Η Βόρεια Κορέα φέρεται να εκτέλεσε και να έκαψε το πτώμα Νοτιοκορεάτη αξιωματούχου
«Κτηνώδεις πράξεις» της Βόρειας Κορέας καταγγέλλει το νοτιοκορεάτικο υπουργείο εθνικής άμυνας
Η Νότια Κορέα καταδίκασε τον θάνατο ενός αξιωματούχου της ως «κτηνώδη πράξη». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των νοτιοκορεάτικων αρχών, ο άνδρας έχασε τη ζωή του από σφαίρες στρατιωτών της Βορείου Κορέας κοντά στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
Το υπουργείο άμυνας της Σεούλ δήλωσε ότι ο 47χρονος αξιωματούχος του υπουργείου ωκεανού και αλιείας σκοτώθηκε, ενώ το σώμα του απανθρακώθηκε, αφού εξαφανίστηκε από σκάφος ελέγχου στα ύδατα που βρίσκονται πλησίον του νησιού Γιεονπιέονγκ, στα δυτικά σύνορα, την Δευτέρα.
«Η Βόρεια Κορέα βρήκε τον άνδρα στα νερά της και διέπραξε μια κτηνώδη πράξη, πυροβολώντας τον και καίγοντας το σώμα του, σύμφωνα με την εξονυχιστική ανάλυση του στρατού μας», αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο.
«Ο στρατός μας καταδικάζει με ένταση αυτή την κτηνώδη πράξη και παροτρύνει θερμά τη Βόρεια Κορέα να προσφέρει μια εξήγηση και να τιμωρήσει τους υπαίτιους. Επιπλέον, αποστέλλουμε αυστηρή προειδοποίηση στη Βόρεια Κορέα ότι φέρει όλη την ευθύνη για αυτό το περιστατικό».
Αν οι αναφορές είναι ακριβείς, ο θάνατος του άνδρα θα είναι ο πρώτος θάνατος Νοτιοκορεάτη από Βορειοκορεάτη από το 2008, όταν ένας στρατιώτης από τη Βόρεια Κορέα πυροβόλησε μια 53χρονη γυναίκα που φέρεται να χάθηκε και να μπήκε σε απαγορευμένη ζώνη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο βουνό Κουμγκάνγκ που μοιράζονται οι δύο χώρες.
Τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας αναφέρουν ότι ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, εξαφανίστηκε από σκάφος ελέγχου σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το ντε φάκτο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, ενώ διερευνούσε ισχυρισμούς για παράνομη αλιεία.
Οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι ο άνδρας, που σύμφωνα με αναφορές κατέληξε σε βορειοκορεάτικα νερά, απουσίαζε από το μεσημεριανό γεύμα, ενώ βρήκαν μόνο τα παπούτσια του όταν έψαξαν το σκάφος. Έτσι, ξεκίνησε έρευνα που συμπεριλάμβανε λέμβους και αεροσκάφη.
Δεν είναι ξεκάθαρο πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις λεπτομέρειες πίσω από την εξαφάνιση του άνδρα, δεδομένης της πρόσφατης αναταραχής των καναλιών επικοινωνίας με την Πιονγιάνγκ.
Τον Ιούνιο, η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε τις τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ των δύο χωρών – και σημαντικό μέσο επικοινωνίας των δύο κυβερνήσεων – ενώ ανατίναξε ένα ενδοκορεατικό γραφείο διασύνδεσης, εξαιτίας μιας διαμάχης για τα σχέδια των ακτιβιστών του νότου να στείλουν προπαγανδιστικά φυλλάδια επικριτικά προς το βορειοκορεάτικο καθεστώς.
Πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Yonhap αναφέρουν ότι ο αξιωματούχος ανακρίθηκε από Βορειοκορεάτες στρατιώτες, ενώ προσπαθούσε να απομακρυνθεί και ότι τον πυροβόλησαν με εντολή ανώτερου αξιωματούχου. Ανέφερε επίσης ότι το πτώμα του περιλούστηκε με πετρέλαιο και στη συνέχεια κάηκε από τους στρατιώτες.
Δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι της εκτέλεσής του, όμως το Yonhap σημειώνει ότι σύμφωνα με πηγές ίσως οι στρατιώτες να δρούσαν βάσει των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό.
Ο Ρόμπερτ Άμπραμς, επικεφαλής του αμερικανικού στρατού στη Νότια Κορέα, δήλωσε αυτό το μήνα ότι οι βορειοκορεάτικες αρχές είχαν δώσει εντολή εκτελέσεων για την αποτροπή της εισόδου του κοροναϊού στη χώρα από την Κίνα, δημιουργώντας μια «ουδέτερη ζώνη» στα σύνορα με στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων έτοιμους να σκοτώσουν.
Τον Ιούλιο, ένας άνδρας που είχε μεταναστεύσει στη Νότια Κορέα πριν τρία χρόνια, προκάλεσε φόβο για την εξάπλωση του κοροναϊού, όταν επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα μέσω των βαριά φυλασσόμενων συνόρων.
Η άφιξή του, έκανε τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους να επιβάλουν lockdown σε μια ολόκληρη πόλη στα σύνορα και να θέσουν χιλιάδες άτομα σε καραντίνα, από φόβο ότι θα μπορούσε να έχει φέρει τον ιό. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας υποστηρίζουν ότι ο άνδρας δεν ήταν φορέας κοροναϊού.
Η Κίτρινη Θάλασσα, στα δυτικά της χερσονήσου της Κορέας, έχει αποτελέσει πηγή εντάσεων μεταξύ των γειτόνων που εξακολουθούν τυπικά να βρίσκονται σε πόλεμο, αφού ο κορεατικός πόλεμος του 1950 – 53 ολοκληρώθηκε με εκεχειρία και όχι με συμφωνία ειρήνης.
Τον Νοέμβριο του 2010, η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε το νησί Γιεονπιέονγκ, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα και προκαλώντας τα αντίποινα της Νότιας, σε μια από τις χειρότερες συγκρούσεις μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας.
Στην αρχή της ίδιας χρονιάς, 46 Νοτιοκορεάτες ναυτικοί σκοτώθηκαν όταν το σκάφος τους, το Cheonan, χτυπήθηκε από βορειοκορεάτικη τορπίλη κοντά στην ακτή του νησιού Μπαενγκνιεόνγκ.
Πηγή: www.theguardian.com
- «Skål!» – Πώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη Σουηδία σε φιλόδοξο οινοπαραγωγό
- Οδήγηση: Πρόστιμο για όσους τρώνε μέσα στο αυτοκίνητο – Πότε σου παίρνουν το δίπλωμα
- Γάζα: Απίστευτη σφαγή – Το Ισραήλ σκότωσε 5 δημοσιογράφους σε όχημα με διακριτικά
- Κόσοβο: Η Σερβική Λίστα θα συμμετέχει στις εκλογές, έκρινε δευτεροβάθμιο όργανο της εκλογικής επιτροπής
- Λίβανος: Βομβαρδισμός του Ισραήλ στην Μπααλμπέκ παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Μαγδεμβούργο: Ο ψυχίατρος είχε διατυπώσει απειλές τον Μάιο κάτω από ανάρτηση της υπουργού Εσωτερικών