Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο κοροναϊός «δείχνει τα δόντια» του: 100 νεκροί τον Σεπτέμβρη, έκρηξη διασωληνωμένων και νέα μέτρα στο τραπέζι

Ο κοροναϊός «δείχνει τα δόντια» του: 100 νεκροί τον Σεπτέμβρη, έκρηξη διασωληνωμένων και νέα μέτρα στο τραπέζι

Ο πρωθυπουργός χτες απέκλεισε προς ώρας το ενδεχόμενο νέου lockdown και έκανε λόγο για στοχευμένες παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί, σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική. Παράλληλα επιχειρηματολόγησε κατά ενός νέου γενικού lockdown, ενώ αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ, ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα βγουν στους δρόμους  της Αττικής 100 λεωφορεία και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μας συνοδεύει ο τριψήφιος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων σύμφωνα με τους ειδικούς με το στοίχημα πλέον να είναι η μη μείωση των μολύνσεων στη χώρα μας και κυρίως στην Αττική.

Την ίδια ώρα ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ο φονικότερος μήνας του κοροναϊού με τους νεκρούς να φτάνουν τους 100 μόλις μέσα σε 24 μέρες.

Ο ιός πάντως δεν έχει σταματήσει να «σφυροκοπά» την Αττική, καθώς περισσότερα από τα 2/3 των χτεσινών ημερήσιων εγχώριων κρουσμάτων (312) εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα.

Κι ενώ τα μέτωπα για τους ειδικούς είναι αρκετά, πλέον το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: « Δεν προβλέπεται lockdown σε αυτή τη φάση».

Ο πρωθυπουργός χτες απέκλεισε προς ώρας το ενδεχόμενο νέου lockdown και έκανε λόγο για στοχευμένες παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί, σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική. Παράλληλα επιχειρηματολόγησε κατά ενός νέου γενικού lockdown, ενώ αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ, ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα βγουν στους δρόμους  της Αττικής 100 λεωφορεία και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.

Πλέον λοιπόν αυτό που θα κρίνει την επόμενη ημέρα είναι η αυτοπροστασία, καθώς η ευλαβική τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη μπορούν να συμβάλουν πιο άμεσα και δραστικά στην μείωση της διασποράς του ιού.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι των ειδικών

Οι ειδικοί  έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κοροναϊού. Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κοροναϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για τις βραδινές ώρες όπως και η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους.

Τέλος τα δύο μέτρα τα οποία θα εξετασθούν όταν η κατάσταση πλέον φτάνει στα όρια του ανεξέλεγκτου είναι η καθολική χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα μέτρα αυτά είναι στο τραπέζι αλλά δεν εξετάζονται στην παρούσα φάση.

Πρόβλεψη για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αν δεν προσέξουμε

Προειδοποίηση προκειμένου να τιθασευτούν οι αριθμοί των κρουσμάτων κοροναϊού αλλιώς «η σημερινή κατάσταση θα είναι μια γλυκιά ανάμνηση» έστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Αν δεν τιθασευτεί η εξάπλωση θα βρεθούμε σε καταστάσεις τραγικές και πρέπει να τις γλιτώσουμε πάσει θυσία. Είναι η τελευταία ευκαιρία να τιθασεύσουμε με απλά μέτρα την κυκλοφορία του ιού» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος με αφορμή το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος έχει εξελιχθεί στον φονικότερο μήνα «καθώς έχει ξεπεράσει και τον Απρίλιο».

«Και ακόμα είμαστε πρακτικά στο τέλος του καλοκαιριού και έχουμε μπροστά μας μια δυσκολότερη περίοδο στο φθινόπωρο και το χειμώνα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Αν δεν τιθασευτούν οι αριθμοί θα πρέπει να υπάρξουν οπωσδήποτε μέτρα γιατί αν δεν γίνει αυτό θα δούμε αριθμούς που δεν διανοούμαστε» συμπλήρωσε κάνοντας λόγο και για «πολύ περισσότερα από 1000» κρούσματα».

«Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν εικόνες που η σημερινή κατάσταση θα αποτελεί γλυκιά ανάμνηση» υπογράμμισε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι «δεν εξετάζουμε να κλείσουν τα σχολεία».

Δεν υπάρχει καμία εισήγηση για περεταίρω μέτρα

Από την πλευρά της  η Αναστασία Κοτανίδου μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» απέρριψε το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας έκανε λόγο πως «δεν υπάρχει καμία σαφή εισήγηση για περαιτέρω μέτρα» ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown παρέπεμψε στο χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού, για να σημειώσει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν έφτασε καμία συζήτηση στο τραπέζι για το ολικό lockdown. Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαμε να πάρουμε αν ο κόσμος δεν προσαρμοστεί στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ήδη» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν δέκα κριτήρια που δείχνουν εάν η κατάσταση είναι στο κόκκινο. Μεταξύ αυτών είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. «Πρέπει να είναι όλα τα κριτήρια σε υψηλό επίπεδο» για να υπάρχει κίνδυνος εξήγησε.

Παράλληλα, τόνισε, πως «αυτό που θέλουμε να βλέπουμε καθημερινά είναι μειούμενα κρούσματα και μειούμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία».

40 άδεια κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική

Σε ότι αφορά στα κρεβάτια των ΜΕΘ, είπε, ότι υπάρχουν περί τα 40 κρεβάτια άδεια στην Αττική αλλά και άλλα στην υπόλοιπη επικράτεια.

«Στα δημόσια νοσοκομεία τα περισσότερα κρεβάτια αφορούν ασθενείς που δεν έχουν Covid-19. Σταδιακά ελευθερώνουμε κρεβάτια με ασθενείς για κοροναϊό. Μπορούμε να φθάσουμε μέχρι 150 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ούτε στο μισό. Πλήρως ελεγχόμενα τα πράγματα αυτή τη στιγμή» υποστήριξε.

Για το εμβόλιο είπε ότι «δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για κάτι που δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα της κλινικής φάσης 3. Ας περιμένουμε τις μελέτες», ενώ αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του ιού.

«Η άσχημη εξέλιξη της ασθένειας εξαρτάται από την ηλικία των ανθρώπων. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στην μεγαλύτερη ηλικία των ασθενών και στα υποκείμενα νοσήματα. Πάνω από το 80% που κατέληξαν είχαν υποκείμενα νοσήματα» επισήμανε.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σαν να υπάρχει κάποιος ιός που μπορεί να ξανά κάνει πανδημία. Να μην αγκαλιάζουμε και φιλάμε όποιον έχει σύμπτωμα, να κρατάμε αποστάσεις και αυτός ενδεχομένως να φορά μάσκα» υπογράμμισε.

Ο κοροναϊός και η νοσηλεία στη ΜΕΘ αφήνουν πολλά προβλήματα στον οργανισμό

Το αν θα πάμε σε περαιτέρω μέτρα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα τηρήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί επισταμένως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο είναι κάτι που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.

Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής είπε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ απευθύνθηκε ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο.

Οι δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου

Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας. Εξήγησε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.

Τόνισε μάλιστα ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», σημείωσε ο καθηγητής.

Τα μέτρα για τον κοροναϊό βοηθούν και για τη γρίπη

Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «διαγνωστική πρόκληση για τους γιατρούς» τη συνύπαρξη της Covid-19 με την κοινή γρίπη και άλλα λοιμώδη νοσήματα.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται φέτος να είναι ηπιότερη η γρίπη, καθώς αν πετύχουν τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό θα επιδράσουν σε όλες τις ιώσεις.

inView

Ψήφισε ο Τραμπ και αισθάνεται «πολύ σίγουρος» για τη νίκη

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών στο σπίτι του, στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου οργανώνει εκλογική βραδιά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024