Στη μάχη κατά του κοροναϊού οι σκύλοι – Μυρίζουν τον ιό
Τα προγράμματα για την εκπαίδευση σκύλων ώστε να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό ξεκίνησαν την άνοιξη στη Βρετανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, και φαίνεται ότι αποδίδουν σημαντικούς καρπούς.
- Αγνώριστοι βγαίνουν από τις ισραηλινές φυλακές οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι
- Ήθελε ο Τζίμι Κάρτερ την Ελλάδα στην ΕΕ; - Το απόρρητο τηλεγράφημα που έδωσε απάντηση
- Οι πιο σημαντικές και συγκλονιστικές... κλιματικές ιστορίες του 2024
- Ελπίδα Vs ανασφάλεια - Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι του πλανήτη, ποιος νικάει στην Ελλάδα
Στη μάχη κατά της πανδημίας ρίχνονται πλέον και εκπαιδευμένοι σκύλοι, που εντοπίζουν πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό.
Ήδη, στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, 16 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ελέγχουν τους επιβάτες των διεθνών πτήσεων. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική και οι τετράποδοι ελεγκτές μυρίζουν πετσέτες που έχουν χρησιμοποιήσει προηγουμένως οι επιβάτες.
Τα προγράμματα για την εκπαίδευση σκύλων ώστε να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό ξεκίνησαν την άνοιξη στη Βρετανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, και φαίνεται ότι αποδίδουν σημαντικούς καρπούς.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των τετράποδων φίλων μας, η όσφρηση, μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα στη μάχη για την έγκαιρη διάγνωση και ασυμπτωματικών ασθενών, ειδικά στα αεροδρόμια.
Οι σκύλοι θα μπορούν να ελέγξουν μέχρι 250 ανθρώπους την ώρα, μυρίζοντας για περίπου 5 δευτερόλεπτα τον καθένα, και θα μπορούν να υποδείξουν με αξιοπιστία αν θα πρέπει να υποβληθεί κάποιος σε τεστ και να απομονωθεί.
Με τον ίδιο τρόπο είχαν εκπαιδευτεί οι σκύλοι στη Βρετανία για να ανιχνεύουν την ελονοσία στον ιδρώτα των ανθρώπων.
Πρόγραμμα στην Φινλανδία
Τώρα, σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα στη Φινλανδία, 16 σκύλοι σε τέσσερις βάρδιες ελέγχουν τoυς επιβάτες των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι.
Οι επιβάτες σκουπίζουν το λαιμό τους με μια πετσέτα που δίνεται στη συνέχεια στους σκύλους για να τη μυρίσουν. Η συμμετοχή των επιβατών είναι εθελοντική ενώ στη συνέχεια υποβάλλονται στο συνηθισμένο τεστ για να διασταυρωθούν τα στοιχεία.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής του φινλανδικού προγράμματος, στη διάρκεια της εκπαίδευσής τους οι σκύλοι μύρισαν τον κορωνοϊό με ποσοστό επιτυχίας μέχρι 94%. Αν αυτά τα υψηλά ποσοστά, που ανταγωνίζονται τα διαγνωστικά τεστ, αποδειχθούν αποτελεσματικά και στις ευρείας κλίμακας δοκιμές, όπως αυτή του Ελσίνκι, ίσως αλλάξει σημαντικά ο τρόπος και το κόστος των διαγνώσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις