Να κινηθεί άμεσα η πολιτεία με αντανακλαστικά και με μέτρα λειτουργικά και ευέλικτα, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για την ανακούφιση των πληγέντων και την αντιμετώπιση των καταστροφών από τη θεομηνία, ζήτησαν οι φορείς που είπαν τις απόψεις τους στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται τις διατάξεις με τα επείγοντα μέτρα για τους πληγέντες από τον μεσογειακό κυκλώνα.

Αγωνία για γρήγορες αποζημιώσεις

Το νομοσχέδιο, επί της αρχής ψηφίζουν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Επιφύλαξη δηλώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Στη διαδικασία ακρόασης φορέων, ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, είπε ότι τα επείγοντα μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από την θεομηνία, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Υπογράμμισε όμως ότι είναι μεγάλη η αγωνία του κόσμου για την γρήγορη αποζημίωση. Όπως είπε, σήμερα η δυσπραγία στην αγορά είναι μεγάλη, οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά, το ίδιο τα νοικοκυριά και το ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο και οι υποδομές στη Θεσσαλία.

Γι΄αυτό και ο κ. Αγοραστός ζήτησε η επιδοματική πολιτική για τους πληγέντες και η επιχορήγηση των επιχειρήσεων να μην καθυστερήσει. «Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η Πολιτεία και γι΄αυτό πρέπει το πρωτόκολλο ενεργειών να αποσαφηνιστεί γρήγορα στους πληγέντες», είπε ο κ. Αγοραστός και ζήτησε μέριμνα για να αποζημιωθούν καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγρότες και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας είπε ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες και αυτή τη στιγμή, καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης. «Η κυβέρνηση έδειξε αντανακλαστικά, ως προς το ζήτημα των αποζημιώσεων», είπε και ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για το κομμάτι των αγροτικών αποζημιώσεων που δεν καλύπτονται από τον μηχανισμό του ΕΛΓΑ, όπως μηχανήματα, θερμοκήπια κλπ. Για το άμεσο βοήθημα των 600 ευρώ προς τους πολίτες, είπε πως πρέπει να υπάρξει μια ειδική ταχύρρυθμη διαδικασία γιατί σήμερα οι δήμοι περνάνε το βοήθημα, μέσα από διαδικασία ενταλματοποίησης και αυτό καθυστερεί την απόδοση.

Μέριμνα για τις εποχικές επιχειρήσεις

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για τις εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν και κλείνουν και δεν θα παραμείνουν για να έχουν έσοδα. Ζήτησε ευελιξία, ταχύτητα και αποτροπή γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ώστε οι αποζημιώσεις να φτάσουν στους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή και δείχνουν ότι είναι μεγάλη η γραφειοκρατία με την οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις που ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις πλημμύρες του 2015. Η Περιφέρεια πρότεινε να καθιερωθούν βαθμοί ζημίας και οι επιτροπές, έχοντας συνολική εικόνα για τις ζημίες, να κατηγοριοποιούν τις επιχειρήσεις ανάλογα με το εύρος των ζημιών.

Αποφάσεις γρήγορες και λειτουργικές ζήτησε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Αλμυρού Ανδρονίκη Κυριτσά η οποία επισήμανε ότι η περιφέρεια της Θεσσαλίας έχει πληγεί συνολικά, και επισήμανε ότι υπάρχουν αρκετοί πολίτες που ξεκίνησαν το 2020 τη μόνιμη διαμονή τους στην περιοχή, εξαιτίας του covid 19.

Να αποτραπούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις

Ο Γιώργος Καπράνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας ζήτησε να κινηθεί γρήγορα η πολιτεία ώστε να αποτραπούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Ο κ. Καπράνας είπε ότι ο νομός Καρδίτσας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα «Ιανού» ο οποίος πέρα από τις τεράστιες ζημίες στοίχισε και σε ανθρώπινες ζωές. «Η Καρδίτσα είναι ο δεύτερος φτωχότερος Νομός σε όλη την επικράτεια, είναι ένας νομός με τεράστια ανεργία και ήρθε και ο «Ιανός» να επιβαρύνει την κατάσταση. Χρειάζονται άμεσα μέτρα και όχι λόγια», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας που χαρακτήρισε ψίχουλα την άμεση αποζημίωση μπροστά στις ζημίες.

Ζήτησε εξειδίκευση άμεσα των ζημιών σε κάθε επιχείρηση ώστε να στηριχθούν άμεσα και να επιστρέψουν το συντομότερο στην κανονικότητα. Ως προς τα εργασιακά, προειδοποίησε ότι το τρίμηνο θα είναι λίγο για την αναστολή με επιδότηση εργασίας και πρέπει το διάστημα αυτό να είναι τουλάχιστον 6μηνο ενώ η επιδότηση να είναι στο 100% του μισθολογικού κόστους και του ονομαστικού μισθού, των ασφαλιστικών εισφορών κλπ.

Δραματικές εικόνες

Ο Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας περιέγραψε τις δραματικές εικόνες που άφησαν πίσω τους η θεομηνία και οι πλημμύρες με επιχειρήσεις, καταστήματα και κατοικίες κατεστραμμένες, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις πλημμυρισμένες. «Οι ζημίες είναι καθολικές και για πρώτη φορά σε πρωτεύουσα νομού, είναι τόσο μεγάλο το μέγεθος της καταστροφής», είπε και τόνισε ότι, με τις πρώτες εκτιμήσεις του επιμελητηρίου, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιά ανέρχεται σε 3.000 επιχειρήσεις.

«Μιλάμε για ολική καταστροφή», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταστεί άμεσα σαφές με ποιον τρόπο θα δοθούν οι επιδοτήσεις των 5.000 και 8.000 ευρώ ώστε να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες πως θα λάβουν στήριξη. Ζήτησε επίσης άμεσα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών σε όλες τις καταστροφές και να αποζημιωθούν στο 100%, επίσης η έκτακτη επιδότηση να φτάσει στο ποσό των 20.000 ευρώ, διότι «δεν υπάρχει επιχείρηση μέσα στην Καρδίτσα που να έχει υποστεί μικρότερη ζημία».

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, μεταξύ άλλων, ζήτησε άμεσα την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων φυσικών καταστροφών, να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για φορολογικά στοιχεία που καταστράφηκαν, πάγωμα πλειστηριασμών και ρυθμίσεις οφειλών πάσης φύσεως στο δημόσιο, υπαγωγή των επιχειρήσεων στα μέτρα Covid 19, όπως το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, απαλλαγή από ΦΠΑ για έξι μήνες, ακατάσχετο επαγγελματικού λογαριασμού.

Ευθύνες για τη δόμηση στα ρέματα

Ο Γιώργος Βαϊόπουλος, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων, Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας «Η Λαζαρίνα» είπε ότι μέσα σε μια νύχτα άλλαξε το τοπίο με κατεστραμμένα χωριά και περιουσίες και επισήμανε ότι η βροχή ήταν πολύ αλλά υπάρχουν ευθύνες για την δόμηση σε ρέματα και την έλλειψη σχεδίου για τα βρόχινα νερά. Ως προς τις ζημίες είπε ότι πάνω από 5.000 αιγοπρόβατα πνίγηκαν, εκατοντάδες βοοειδή και μελίσσια, εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων καλλιέργειες και χιλιάδες τόνοι ζωοτροφών καταστράφηκαν από τις πλημμύρες. Ζήτησε άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών και σε ζωοτροφές και εγκαταστάσεις.

Διαφημιστική δαπάνη και ΜΜΕ

Η Έλενα Ριζεάκου, πρόεδρος ΠΟΕΣΥ αφού επισήμανε ότι ο κλάδος των δημοσιογράφων έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της, και συνεχίζει να πλήττεται από την πανδημία, υπογράμμισε ότι η ΠΟΕΣΥ αντιμετωπίζει θετικά κάθε ένεση οικονομικής ρευστότητας που παρέχεται, με οποιαδήποτε μορφή στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, ιδίως σήμερα που μπορεί αυτή η παροχή να αποτελεί πραγματικό σωσίβιο επιβίωσης ειδικότερα για τις μικρότερες επιχειρήσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως το ποσοστό 2% του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ που αναμένεται να ενισχυθούν καθώς και το 2% της καταβαλλόμενης διαφημιστικής δαπάνης οποιουδήποτε διαφημιζόμενου, αποδίδεται στον ΕΔΟΕΑΠ», είπε και πρόσθεσε ότι η ΠΟΕΣΥ είναι σύμφωνη με φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενίσχυση της διαφημιστικής δαπάνης διότι «πρόκειται για μια απολύτως διαφανή διαδικασία, όχι μόνο για την υποστήριξη της λειτουργίας των ΜΜΕ αλλά και ενίσχυσης συνολικά της οικονομικής δραστηριότητας».

Δικλείδες ασφαλείας

Όπως είπε, η ΠΟΕΣΥ περιμένει και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση αλλά «είναι αναγκαία προϋπόθεση οποιασδήποτε χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ΜΜΕ, είτε ευθέως είτε μέσω διαφημιστικής δαπάνης, είτε μέσω φορολογικών και άλλων μειώσεων, είναι η παράλληλη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των καταβαλλόμενων αποδοχών των εργαζόμενων δημοσιογράφων σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις.

«Δίχως τέτοιες δικλείδες ασφαλείας, ο κίνδυνος αυτές οι ενέσεις ρευστότητας να μην καταλήξουν τελικά στη στήριξη των εργαζομένων και της οικονομίας, είναι απολύτως ορατός», είπε η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και πρόσθεσε ότι δεν νοείται χρηματοδότηση των ΜΜΕ χωρίς να διασφαλίζεται ένα επίπεδο προστασίας των μελών των ενώσεων συντακτών.

Διαφάνεια και λογοδοσία

Τέλος, η κ. Ριζεάκου επισήμανε ότι η ανάθεση διαφημιστικών εκστρατειών χωρίς την αναγκαία διαφάνεια και χωρίς τη δυνατότητα λογοδοσίας, προβληματίζει και τόνισε ότι εκκρεμούν οι παρεμβάσεις για τη στήριξη του έντυπου Τύπου, παρά το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν συμφωνήσει στη στήριξή του και παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις και συζητήσεις της ΠΟΕΣΥ με τον αρμόδιο υπουργό.

Ο Πάνος Κυριακόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, αναφερόμενος στις διατάξεις του σχεδίου νόμου είπε ότι «οι αναθέσεις δημόσιας διαφήμισης, θα πρέπει να γίνονται πάντα με διαφάνεια και κριτήριο την αποτελεσματικότητα της διαφημιστικής καμπάνιας εν σχέση με το κόστος». Όπως είπε, οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και κριτήριο για την ανάθεση δημόσιας διαφήμισης με διαπραγμάτευση, δεν είναι κατανοητό.

Κριτήρια αποτελεσματικότητας

Ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε και στην προηγούμενη διαφημιστική δαπάνη σημειώνοντας ότι οι έξι αδειούχοι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας, έλαβαν περίπου το 25% της διαφημιστικής δαπάνης έναντι του 55% που λαμβάνουν εάν εφαρμοστούν κριτήρια αποτελεσματικότητας, δηλαδή τα κριτήρια που χρησιμοποιεί η ελεύθερη αγορά. Αναφορικά με τις διατάξεις για τις εκπτώσεις σε εταιρείες που διαφημίζονται για να αυξήσουν τη διαφημιστική τους δαπάνη, ο κ. Κυριακόπουλος επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι όταν αυξάνεται η διαφημιστική δαπάνη, αυξάνεται η ζήτηση.

Ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος τάχθηκε υπέρ των διατάξεων για τις εκπτώσεις στη διαφημιστική δαπάνη για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 είπε ότι για κάθε ένα ευρώ στη διαφήμιση, τέσσερα ευρώ πάνε στην οικονομία. Ζήτησε επίσης μέριμνα και για την υπαίθρια διαφήμισης.

Αναντίστοιχη

Ο Γιώργος Σιμόπουλος γενικός γραμματέας της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων της Ελληνικής Περιφέρειας υπογράμμισε τη συνεισφορά της Περιφερειακής Τηλεόρασης στην κάλυψη των καταστροφών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και θεομηνίες. Όπως είπε «η συνεισφορά αυτή και η τηλεθέαση της Περιφερειακής Τηλεόρασης είναι αναντίστοιχη των χρημάτων του πακέτου Πέτσα» και τόνισε ότι αν υπάρξει νέα ενίσχυση, δεύτερο πακέτο στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αυτό θα πρέπει να γίνει με κριτήρια, σημαντικότερο των οποίων είναι οι θέσεις εργασίας.

«Εμείς είμαστε επιχειρήσεις που πρέπει να εργάζονται όλοι στο 100% και να πληρώνονται στο 100%», είπε ο κ. Σιμόπουλος και πρόσθεσε ότι η επιδότηση θα πρέπει να γίνεται με κριτήριο αν ένα ΜΜΕ είναι ενημερωτικό, σε ποιο κοινό απευθύνεται, πόσους επαγγελματίες δημοσιογράφους έχει, πόσα δελτία ζωντανά εκπέμπει την ημέρα και πόσες ενημερωτικές εκπομπές έχει εβδομαδιαίως με πρωτογενείς ειδήσεις για την περιφέρεια.

Πριμοδότηση

Για την πριμοδότηση της επιπλέον δαπάνης διαφημίσεων, είπε ότι το μέτρο θα αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις που διαφημίζονται σε εθνικά μέσα και έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη διαφημιστική τους δαπάνη. «Οι δικοί μας πελάτες της περιφέρειας, έχουν να αντιμετωπίσουν αρχικά τον ειδικό φόρο του 5% που τους αποτρέπει να επιλέξουν την περιφερειακή τηλεόραση. Επίσης αντί να πριμοδοτείται η επιπλέον διαφήμιση, οι πελάτες μας τιμωρούνται από τις εφορίες με την εξαίρεση των τιμολογίων διαφήμισης, αν δεν έχουν καταβάλει άγνωστο και απίστευτο φόρο της τάξεως του 0,02% υπέρ κάποιας αγνώστου λειτουργικότητας αστικής εταιρείας που ελέγχει άγνωστο πως τη διαφάνεια», είπε ο κ. Σιμόπουλος και ζήτησε στήριξη για τη μείωση του ενοικίου στη Digea.

Η Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναφέρθηκε στις σκληρές συνθήκες εργασίας που έχουν διαμορφωθεί για τους Έλληνες δημοσιογράφους και τα νέα προβλήματα που επέφερε η πανδημία. «Από την πρώτη στιγμή της διαφημιστικής εκστρατείας για τον Covid 19, η ΕΣΗΕΑ ζήτησε και ζητάει πάντα διαφάνεια, ισονομία και κριτήρια κατανομής των χρημάτων που θα διατεθούν.

Ειδικά για τα έντυπα ΜΜΕ, η ΕΣΗΕΑ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και έχει προτείνει εκπρόσωπο στην επιτροπή για τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου και αναμένουμε την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη στήριξη του έντυπου τύπου που δυστυχώς έχει καθυστερήσει», είπε η Μαρία Αντωνιάδου.

Πηγή ΑΜΠΕ