Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η διάσημη «Μπανάνα» του Κατελάν τώρα στο Guggenheim Museum

Η διάσημη «Μπανάνα» του Κατελάν τώρα στο Guggenheim Museum

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε το Solomon R. Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη ενδέχεται να πέσουμε πάνω σε μια μπανάνα στερεωμένη με κολλητική ταινία στον τοίχο

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε το Solomon R. Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη ενδέχεται να πέσουμε πάνω σε μια μπανάνα στερεωμένη με κολλητική ταινία στον τοίχο. Ο λόγος; Ανώνυμος δωρητής έκανε δωρέα στο φημισμένο νεοϋορκέζικο μουσείο το έργο «Comedian» του Μαουρίτσιο Κατελάν, μια απλή μπανάνα, στερεωμένη με κολλητική ταινία στον τοίχο και κοστολογημένη 120.000 δολάρια.

«Είμαστε οι ευγνώμονες αποδέκτες του δώρου “Comedian”, μιας επιπλέον απόδειξης της επιτήδειας σύνδεσης του καλλιτέχνη με την ιστορία της σύγχρονης τέχνης» δήλωσε, στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο διευθυντής του Γκουγκενχάιμ Ρίτσαρντ Άρμστρονγκ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Home sweet home @mikadololo — @guggenheim @cattelanbanana #Guggenheim #GuggenheimCollection #CattelanBanana #MaurizioCattelan #Perrotin

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maurizio Cattelan’s banana (@cattelanbanana) στις

Το έργο έγινε πρωτοσέλιδο κατά την περυσινή Art Basel Miami Beach, όταν είχε εκτεθεί στην γκαλερί Perrotin. Κόσμος συνέρρεε για να παρακολουθήσει την μπανάνα να ωριμάζει (και από κίτρινη να γίνεται καφέ). Ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντάτουνα απογείωσε το έργο σε περφόρμανς, τρώγοντας την μπανάνα. Η γκαλερί κατάφερε να πωλήσει και τις τρεις εκδοχές του έργου, ανέβασε μάλιστα την τιμή του τελευταίου αντίγραφου στα 150.000 δολάρια.

Στην ουσία το εξαψήφιο νούμερο αγοράζει πιστοποιητικό αυθεντικότητας και εγχειρίδιο χρήσης το οποίο ορίζει την ακριβή γωνία και το ακριβές ύψος για να τοποθετηθεί το φρούτο στον τοίχο (37 μοίρες και περίπου 172 εκατοστά από το πάτωμα). Ο κάτοχος του έργου έχει την ευθύνη της προμήθευσης της δικής του μπανάνας και της υλοποίησης της εγκατάστασης.

Οι δύο από τους αγοραστές του έργου δήλωσαν δημόσια ότι το έργο είναι στη συλλογή τους: η ιδιοκτήτρια της μπουτίκ «Colette» και το ζεύγος Μπίλι και Μπέατρις Κόξ από το Μαϊάμι. Οι τελευταίοι είχαν αποκαλέσει το έργο «Μονόκερο του κόσμου της τέχνης» και έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα το δωρήσουν σε μουσείο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το έργο του Κατελάν βρήκε τον δρόμο για το Γκουγκενχάιμ. Οι δεσμοί είναι ισχυροί, καθώς το 2012 το μουσείο φιλοξένησε την αναδρομική «Maurizio Cattelan: All». Και το 2016 ο καλλιτέχνης ενεργοποιήθηκε εκ νέου και φιλοτέχνησε το έργο «America», μια πλήρως λειτουργική τουαλέτα από χρυσό 18 καρατίων που τοποθετήθηκε σε λουτρό του Γκουγκενχάιμ. Το αξίας 5.000.000 δολαρίων έργο εκλάπη τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν εγκαταστάθηκε στο Blenheim Palace στο Ηνωμένο Βασίλειο (οι δράστες δεν έχουν εντοπιστεί). Βεβαίως, το ενδεχόμενο κλοπής του «Comedian» δεν απασχολεί το νεοϋορκέζικο μουσείο καθώς η μπανάνα θα αντικαθίσταται κάθε επτά με δέκα μέρες, ανάλογα με την εμφάνισή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Must in

Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου φαίνεται στο βίντεο να…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο