Στα «σκαριά» επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν, ακόμα και πριν την Σύνοδο Κορυφής άφησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν, ακόμα και πριν την Σύνοδο Κορυφής άφησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα και πως βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία.
«Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.
Αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της γειτονικής χώρας θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών κάτι που είναι σημαντικό διότι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της.
«Το ζήτημα είναι, πώς θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τι λέει η Αθήνα για τις κινήσεις αποκλιμάκωσης από πλευράς Άγκυρας
«Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών, κάτι που λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πάει για αργότερα» είπε ο κ. Πέτσας τονίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς.
«Είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή» σημείωσε.
Επανέλαβε πως υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την Κύπρο και πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι πώς φτάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Εν τω μεταξύ, για επικείμενη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Ερντογάν κάνει σήμερα λόγο η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», έπειτα από την τριμερή επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου και των Άγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.
Επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών
Χθες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας το σήμα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, Αθήνα και Άγκυρα έδωσαν τα χέρια, με τις διερευνητικές επαφές να ξεκινούν το προσεχές διάστημα στην Κωνσταντινούπολη καθώς, σύμφωνα με την εθιμοτυπία, ο επόμενος γύρος πρέπει να πραγματοποιηθεί στην έδρα του έταιρου συνομιλητή (σ.σ. ο προηγούμενος ήταν στην Αθήνα).Η Άγκυρα πάντως λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (σ.σ θα πραγματοποιηθεί 1-2 Οκτωβρίου λόγω κρούσματος κοροναϊού στην Κομισιόν) – και παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό τούρκοι αξιωματούχοι δείχνουν μία διάθεση να ρίξουν τους τόνους – στο εσωτερικό συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις κατά της Ελλάδας.
Χθες το απόγευμα, η Άγκυρα προχώρησε σε έκδοση νέας NAVTEX μέσω της οποίας ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.
«Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της νήσου Λήμνου, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, έχει παραβιαστεί», σημειώνεται στην τουρκική Navtex.
Τα μηνύματα Ερντογάν
Οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να μπει φρένο στις προκλήσεις από την Τουρκία συνεχίζονται. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ανγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.
Κατά την τριμερή συζητήθηκαν επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία και την Ελλάδα να λένε ότι είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, απαιτούνται αμοιβαία βήματα και από τις δυο πλευρές, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».
Οι κινήσεις της Αθήνας
Η Αθήνα διαμηνύει πως η ατζέντα αφορά στη συζήτηση της βασικής διαφοράς των ελληνοτουρκικών από το 1974 μέχρι σήμερα, δηλαδή τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, και δεν περιλαμβάνει όσα κατά καιρούς ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν. Επί τούτου, οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να βρουν κοινό σημείο για τους όρους ενδεχόμενου διαλόγου.
Μάλιστα, το διευκρινίζει και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης διαμήνυσε πως δεν μιλάμε για διαπραγματεύσεις αλλά για συζητήσεις που θα καθορίσουν τους κανόνες βάσει των οποίων θα προκύψουν διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει προσπάθεια εξεύρεσης κανόνων με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις. «Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» διερωτήθηκε.
«Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις