Έρευνα: Ο κοροναϊός ανεβάζει τη δημοτικότητα των πολιτικών ηγετών
Διαπιστώθηκε - σε ορισμένες χώρες περισσότερο από ό,τι σε άλλες - ότι είχαν κέρδη στη δημοτικότητά τους ακόμη και ηγέτες, όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς πριν την πανδημία.
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Πώς συνδέεται η χρόνια λοίμωξη του εντέρου με το Αλτσχάιμερ - Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Άνοδο εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού εμφάνισαν σε πρώτη φάση τα ποσοστά αποδοχής των πολιτικών ηγετών (πρωθυπουργών και προέδρων), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά πως οι πολίτες τείνουν να συσπειρώνονται «γύρω από τη σημαία» σε περιόδους κρίσεων, κάτι που είχε γίνει αντιληπτό ήδη από τη δεκαετία του 1970, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι πολίτες, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν την τάση να νιώθουν πιο έντονο πατριωτισμό και να υποστηρίζουν τους ηγέτες τους σε εποχές εθνικής κρίσης, όπως πόλεμοι ή τρομοκρατικές επιθέσεις. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη διάρκεια μιας σοβαρής κρίσης δημόσιας υγείας, όπως επιβεβαιώνει σε διεθνές επίπεδο η νέα μελέτη, που παρουσιάζει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα και του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για τη δημοτικότητα 11 επικεφαλής κυβερνήσεων από διαφορετικές γεωγραφικά και πολιτισμικά χώρες (η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα τους), καθώς επίσης 50 κυβερνητών πολιτειών των ΗΠΑ, στη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων μηνών του 2020.
Κέρδη ακόμα και για τους μη δημοφιλείς ηγέτες
Διαπιστώθηκε – σε ορισμένες χώρες περισσότερο από ό,τι σε άλλες – ότι είχαν κέρδη στη δημοτικότητά τους ακόμη και ηγέτες, όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς πριν την πανδημία.
«Η Covid-19 μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης που θα βοηθήσει μερικές εν ενεργεία κυβερνήσεις να κερδίσουν ξανά εκλογές», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Κάι Τσι Σαμ από τη Σιγκαπούρη.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη μελέτη, όταν έγιναν εκλογές στη Νότια Κορέα φέτος τον Απρίλιο εν μέσω πανδημίας, το κυβερνών κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη Βουλή από το 1960.
Το κατά πόσο όμως μπορεί αυτό το φαινόμενο να διαρκέσει, είναι υπό διερεύνηση.
«Συλλέξαμε τα δεδομένα μας στη διάρκεια των πρώτων φάσεων της πανδημίας, συνεπώς δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στην ερώτηση σχετικά με το πόση διάρκεια μπορεί να έχει αυτή η επίδραση. Σαφώς δεν είναι κάτι που διαρκεί για πάντα, αλλά η διάρκεια μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως πόσο αποτελεσματικά ένας ηγέτης φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πανδημία», ανέφερε ο ψυχολόγος Τζόσουα Κόνραντ Τζάκσον από τη Β. Καρολίνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις