Δοκιμή εμβολίων στη Βρετανία: Θα μολύνουν υγιείς εθελοντές με κοροναϊό
Η δοκιμή θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με πηγές
Υγιείς Βρετανοί εθελοντές θα μολυνθούν σύντομα επίτηδες με τον κοροναϊό, στην πρώτη κλινική δοκιμή «ανθρώπινης πρόκλησης» παγκοσμίως, προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα πειραματικού εμβολίου.
Μελέτες χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση της χώρας, που αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα, ενδέχεται να ξεκινήσουν στο Λονδίνο από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Οι εθελοντές που θα εκτίθενται στον κοροναϊό θα παρακολουθούνται στενά, ενώ βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα, περίπου για ένα μήνα.
Πιθανά πλεονεκτήματα και πιθανοί κίνδυνοι
Οι μελέτες ανθρώπινης πρόκλησης έχουν μακρά και επιτυχή ιστορία, χρονολογούμενη από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν ο Έντουαρντ Τζένερ εμβολίασε ένα οκτάχρονο αγόρι με τον ιό της δαμαλίασης και στη συνέχεια το εξέθεσε στην ευλογιά. Αντίστοιχες μέθοδοι έχουν χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίων για τον τύφο, τη χολέρα και την ελονοσία. Όμως ορισμένοι έχουν διαφωνίες απέναντι στην έκθεση εθελοντών σε έναν ιό για τον οποίο δεν υπάρχει απολύτως αποτελεσματική θεραπεία.
Οι κίνδυνοι για τα νεαρά υγιή άτομα σε καλή φυσική κατάσταση, όμως, είναι χαμηλή και ήδη 2.000 Βρετανοί εθελοντές έχουν δεχθεί να συμμετέχουν στην κίνηση 1 Day Sooner (μια μέρα νωρίτερα), το οποίο έχει ξεκινήσει εκστρατεία και έχει συλλέξει υπογραφές προκειμένου το κοινοβούλιο να επιτρέψει την έναρξη δοκιμών ανθρώπινης πρόκλησης. Η κίνηση έχει στρατολογήσει 37.000 πρόθυμους συμμετέχοντες σε όλο τον κόσμο.
Τέτοιου είδους δοκιμές θα μπορούσαν να παράγουν άμεσα και ακριβή αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα ορισμένων από τα εμβόλια που βρίσκονται σε προηγμένο στάδιο ανάπτυξης. Υπάρχουν περισσότερα από 300 πειραματικά εμβόλια, τα περισσότερα ακόμη σε στάδιο εργαστηριακής ανάπτυξης, ενώ εννιά από αυτά έχουν ήδη περάσει στο στάδιο των εκτεταμένων τελικών δοκιμών της Φάσης ΙΙΙ. Η διαπίστωση της αποτελεσματικότητας κάποιων από αυτά, τουλάχιστον σε κάποιους ανθρώπους, θα μπορούσε να κρίνει προς ποια υποψηφιότητα θα πρέπει να μετακινηθεί η προσπάθεια και οι επενδύσεις.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι εθελοντές θα εμβολιαστούν πριν λάβουν μια δόση «πρόκλησης» από τον κοροναϊό, σε ελεγχόμενες συνθήκες, περίπου μετά από ένα μήνα.
Οι FT ανέφεραν ότι το 1 Day Sooner θα ξεκινήσει εκστρατεία αυτή την εβδομάδα με συλλογή υπογραφών για το κοινοβούλιο, ζητώντας δημόσια χρηματοδότηση μιας εγκατάστασης βιολογικού περιορισμού με δυνατότητα να φιλοξενήσει 100 έως 200 συμμετέχοντες σε συνθήκες καραντίνας.
Οι δοκιμές στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Βρετανίας, αλλά και από μια ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής.
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον κοροναϊό, ορισμένα φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανάρρωση των ασθενών. Η δοκιμή φέρεται να έχει στόχο να χρησιμοποιήσει το αντιϊκό φάρμακο ρεμδεσιβίρη σε περίπτωση που χρειαστεί θεραπεία, το οποίο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της ασθένειας.
Δύο στεροειδή φάρμακα, η δεξαμεθαζόνη και η υδροκορτιζόνη έχουν επίσης αποδειχθεί ικανές να σώσουν ζωές, όμως μόνο στην περίπτωση ατόμων που ασθενούν βαριά στο νοσοκομείο.
Ελεγχόμενη μόλυνση
Οι επιστήμονες θα επιλέξουν και θα «εξαγνίσουν» ένα στέλεχος του ιού που είναι γενετικά αντιπροσωπευτικό εκείνων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον πληθυσμό και θα επιλέξουν τις δόσεις που είναι ικανές να μολύνουν τους εθελοντές χωρίς να είναι υπερβολικά ισχυρές για το ανοσοποιητικό τους σύστημα, σύμφωνα πάντα με τους FT.
Το Imperial College του Λονδίνου είναι ο ακαδημαϊκός ηγέτης της πρότασης, ενώ η εταιρεία hVivo του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου που έχει εξαγοραστεί από τον οργανισμό φαρμακευτικής έρευνας Open Orphan με έδρα το Δουβλίνο θα διενεργήσει τη δοκιμή.
Ο καθηγητής Πίτερ Χόρμπι, επικεφαλής της Συμβουλευτικής Ομάδας Νέων και Αναδυόμενων Ιικών Απειλών του Αναπνευστικού (Nervtag) και των δοκιμών Recovery του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για θεραπείες για τον νέο κοροναϊό, αναφέρει ότι η δοκιμή είναι ικανή να «εξελίξει την επιστήμη και να μας προσφέρει μια πιο διαυγή κατανόηση της ασθένειας»,
«Υπάρχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όχι μόνο για το εμβόλιο,κ αλλά και για την καλύτερη κατανόηση των ανοσολογικών αποκρίσεων στον κοροναϊό», δήλωσε στο BBC Radio 4.
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται επίσης για την πιθανότητα δοκιμών ανθρώπινης πρόκλησης, δεν βρίσκονται όμως τόσο κοντά σε αυτό όσο η Βρετανία.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις