Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Τα επτά «καμπανάκια» που φέρνουν πιο κοντά το lockdown στην Αττική – Το σχέδιο δράσης για τις ΜΕΘ

Κοροναϊός : Τα επτά «καμπανάκια» που φέρνουν πιο κοντά το lockdown στην Αττική – Το σχέδιο δράσης για τις ΜΕΘ

Σε έξαρση βρίσκεται στη χώρα μας ο κοροναϊός, με τον φονικό ιό να κάνει «πάρτι» στις περιοχές της Αττικής προκαλώντας έντονο πονοκέφαλο στους επιστήμονες και στην κυβέρνηση

Σε έξαρση βρίσκεται στη χώρα μας ο κοροναϊός, με τον φονικό ιό να κάνει «πάρτι» σε περιοχές της Αττικής προκαλώντας έντονο πονοκέφαλο στους επιστήμονες και στην κυβέρνηση.

Από τη Δευτέρα βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του φονικού ιού, ενώ σε καθημερινή πλέον βάση ανακοινώνονται επιπλέον περιορισμοί, με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, αν και προς τον παρόν, ακόμα και οι επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι είμαστε σχετικά μακριά από αυτό το σημείο.

Σύμφωνα, δε, με το MEGA επτά είναι τα κρίσιμα επιδημιολογικά στοιχεία που τρομάζουν τους επιστήμοντες και συντηρούν ζωντανό το σενάριο επιβολής νέου lockdown στην Αττική.

Το πρώτο στοιχείο αφορά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, το δεύτερο τον αριθμό των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά, το τρίτο την αυξητική τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, το τέταρτο τον αριθμό των διασωληνωμένων, το πέμπτο την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το έκτο την αύξηση των θετικών δειγμάτων στα τεστ και το έβδομο τον δείκτη μεταδοτικότητας που είναι πλέον πάνω από το 1.

Σε κάθε περίπτωση οι μετρήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, καθώς και η αποτελεσματικότητα των τελευταίων περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, θα κρίνουν το εάν η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει lockdown στην Αττική.

Η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι τη Δευτέρα για να αποφασίσει αν θα πάμε σε νέα μέτρα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέλει πάντως να αποφύγει το γενικό lockdown.

Ψυχραιμία συνιστούν οι επιστήμονες

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία στους πολίτες και πιστή τήρηση των μέτρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εφαρμογή.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Νίκος Σύψας, ο οποίος ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος καθώς όπως τόνισε «το κόκκινο δεν θα έρθει αύριο. Δεν χρειάζεται τεράστιος πανικός έχουν πολλά πράγματα που μπορούν ακόμη να γίνουν. Εμείς σαν επιτροπή δεν έχουν συζητήσει ποτέ το ενδεχόμενο lockdown, ούτε έχουμε πει στο κόκκινο, αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα».

«Γίνονται ενέργειες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, γίνονται ενέργειες στους μετανάστες με τα ξενοδοχεία, γίνονται ενέργειες στις πλατείες και πιστεύω πως τελικά θα υπάρξει μια επιπέδωση και δεν θα πάμε προς το κόκκινο, θα πάμε προς το κίτρινο» εξήγησε.

Ακόμη ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «η επιδημία έχει αρνητικά στοιχεία, δεν είμαστε σε καλή φάση όμως δεν έχουμε και τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, έχουμε μια σχετική επιπέδωση προς το παρών και νομίζω πως θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Να μην υπάρχει κανένας πανικός, παρακολουθούμε την πορεία της επιδημίας και να κάνουμε όλοι, πολιτεία και πολίτες, το σωστό».

Για τη μάσκα και για το αν θα πρέπει να υπάρξει καθολική χρήση από τους πολίτες ανέφερε πως «όσον αφορά στις μάσκες υπάρχει μια μελέτη που λέει πως αν όλο οι πολίτες φορέσουμε τη μάσκα συνεχώς όταν βγαίνουμε από το σπίτι μας ή και μέσα στο σπίτι μας όταν έχουμε ευπαθείς ομάδες, ο κοροναϊός σε 10 μέρες θα υποχωρήσει ταχύτατα».

«Έχουμε πει όταν είμαστε έξω και πλησιάζουμε ανθρώπους να φοράμε μάσκα. Έχω μια πολύ σαφή άποψη. Είτε τον υποχρεώσουμε είτε όχι αν ο πολίτης δεν το ενστερνιστεί δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα» υπογράμμισε.

Πάντως παραδέχθηκε πως «έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε πριν φτάσουμε σε ακραία μέτρα τύπου lockdown. Είναι πολύ θετικό που δεν υπάρχει εκθετική αύξηση της επιδημίας» κατέληξε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας παν. Πατρών και μέλος επιτροπής για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε πως «γίνεται κάθε προσπάθεια για να μην πάμε σε ένα δεύτερο lockdown». «Πήραμε ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει το lockdown. Τώρα, αν αυτό δεν εξελιχθεί ομαλά, όλα είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δέσμες μέτρων με πολλαπλές παραμέτρους που πάντα έχουμε υπόψιν μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει φτάσει στο κόκκινο, αλλά είναι σημαντικός και η δυναμική είναι αυξητική. Αν δούμε ότι ο αριθμός αυξάνει ή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα πάρουμε την επόμενη δέσμη μέτρων» συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε που πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα» τόνισε ο κ. Γώγος.

«Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε να επιλέγουμε ποιος θα νοσηλευτεί. Θα ανοίξουν και άλλες μονάδες, και άλλες κλινικές. Έχουμε μια καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού ώστε να συμμετέχουν και άλλοι στη διαδικασία αυτή. Αν συνεχίσει η αυξητική τάση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» πρόσθεσε.

Σχετικά με το γιατί δεν έχουμε ήδη πάρει το μέτρο της μάσκας παντού, ο κ. Γώγος είπε ότι «Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι και μάσκα παντού. Παντού σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όταν ερχόμαστε σε απόσταση με άλλους μικρότερη των δύο μέτρων. Ίσως το μάσκα σε όλους βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο πολύτιμη είναι η μάσκα. Δεν το έχουμε εισηγηθεί το μάσκα παντού με τα δεδομένα που έχουμε» κατέληξε.

Κοτανίδου: Αυτό είναι το σχέδιο δράσης για τις ΜΕΘ στην Αττική

Την ίδια στιγμή, ένα από τα προβλήματα που απασχολούν έντονα τους επιστήμονες είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες πιέζονται πολύ έντονα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε για τα επόμενα βήματα σχετικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα υλοποιούμε αναλόγως από τις περιπτώσεις που θα βλέπουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει στην Αθήνα και έχουμε 107 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με COVID. Αυτές τις 107 μέσα σε μία εβδομάδα μπορούμε να τις κάνουμε 150, ενεργοποιώντας και μετατρέποντας κάποιες άλλες κλίνες από πολυδύναμες μονάδες».

Η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε πως τα κρούσματα που μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν μένουν για πάντα εκεί και δεν καταλήγουν όλοι. «Αυτή τη στιγμή η επιβίωση που έχουμε είναι πολύ υψηλή και η ελληνικές ΜΕΘ έχουν πολύ καλύτερη επιβίωση από χώρες όπως οι ΗΠΑ και Βρετανία. Αυτή τη στιγμή έχουμε και πιο γρήγορη διακίνηση ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ».

Επίσης αρνήθηκε πως στη σύσκεψη σήμερα συζητήθηκε το ενδεχόμενο lockdown αλλά μόνο το θέμα των ΜΕΘ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 300 εμφανίζονται τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, διατηρώντας την ανησυχία των ειδικών στα ύψη. Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 358 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Εξ αυτών 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στα 43 που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας προστίθενται 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 46 εισαγόμενα κρούσματα.

Έτσι, από τα 312 εγχώρια κρούσματα, τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές – εκ των οποίων τα 32 συνδέονται με τα ΚΥΤ στη Λέσβο (Καρά Τεπέ) και στη Σάμο.

Φυσικά η Αττική «φλέγεται» για μια ακόμα ημέρα, μετρώντας 194 κρούσματα, ενώ πολύ ψηλά βρίσκονται τα Τρίκαλα, τα οποία μετρούν 13 κρούσματα. Δέκα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε αναλυτικά:

  • 43 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές , ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσα
  • 2 κρούσματα στην Καστοριάς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρα Τεπέ
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 13 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πάνω από 16.000 τα κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.286, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες, 2.696 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.808 (41.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 20 (27.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 357 θανάτους συνολικά στη χώρα. 132 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Must in

Πλήγμα στους Μάβερικς: Εκτός για ένα μήνα ο Ντόντσιτς

Η μαγνητική στην οποία υποβλήθηκε ο Λούκα Ντόντσιτς επιβεβαίωσε τους φόβους των Ντάλας Μάβερικς καθώς έχει θλάση στην αριστερή γάμπα και θα μείνει εκτός δράσης για έναν μήνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο