Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Κανείς δεν θέλει να το ξαναζήσει»: Η φρίκη της άνοιξης προστατεύει τους Ιταλούς από τον κοροναϊό

«Κανείς δεν θέλει να το ξαναζήσει»: Η φρίκη της άνοιξης προστατεύει τους Ιταλούς από τον κοροναϊό

Οι Ιταλοί δεν έχουν ξεχάσει την τραγωδία της άνοιξης, και αυτό φαίνεται πως μέχρι στιγμής τους κρατά ασφαλείς από το δεύτερο κύμα

Η Μορένα Κολόμπι, από το Τρουκατσάνο, μια μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο, ήταν από τους πρώτους ανθρώπους στην Ιταλία που βγήκαν θετικοί στον κοροναϊό και ξέρει τις συνέπειές του καλύτερα από ό,τι θα ήθελε. Η 59χρονη παρουσίασε στην αρχή ήπια συμπτώματα, όμως μήνες μετά την ανάρρωσή της, ανήκει στους Ιταλούς ιαθέντες που υποφέρουν από χρόνια συμπτώματα. Καθημερινά, βιώνει μυϊκούς πόνους, χρόνια εξάντληση και ενίοτε απώλεια μνήμης.

«Αυτό δεν το περίμενε κανείς»

«Τα πραγματικά μου προβλήματα είναι αυτά που άφησε πίσω του ο ιός», τονίζει στον Guardian. «Και αυτό είναι κάτι που δεν περίμενε κανείς». Οι εμμενείς επιδράσεις του αυστηρού δίμηνου lockdown και ο τρόμος που βίωσαν οι Ιταλοί στην κορύφωση της υγειονομικής κρίσης – όταν η χώρα τους ήταν μία από εκείνες με την υψηλότερη θνητότητα στον πλανήτη – ενδέχεται να εξηγεί σε κάποιο βαθμό τους λόγους που η Ιταλία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δέχτηκε το πλήγμα της πανδημίας, φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα από τους γείτονές της στο δεύτερο κύμα. Την Τρίτη, καταγράφηκαν στη χώρα 1.392 νέα κρούσματα, σε σύγκριση με τα 10.799 της Ισπανίας, τα 10.088 της Γαλλίας και τα 4.926 της Βρετανίας.

«Κανείς δεν θέλει να το ξαναζήσει»

Η πλειοψηφία των Ιταλών εξακολουθεί να ακολουθεί τα μέτρα ασφαλείας, φορώντας ακόμη και μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Οι εικόνες ανθρώπων σε εντατικές νοσοκομείων έτοιμων να εκραγούν από τις πιέσεις, και φερέτρων που στοιβάζονταν έξω από εκκλησίες και μεταφέρονταν με στρατιωτικά φορτηγά έξω από το Μπέργκαμο, την πόλη που δέχτηκε το σφοδρότερο πλήγμα, ενώ τα νεκροτομεία πάλευαν να σηκώσουν το βάρος, έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στην μνήμη των Ιταλών.

«Δεν ξέρω ποιες ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας στους κατοίκους άλλων χωρών, αλλά στην Ιταλία ήταν συντριπτικές», εξηγεί η Κολόμπι. «Ναι, κι εδώ έχουμε αρνητές του ιού, όμως πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι προσεκτικοί. Αυτό που βιώσαμε ήταν τόσο δυνατό που κανείς μας δεν θέλει να το ξαναζήσει».

Οι Ιταλοί παραμένουν σε εγρήγορση

Η Γκλόρια Ταλιάνι, γιατρός λοιμωδών νοσημάτων στην πόλη Πιασέντσα, δήλωσε ότι ο πληθυσμός είχε «αφυπνιστεί πλήρως» από τη συνεχόμενη πληροφόρηση για τον κοροναϊό και τις συνέπειές του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έπληξαν άτομα που αρχικά παρουσίασαν ήπια συμπτώματα, όπως η Κολόμπι.

Οι Ιταλοί επιστήμονες αναρωτιούνται συχνά για τους λόγους που η χώρα τους τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Οι Ιταλοί είναι προσεκτικοί με τους κανόνες, όμως είναι τόσο κοινωνικοί όσο και οι Ισπανοί – συγκεντρώνονται έξω από τα μπαρ και τρώνε στα εστιατόρια. Οι παραλίες ήταν γεμάτες το καλοκαίρι, όπως ήταν και περιοχές με χαμηλά ποσοστά μετάδοσης του ιού, όπου συνέρευσαν οι παραθεριστές. Υπήρξε ένταση στα μέσα Αυγούστου, όταν τα μέχρι τότε σταθερά ημερήσια κρούσματα σημείωσαν αύξηση, κυρίως λόγω εισαγόμενων κρουσμάτων και συρροών σε νυχτερινά κέντρα, όμως η εξάπλωση τέθηκε και πάλι υπό έλεγχο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 2.300 συρροές σε όλη τη χώρα.

Τεστ σε όλες τις επαφές

Εκτός από την εκτεταμένη υιοθέτηση κανόνων ασφαλείας, ο Αντρέα Κρισάντι, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδουα, εξηγεί ότι και το σύστημα τεστ και ιχνηλάτησης της Ιταλίας την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες χώρες.

«Υπάρχουν πολλές διαφωνίες για αυτά τα συστήματα, όμως χωρίς αρκετές πληροφορίες δεν είναι αποτελεσματικά, γιατί οι άνθρωποι δεν θυμούνται απαραίτητα πού πήγαν και ποιους συνάντησαν», τονίζει.

Η ιταλική προσέγγιση ήταν να εξεταστούν όλοι όσοι βρίσκονται στο κοινωνικό δίκτυο του κάθε κρούσματος – οι οικογένειές τους, οι φίλοι τους, οι συνάδελφοί τους, οι γείτονές τους – ακόμη και αν δεν είχαν εκτεθεί σε αυτούς. Αυτή η στρατηγική επέτρεψε στην Ιταλία να εντοπίσει χιλιάδες ασυμπτωματικούς φορείς.

«Μας επιτρέπει να εντοπίσουμε ποιος έχει μεταδώσει τη λοίμωξη και να ταυτοποιήσουμε νέες λοιμώξεις – και αυτό κάνει δραματική διαφορά», συνεχίζει ο Κρισάντι.

Προσθέτει ότι η εξέταση σε πολλά κέντρα drive-in και αεροδρόμια έχει επίσης βοηθήσει. Όσοι φτάνουν από χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες κάνουν τεστ, ενώ οι επιβάτες που πετούν μεταξύ Ρώμης και Μιλάνου πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ κοροναϊού, ως μέρος ενός πειράματος που σύντομα ενδέχεται να επεκταθεί και στις διεθνείς πτήσεις.

«Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος πόσο βιώσιμο θα είναι αυτό σε μεγάλη κλίμακα, ειδικά καθώς αυξάνονται οι αερομεταφορές. Το καλύτερο θα ήταν να συναφθούν ανταποδοτικές συμφωνίες με άλλες χώρες. Αυτό θα χρειαστούμε στο μέλλον».

Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες

Ο Τζουζέπε Ιπόλιτο, επιστημονικός διευθυντής του νοσοκομείου Lazzaro Spallanzani της Ρώμης, πιστεύει ότι η σταθερότητα της Ιταλίας οφείλεται στην διευρυμένη επιτήρηση και το σύστημα περιορισμού. Όμως προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις του ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου και η επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των διακοπών δεν θα φανεί πριν περάσουν άλλες δύο εβδομάδες. Από την Κυριακή, τα γήπεδα ποδοσφαίρου έχουν και πάλι το δικαίωμα να υποδεχτούν έως και 1.000 θεατές.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι τα στάδια θα μπορούσαν να παραμείνουν κλειστά», υποστηρίζει ο Ιπόλιτο. «Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί, το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίσουμε ότι θα διατηρήσουμε την καμπύλη με μια ελάχιστη αύξηση στις νοσηλείες και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ».

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται σταθερά από τον Αύγουστο. Αυτή τη στιγμή, σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται 2.604 άτομα με κοροναϊό, κ των οποίων τα 239 σε ΜΕΘ.

Η Ταλιάνι θεωρεί ότι μέρος της – μέχρι στιγμής – επιτυχίας της χώρας οφείλεται και στα καθαρά, απλά και συνεπή μηνύματα της κυβέρνησης προς το κοινό.

«Ακόμη και αν έχουν υπάρξει ορισμένες αμφιλεγόμενες στιγμές, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η κυβέρνηση έχει υπάρξει σταθερή και έχει διατηρήσει έναν πραγματικά συνεπή και σχολαστικό τρόπο δράσης», τονίζει.

Πηγή: www.theguardian.com

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024