νομοθεσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά παιδιών από τη Λέσβο, σημείωσε ο Νταμπς ή θα μπορούσε να προσφέρει άπαξ ανθρωπιστική βοήθεια.

Η δραματική κατάσταση υπογραμμίζει την απειλή από την λήξη της ισχύος των ευρωπαϊκών νόμων στη Βρετανία, όταν ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου, συμπλήρωσε.

Οι δυνάμεις που προσφέρει το λεγόμενο Δουβλίνο ΙΙΙ θα επέτρεπαν στη Βρετανία να μεταφέρει παιδιά από τη Λέσβο στη Βρετανία, αν έχουν συγγενείς στη χώρα.

Η ΕΕ έχει απορρίψει την πρόταση της Βρετανίας για μια εναλλακτική στη ρύθμιση του Δουβλίνου. Ο Νταμπς έχει προτείνει μια τροποποίηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μετανάστευση, που έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την συνέχιση των κανόνων. Ελπίζει ότι θα ψηφιστεί σύντομα από τη βουλή των Λόρδων.

Άλλη μια τροποποίηση του Νταμπς, απαιτεί από την κυβέρνηση να δεχτεί έναν απροσδιόριστο αριθμό ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από την Ευρώπη. Η διαδικασία αναφέρεται ως «σχέδιο Νταμπς».

Η κυβέρνηση έβαλε όριο στο σχέδιο τα 480 παιδιά, χωρίς να είναι υποχρεωμένη να το κάνει από το νόμο. Το όριο έχει συμπληρωθεί, επομένως το σχέδιο ουσιαστικά έχει τελειώσει. Όμως η νομοθεσία από πίσω του εξακολουθεί να υπάρχει.

Ο Κούπερ δήλωσε στον Guardian: «Όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν τα ευάλωτα παιδιά και η Βρετανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το καλά τεκμηριωμένο σχέδιο Νταμπς, αλλά και τους διακανονισμούς του Δουβλίνου, για να κάνει το μερίδιό της».

«Ο Αλφ Νταμπς έχει δίκιο. Η Βρετανία έχει μακρά ιστορία στο να βοηθά παιδιά και έφηβους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση διέκοψε πρόωρα πέρσι το σχέδιο Νταμπς και οι ρυθμίσεις του Δουβλίνου για την επανένωση προσφυγόπουλων με τις οικογένειές τους πλησιάζουν στο τέλος τους».

«Ο απλούστερος τρόπος να το κάνουμε, είναι να χρησιμοποιήσουμε και τις δύο αυτές μεθόδους για να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους που έμειναν μόνοι και άστεγοι από τη φωτιά στη Μόρια».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε: «Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Βρετανία ήταν σε ετοιμότητα να δεχτεί εκείνους, η μεταφορά των οποίων εγκρίθηκε μέσω του Δουβλίνου ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων παιδιών. Παραμένουμε σε σταθερή επαφή με τα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που είναι υπεύθυνα για τα διαδικαστικά των μεταφορών».

Πηγή: www.theguardian.com

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024