Lockdown και κοινωνικές ανισότητες – Το διάγγελμα Μητσοτάκη και οι διαχωριστικές γραμμές
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα» έθεσαν τη διαχωριστική ιδεολογική-πολιτική γραμμή σε συνθήκες πανδημίας πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν οι μελλοντικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων όσο θα διαρκεί η απειλή για τη δημόσια υγεία από τον κοροναϊό.
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού που αποτέλεσε ένα κατηγορηματικό και ηχηρό όχι σε ένα νέο lockdown με το δίλημμα προς τους πολίτες για «αυτοπροστασία ή καραντίνα» έγινε δεκτό με σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ατομική και κυβερνητική ευθύνη
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός εστίασε στην ανάγκη να τηρούνται τα υπάρχονται μέτρα αυτοπροστασίας ώστε να μην αντέξει την πίεση το ΕΣΥ.
Η αντιπολίτευση εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως και πάλι μεταθέτει μέσω της «ατομικής ευθύνης» το μπαλάκι στους πολίτες, ενώ την ίδια ώρα δεν αναλαμβάνει τις κυβερνητικές ευθύνες για την διάθεση των αναγκαίων πόρων και μέσων σε παιδεία και υγεία αλλά και τις συγκοινωνίες για να θωρακιστεί το ΕΣΥ και παράλληλα να αποφεύγονται τα φαινόμενα συγχρωτισμού και οι εστίες μετάδοσης του κοροναϊού.
Από το σημερινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση που είχε ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τη δήλωση Σταϊκούρα για τις οικονομικές αντοχές ενός νέου lockdown όπου ετέθη το ερώτημα αν υπάρχουν λεφτά για τη διαχείριση ενός ακόμα lockdown γιατί δεν διατίθενται αυτά τα χρήματα για προσλήψεις γιατρών, εκπαιδευτικών και οδηγών στις αστικές συγκοινωνίες.
Δημόσια παιδεία και υγεία ως αντίδοτο στις ταξικές ανισότητες
Από τη σημερινή μέρα προκύπτει ωστόσο και ένα επιπλέον στοιχείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά απέρριψε το lockdown από τη σκοπιά ότι αποτελεί αιτία όξυνσης των κοινωνικών και ταξικών ανισοτήτων.
Ωστόσο το ζήτημα που θέτει η αντιπολίτευση, το κάθε κόμμα από τη δική του σκοπιά και με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις γιατρών, αλλά και μαθητών είναι γιατί δεν διατίθεται πόροι για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, της δημόσιας παιδείας και για τη λήψη κάθε άλλου μέτρου ώστε να μην γίνει μοχλός η πανδημία για να οξυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες.
Επί της ουσίας σήμερα τέθηκε και η διαχωριστική ιδεολογική-πολιτική γραμμή σε συνθήκες πανδημίας πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν οι μελλοντικές πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων όσο θα διαρκεί η απειλή για τη δημόσια υγεία από τον κοροναϊό.
Το διάγγελμα Μητσοτάκη
Αναλυτικά το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο κύμα του κοροναϊού έχει ως εξής:
«Συμπολίτες μου,
Σας απευθύνομαι και πάλι, σε μία κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία. Γιατί το θεωρώ χρέος μου. Αλλά και έτσι το αισθάνομαι. Και γιατί μπροστά στη νέα έξαρση του κορονοϊού, έχω την ίδια πίστη στις δυνατότητές μας με εκείνη που είχα όταν σας καλούσα στην πρώτη αναμέτρηση μαζί του.
Έχουμε περάσει επτά δύσκολους μήνες. Η κυβέρνηση, θυμίζω, μάχεται ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα: Εθνικά θέματα, Μεταναστευτικό, Οικονομία, αλλά και φυσικές καταστροφές. Ειδικά, όμως, στον πόλεμο για την Υγεία, χρειαζόμαστε όσο πουθενά αλλού σύμμαχο τον συνειδητό πολίτη.
Αυτό δεν είναι άλλοθι, ούτε αποποίηση ευθύνης. Έχω αποδείξει, άλλωστε, πως δεν διστάζω να παίρνω γρήγορα δύσκολες αποφάσεις. Όμως για να τιθασεύσουμε και το νέο κύμα της πανδημίας πρέπει κράτος, επιστήμονες και πολίτες να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, με περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον.
Ξεκινώ με μία αναντίρρητη αλήθεια: Ο ιός είναι εδώ, είναι παρών. Δεν έπαψε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Και είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη.
Όσο, λοιπόν, δεν υπάρχει εμβόλιο και θεραπεία, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Αλλάζοντας, όμως, σημαντικά την καθημερινότητά μας. Το κάνουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όσους αγαπούμε. Ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και τον καθένα. Γιατί αυτό που σε έναν 20άρη είναι ένα απλός πονόλαιμος, μπορεί να οδηγήσει τον φίλο του ή τη φίλη του στην Εντατική, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον πατέρα ή τον παππού του.
Σε όλο τον κόσμο η υγειονομική κρίση ξαναφουντώνει. Κράτη όπως η Αμερική, η Ισπανία, η Γαλλία, που θρήνησαν χιλιάδες θύματα στην αρχή, σήμερα βλέπουν τον εφιάλτη να επιστρέφει. Και το δεύτερο κύμα απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τώρα είμαστε πιο έτοιμοι
Τώρα, όμως, είμαστε πιο έτοιμοι. Ξέρουμε ποια μέτρα αποδίδουν περισσότερο. Και έχουμε διδαχθεί από τα λάθη άλλων χωρών, αλλά και από τα δικά μας. Παρά την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει συγκριτικά πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Απ’ την αρχή της πανδημίας θρηνούμε 365 ζωές, όταν χώρες με ίδιο πληθυσμό, όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο, έχουν 2.000 θανάτους η πρώτη και 10.000 το δεύτερο.
Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα. Και αποθέματα υγειονομικών υλικών με ορίζοντα μηνών.
Προσλάβαμε περίπου 6.200 νέους νοσηλευτές και γιατρούς, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μόνιμα στο ΕΣΥ. Πολλαπλασιάσαμε τα ημερήσια τεστ. Ενώ είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη που διαθέτουμε τα καινούργια rapid test αντιγόνων.
Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό μας προσωπικό δεν δίνουν την μάχη μόνο με τον κορονοϊό, αλλά και με όλες τις άλλες αρρώστιες ή τα ατυχήματα.
Και επειδή ακούγονται πολλά, σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς. Σε λίγο θα λειτουργήσει η νέα πτέρυγα Εντατικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με 50 ακόμη κρεβάτια. Και έχει δρομολογηθεί η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, που θα προσθέσει στο Σύστημα άλλες 174 κλίνες.
Καλώ σε νέα εγρήγορση
Συμπολίτες μου,
Έχω δεσμευτεί να παρουσιάζω την πραγματικότητα ως έχει. Και αυτό θα κάνω και τώρα: Καθώς η απειλή για τη Δημόσια υγεία ξαναφουντώνει, σας καλώ σε μία νέα εγρήγορση.
Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική.
Στόχος μας, οι μικρές ατομικές παραχωρήσεις να αποτρέψουν την μία και μεγάλη υποχώρηση της Υγείας και της Οικονομίας μας.
Τι δεν θέλουμε να δούμε; Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων.
Όχι οριζόντιοι περιορισμοί
Μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς οριζόντιους περιορισμούς, αυτό που αποκαλούμε «lockdown»; Φυσικά και μπορούμε. Από εμάς εξαρτάται. Και έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να το πετύχουμε.
Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία.
Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ήταν το δίδαγμα της Άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. «Lockdown» σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση.
Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Κυρίως, όμως, «lockdown» σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν μόνο κλειστά μυαλά.
Άλλωστε, κάθε οριζόντιος περιορισμός είναι άδικος. Γιατί εξισώνει διαφορετικά βάρη επάνω στις πλάτες όλων. Ας αποφύγουμε, λοιπόν, μία δεύτερη τέτοια εμπειρία.
Σήμερα είμαστε πιο έμπειροι απέναντι στην πανδημία. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα σχολεία πρέπει να είναι τα τελευταία που θα κλείσουν σε μία νέα έξαρση της πανδημίας, και όχι τα πρώτα.
Ή ότι οι χώροι εργασίας και ψυχαγωγίας -με την ιχνηλασία που πραγματοποιούμε- μπορούν να ευνοήσουν τη μετάδοση του ιού.
Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να κλείσουν; Όχι! Πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους κανόνες και τα ωράρια λειτουργία τους. Η μάσκα, λοιπόν, πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και να αναπτυχθεί η τηλεργασία. Ενώ συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν για κάποιο διάστημα διαδικτυακά.
Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι να βρεθεί εμβόλιο
Θα το πω ανοιχτά: Το δίλημμα είναι «Αυτοπροστασία ή Καραντίνα». Και γνωρίζοντας τις συνέπειες της δεύτερης έχουμε καθήκον να επιλέξουμε την πρώτη. Χωρίς πολλά λόγια. Αλλά με λίγες πράξεις, δοκιμασμένες και αποτελεσματικές: Αποστάσεις. Ατομική υγιεινή. Και, κυρίως, μάσκα μέχρι να βρεθεί η θεραπεία και το εμβόλιο.
Θα τολμούσα να πω, μάλιστα, ότι η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο. Την φοράνε χωρίς γκρίνια τα παιδιά μας, που αποδεικνύονται πιο πειθαρχημένα από κάποιους ενήλικες.
Γιατί, αντίθετα με κάθε άλλο μέτρο, είναι μία κίνηση πολύ απλή, μας προστατεύει από κάποια στιγμιαία αμέλεια, έναν τυχαίο συγχρωτισμό.
Για να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια: Οι ειδικοί μας λένε πως εάν ένας ασθενής με κορονοϊό βρεθεί κοντά σε κάποιον υγιή συμπολίτη του και αν και οι δύο φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι απειροελάχιστη.
Να γίνει συνήθεια
Πρέπει, συνεπώς, να μας γίνει συνήθεια. Και όπου είναι απαραίτητο η Πολιτεία θα επιβάλει την υποχρεωτικότητα του μέτρου.
Από την πρώτη στιγμή τόνισα ότι το σχέδιο της Πολιτείας μπορεί να είναι η πυξίδα. Όμως τον δρόμο τον βαδίζουν οι πολίτες. Εσείς. Και σας ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτό.
Η Πολιτεία, από την πλευρά της, δεν θα κρύψει ποτέ τους τομείς όπου μπορεί να γίνει καλύτερη.
Στις συγκοινωνίες, ας πούμε. Παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην Αττική έχουν προστεθεί 250 λεωφορεία, αυτά δεν φάνηκαν αρκετά για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού. Γι’ αυτό και θεσμοθετήσαμε τα κυλιόμενα ωράρια προσέλευσης στην εργασία.
Χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερα οχήματα και συχνότερα δρομολόγια. Οι έκτακτοι καιροί επιβάλλουν έκτακτα μέτρα. Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.
Να δούμε την αλήθεια κατάματα
Συμπολίτες μου,
Σας ζητώ να δούμε κατάματα την αλήθεια: Η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ένα εκκρεμές που κινείται από το ένα άκρο του lockdown στο άλλο άκρο της απόλυτης χαλάρωσης.
Υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας. Μια νέα κανονικότητα, όσο διαρκεί η πανδημία, που λέγεται ελεγχόμενη λειτουργία. Της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι στο χέρι μας να το εντοπίσουμε αυτό το σημείο.
Οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια. Και πρέπει να βρεθούμε και πάλι μπροστά από τον κορονοϊό, αντί να τον ακολουθούμε. Με στοχευμένα μέτρα πάντα, όπου χρειάζεται.
Άλλωστε, η παγκόσμια κινητοποίηση για το εμβόλιο δίνει ελπίδες ότι όχι πολύ αργά αυτό θα ανακαλυφθεί.
Μέχρι τότε, η Πολιτεία θα επαγρυπνεί, θα εμπιστεύεται τους ειδικούς, θα δρα με διαφάνεια πάντα και θα ενημερώνει.
Αλλά ας μην κρυβόμαστε: Η εφαρμογή ακόμη και του πιο αποδοτικού μέτρου εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή του. Μαζί θα πετύχουμε και πάλι ή μαζί θα χάσουμε την ευκαιρία.
Έχοντας τη θετική εμπειρία της Άνοιξης είμαι σίγουρος για το πρώτο. Ώστε μόλις μπορέσουμε να κατεβάσουμε τις μάσκες, να έχουμε όλοι στο πρόσωπό μας ξανά το χαμόγελο της κοινής εθνικής ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης».
Μήνυμα για το νέο κύμα του κορωνοϊού
Σας απευθύνομαι και πάλι, σε μία κρίσιμη καμπή της μάχης με την πανδημία. Γιατί το θεωρώ χρέος μου. Αλλά και έτσι το αισθάνομαι. Και γιατί μπροστά στη νέα έξαρση του κορωνοϊού, έχω την ίδια πίστη στις δυνατότητές μας με εκείνη που είχα, όταν σας καλούσα στην πρώτη αναμέτρηση μαζί του.
Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020
Θράσος να λέει στους πολίτες φταίτε εσείς
Αιχμηρή απάντηση στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω άτυπης ενημέρωσης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό για θράσος, λέγοντας πως κατηγορεί τους ότι «εάν χάσουμε θα φταίτε εσείς».
«Ντροπή δεν υπάρχει για να τη ζητήσουμε, τουλάχιστον ας προσπαθήσει για λίγη σοβαρότητα» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Τον Μάρτιο ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μπαίνουμε σε πόλεμο για να αυτοθαυμάζεται ως στρατηλάτης. Έξι μήνες μετά, αφού έχει αφήσει τη χώρα, το ΕΣΥ και τους πολίτες ανοχύρωτους μπροστά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, βγήκε σήμερα με θράσος να τους πει πως «εάν χάσουμε θα φταίτε εσείς». Ντροπή δεν υπάρχει για να τη ζητήσουμε, τουλάχιστον ας προσπαθήσει για λίγη σοβαρότητα» επισημαίνει η Κουμουνδούρου.
Ο εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις και την απεργία των εργαζομένων στο ΕΣΥ τόνισε:
«Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν σήμερα για το αυτονόητο: Τάξεις με ασφάλεια. Με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα και περισσότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ απεργούν και αγωνίζονται για όλα αυτά που θα έπρεπε να ήδη να έχουν γίνει.
Πριν ο κ. Μητσοτάκης κουνήσει ξανά το δάκτυλο στην κοινωνία τον καλούμε να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες.
Για τον καθημερινό συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τις ελλείψεις σε ΜΕΘ, για τον τρόπο που επέλεξε να ανοίξει τα σχολεία.
Οι επιλογές του θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί αύριο τον Ευαγγελισμό, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου με αφορμή τις δηλώσεις Σταϊκούρα για τις αντοχές της οικονομίας σε ένα lockdown, επανήλθε στο θέμα και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τις επιλογές της που βύθισαν στην ύφεση την οικονομία.
Νάσος Ηλιόπουλος: Οι επιλογές του Κ. Μητσοτάκη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων
[Δήλωση (on camera) του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις και την απεργία των εργαζομένων στο ΕΣΥ – https://t.co/kCcs1ms1sj] pic.twitter.com/tKRW3UgYe1— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) September 24, 2020
Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε το πλεονέκτημα
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μεταθέτει τις ευθύνες του στους πολίτες και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα για το ΕΣΥ, τα σχολεία και τις συγκοινωνίες.
«Κύριε Μητσοτάκη η έκκληση για νέα εγρήγορση αφορά πρώτα και κυρία εσάς και τους Υπουργούς σας.
Δεν είσθε ανεύθυνος αρχών να βάζετε διλήμματα και να μεταφέρετε άλλου τις ευθύνες.
Ο συνειδητός πολίτης περιμένει από σας όχι το βλέποντας και κάνοντας, αλλά μέτρα με σχέδιο και αποτελεσματικότητα.
Σας είχαμε προειδοποιήσει και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για το ΕΣΥ, για το συνωστισμό στις συγκοινωνίες και τα σχολεία.
Δεν κάνατε τίποτε και τώρα που το πρόβλημα φούντωσε, τρέχετε και δεν φθάνατε.
Αφήστε τις συγκρίσεις, η Ελλάδα ήταν ασφαλής χώρα την άνοιξη. Δυστυχώς με ευθύνη σας χάσαμε το πλεονέκτημα.
Επιτέλους λιγότερα λόγια, κάντε αυτό που πρέπει» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
.@FofiGennimata: «Κύριε Μητσοτάκη η έκκληση για νέα εγρήγορση αφορά πρώτα & κύρια εσάς & τους Υπουργούς σας.
Δεν είσθε ανεύθυνος άρχων να βάζετε διλήμματα και να μεταφέρετε αλλού τις ευθύνες.
Ο συνειδητός πολίτης περιμένει από σας όχι το βλέποντας & κάνοντας, ->#kinima_allagis pic.twitter.com/3GkUBgKeD2— Κίνημα Αλλαγής (@kinimallagis) September 24, 2020
Εκβιασμός
Από την πλευρά του το ΚΚΕ μεταξύ άλλων επανέφερε το ζήτημα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
«Η πάγια τακτική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να αναγορεύει την αντιμετώπιση της πανδημίας αποκλειστικά και μόνο σε ζήτημα ατομικής ευθύνης, σήμερα πήγε ένα βήμα παραπέρα και εκφράστηκε με τον εκβιασμό «αυτοπροστασία ή καραντίνα». Όμως, η απαραίτητη αυτοπροστασία και προσωπική υπευθυνότητα του καθένα και της καθεμιάς δεν μπορεί να συγκαλύψει την κυβερνητική ανευθυνότητα και μία απαράδεκτη πολιτική που εκδηλώνεται από την ίδια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας μέχρι τους χώρους δουλειάς, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σχολεία, όπου συνωστίζονται συνάνθρωποί μας.
Η σημερινή εκρηκτική κατάσταση έχει εξ ολοκλήρου τη σφραγίδα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής, που έπαιξε στον τζόγο των καπιταλιστικών κερδών τις θυσίες του λαού και τον χρόνο που κερδήθηκε από αυτό τον λαό στην πρώτη φάση της πανδημίας.
Η αγωνία που εκφράστηκε σήμερα στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, των μαθητών και εκπαιδευτικών, άλλων εργαζομένων δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ή συνειδητής διαστρέβλωσης για το ποιος έχει τη βασική ευθύνη.
Η ατομική ευθύνη εμπεδώνεται και αποκτάει πλέον αποκλειστική σημασία στη συλλογική ευθύνη, για να δυναμώσει η διεκδίκηση για άμεσα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, μέτρα τα οποία πρότεινε το ΚΚΕ από την αρχή της πανδημίας και η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να τα πάρει στο όνομα του «υψηλού δημοσιονομικού κόστους».
Αιτήματα
Η ανησυχία και η ανασφάλεια μεγάλων τμημάτων του λαού μας να γίνουν οργανωμένος αγώνας με αιτήματα:
– Επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που να αφορά όχι μόνο τις ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά και τα διαγνωστικά τεστ.
– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές κ.ά.) στο δημόσιο σύστημα Υγείας και άμεση ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ.
– Επίταξη ιδιωτικών ΜΜΜ και ένταξή τους σε ενιαίο σχέδιο για να σταματήσει ο επικίνδυνος, καθημερινός συνωστισμός στα ΜΜΜ. Κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Μέσα Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια.
– Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους, με ευθύνη της εργοδοσίας.
– Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Είναι αλήθεια ότι ο λαός πρέπει να μάθει να ζει με τον ιό μέχρι να ανακαλυφθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή θεραπεία. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να ξέρει ότι έχει να αντιμετωπίσει μόνο αυτόν τον ιό και όχι και τον “ιό” της κρατικής ανευθυνότητας και ανεπάρκειας!» αναφέρει το ΚΚΕ σχολιάζοντας το διάγγελμα Μητσοτάκη.
📄Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τις ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας:
📍Δημιουργία ΜΕΘ
📍Μαζικές προσλήψεις
📍Επίταξη ιδιωτικού τομέα Υγείας πριν να είναι αργά
Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών & υγειονομικών!https://t.co/e4wpW3IrXN— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) September 24, 2020
Ως την πιο παρασιτική και ταξική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη το ΜέΡΑ25 σημειώνοντας ότι η αυτοπροστασία του πρωθυπουργού βρίσκεται στη μετάθεση των ευθυνών του στους πολίτες.
Η «αυτοπροστασία» είναι πολύ ψηλά στις αξίες του κυρίου Μητσοτάκη γι αυτό και φρόντισε από τώρα να ρίξει την ευθύνη στους πολίτες. Εκείνοι θα φταίνε που δεν υποκατέστησαν επαρκώς τις προμελετημένες αμέλειες της πιο ταξικής παρασιτικής κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος. #διαγγελμα
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) September 24, 2020
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις