Συνεχίζει τα παιχνίδια ο Ερντογάν: Ζήτησε τη βοήθεια του Μακρόν για να αποκτήσει ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας
Μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει κατά του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο απείλησε ευθέως «να μην μπλέξει με τον τουρκικό λαό και την Τουρκία» γιατί θα «έχει προσωπικά προβλήματα μαζί μου», ο Τούρκος πρόεδρος αποκαλύπτεται ότι πλησίασε τον Γάλλο πρόεδρο ζητώντας του να βοηθήσει την Τουρκία ώστε να βρεθεί στη συμπαραγωγή των συστημάτων πυραυλικής άμυνας SAMP / T της Eurosam
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Συνεχίζει τις διπλωματικές «κωλοτούμπες» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίθεση που είχε εξαπολύσει κατά του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο απείλησε ευθέως «να μην μπλέξει με τον τουρκικό λαό και την Τουρκία» γιατί θα «έχει προσωπικά προβλήματα μαζί μου», ο Τούρκος πρόεδρος αποκαλύπτεται ότι πλησίασε τον Γάλλο πρόεδρο ζητώντας του να προμηθεύσει την Τουρκία με ευρωπαϊκά συστήματα αεράμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκόμισε το Bloomberg από αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν να βοηθήσει την Τουρκία ώστε να βρεθεί στη συμπαραγωγή των συστημάτων πυραυλικής άμυνας SAMP / T της Eurosam.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μακρόν του ζήτησε εγγυήσεις. «Η Τουρκία πρέπει να κάνει ξεκάθαρους τους στόχους της στη Συρία προτού εξεταστεί το οτιδήποτε αφορά στα ευρωπαϊκά συστήματα», είπε στο Bloomberg αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, ο οποίος επίσης μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Η προσέγγιση αυτή, μαζί με τα επανειλημμένα αιτήματα προς τις ΗΠΑ για τα συστήματα Patriot, δείχνει ότι η Άγκυρα δίνει στους δυτικούς συμμάχους τη δυνατότητα να της παράσχουν τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της, ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγει σε ρωσικές επιλογές.
Η προηγούμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία έχει δοκιμάσει σοβαρά τις σχέσεις της με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίες υποστήριξαν ότι η ανάπτυξη τους θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να συγκεντρώσει κρίσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του πιο εξελιγμένου πολεμικού αεροσκάφους της Αμερικής.
Η Άγκυρα δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη τη ρωσική συστοιχία πυραύλων, η οποία παραδόθηκε πέρυσι. Ωστόσο, παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, ο Ερντογάν αρνήθηκε να τις εγκαταλείψει ή να τις ανταλλάξει με ένα αμερικανικό σύστημα. Η Μόσχα πρότεινε κοινή παραγωγή ως μέρος μιας πιθανής δεύτερης σύμβασης, την οποία η Τουρκία έχει διαπραγματευτεί για σχεδόν ένα χρόνο.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι χρειάζεται το προηγμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας και αναγκάστηκε να το αγοράσει από τη Ρωσία καθώς οι σύμμαχοί της δεν ικανοποιούσαν τις αμυντικές ανάγκες της με τους όρους που επιθυμούσε. Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για μεταφορά τεχνολογίας ως μέρος της αγοράς Patriot.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις