Βατόπουλος στο MEGA: Για ποιες περιοχές «χτυπά» τον κώδωνα του κινδύνου
Τι αναφέρει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Έντονη είναι η ανησυχία για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, λέει στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Aλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα γενικό «lockdown» στην Αττική.
Για το κέντρο της Αθήνας, ο κ. Βατόπουλος συνέστησε στους πολίτες να κυκλοφορούν μόνο όταν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο, να φορούν πάντα μάσκα, να απολυμαίνουν τα χέρια. Οι συνταξιούχοι που έχουν δουλειές στο κέντρο να πηγαίνουν ώρες που έχει λιγότερο κόσμο.
Η μάσκα έχει βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων είπε ο κ. Βατόπουλος, όμως πολλή προσοχή χρειάζεται σε περιοχές της Αθήνας που είναι πυκνοκατοικημένες.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου τόνισε πως οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και πολλοί μαζί στο ίδιο σπίτι. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μην συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα, συμπλήρωσε.
Αλλά και ο συνωστισμός στις καφετέριες είναι επικίνδυνος, σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.
Όσο για το ενδεχόμενο ενός lockdown είπε πως «είναι στο χέρι μας να το αποτρέψουμε. Δεν είναι μοιραίο και απαραίτητο να γίνει lockdown. Εαν καταφέρουμε να συντονιστούμε η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες τότε μπορούμε να το αποτρέψουμε».
Προβληματισμός υπάρχει στο μεταξύ για τις καταλήψεις στα σχολεία, όπου οι μαθητές συγχρωτίζονται χωρίς μέτρα προστασίας. Καθώς το νόσημα μεταδίδεται με τα σταγονίδια, αν τα παιδιά είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει πρόβλημα είπε ο κ. Βατόπουλος.
Την ίδια στιγμή ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι μονάδες ΜΕΘ. Τα Χανιά μάλιστα για τους επόμενους περίπου τρεις μήνες δεν θα έχουν κλίνες ΜΕΘ Covid αλλά μόνο δύο ενδιάμεσης νοσηλείας, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Ant1 δυτικής Κρήτης Παντελή Γιαϊτση. Κι αυτό διότι θα είναι σε εξέλιξη εργασίες για τη διαμόρφωση ΜΕΘ Covid έξι κλινών.
«Η ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία είναι απαραίτητη διότι για εμάς είναι αδιανόητο και απορριπτέο να χρειαστεί να ζήσουμε καταστάσεις Ιταλίας που θα πρέπει να μπούμε σε δίλημμα να αποφασίσουμε ποιος ασθενής θα ζήσει» είπε από την πλευρά της η κ. Νάγια Ρενδούμη, παθολόγος στην κλινική Covid-19 του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ