Ο κοροναϊός καλπάζει, η κοινωνία αντιδρά για τα μέτρα – Μονόδρομος τείνει να γίνει το lockdown
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού επιμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, όπως και αυτός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων αποδεικνύοντας ότι το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν εξελίσσεται καλά. Ποια όπλα έχει ακόμη στη φαρέτρα της η κυβέρνηση, που προσπαθεί να αποφύγει το lockdown. Κρίσιμη η αυριανή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού που επιμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, καθώς και πιο κρίσιμα μεγέθη, όπως αυτά των νοσηλευομένων, των διασωληνωμένων και των θανάτων αποδεικνύουν ότι το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν εξελίσσεται καλά απειλώντας τη χώρα με τραγικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Η ζημιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν τελικά καταστεί αναγκαία η επιβολή γενικού lockdown, ενδεχόμενο που αν συνεχιστεί η επιδείνωση κρίσιμων δεικτών για την επιδημία οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν.
Την Κυριακή τα νέα κρούσματα εμφανίστηκαν ελαφρώς μειωμένα, αν και πάνω από 200, ωστόσο ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων παραμένει σε επίπεδα συναγερμού. Δεδομένου δε ότι τα στοιχεία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που όλα υπολειτουργούν δεν θεωρούνται ενδεικτικά για τα πραγματικά δεδομένα, η κατάσταση παραμένει πολύ κρίσιμη.
Για του λόγου το αληθές, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για πολλούς ασυμπτωματικούς, που εν δυνάμει μπορεί να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες, τα ευρήματα των rapid test που εντόπισαν 28 κρούσματα σε τυχαίους ελέγχους μόνο στην Κυψέλη συντηρούν τον συναγερμό στο κόκκινο και εξηγούν γιατί η Αττική έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
Ειδοποιός διαφορά που δυσκολεύει περαιτέρω την κατάσταση σε σχέση με τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας είναι και ότι η κοινωνία, που στην πρώτη φάση ήταν ο πολυτιμότερος σύμμαχος της κυβέρνησης, φαίνεται ότι πλέον έχει κουραστεί αλλά έχει αποκτήσει και πείρα προκειμένου να κρίνει την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών προτάσεων, με υπολογίσιμη μερίδα της να αντιδρά και να αμφισβητεί τη σημασία κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα.
Στάση έχει αλλάξει δε και η Αντιπολίτευση που στηλιτεύει πολλές από τις επιλογές της κυβέρνησης, την κατηγορεί για έλλειψη σχεδίου και εγκληματικά λάθη και παραλείψεις σε ότι αφορά κρισιμους τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά».
Συναγερμός πριν το lockdown γίνει μονόδρομος
Υπό τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της, επιστρατεύοντας τους ειδικούς επιστήμονες και δρομολογώντας νέα επικοινωνιακή καμπάνια προκειμένου να πείσει τους πολίτες για την κρισιμότητα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, ώστε να μην αναγκαστεί να προχωρήσει για δεύτερη φορά σε γενικό lockdown, κάτι που είναι αμφίβολο αν θα αντέξει η ελληνική οικονομία, την οποία -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι- ο κοροναϊός «χτύπησε» πριν προλάβει να αναρρώσει από την εντατική των μνημονίων.
Ενδεικτικές οι δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου για τις επιπτώσεις του γενικού lockdown στην οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει (Καθημερινή) πως το κόστος του φθάνει στο 2,5% -3% του ΑΕΠ αν και προκειμένου να μην σπείρει τον πανικό σπεύδει να καθησυχάσει ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και έχουν κάνει τα κουμάντα τους για κάθε ενδεχόμενο.
Λιγότερο «διπλωματικός» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης που μιλώντας στο MEGA ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση ενός γενικού lockdown,«θα έχουμε μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στην ψυχολογία της οικονομίας και αυξημένη πίεση στις επιχειρήσεις που πιέζονται όλο αυτό το διάστημα και προσπαθούν να ορθοποδήσουν».
Οι επισημάνσεις αυτές από τα πιο αρμόδια χείλη καθιστούν σαφές γιατί η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία την επιβολή lockdown, τουλάχιστον όχι πριν εξαντλήσει όλα τα όπλα της, ζητώντας από τους ειδικούς επιστήμονες εισηγήσεις για κάθε περιοριστικό μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί και να θέσει φραγμούς στην εξάπλωση του ιού.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Μετά το λουκέτο στα περίπτερα και τα καταστήματα λιανικής προκειμένου να αδειάσουν οι πλατείες, στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο κυρίως οι νέοι, αφού τα μεσάνυχτα μπαρ, καφέ, εστιατόρια κατεβάζουν ρολά, η κυβέρνηση σκέφτεται την καθολική επιβολή μάσκας και την απογόρευση κυκλοφορίας.
Με την ελπίδα βέβαια τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν και οι στόχοι να επιτευχθούν, κάτι που δεν συνέβη τουλάχιστον την πρώτη ημέρα ισχύος του μέτρου για τα περίπτερα, με τις πλατείες να γεμίζουν ασφυκτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στο «τραπέζι» είναι αυτή την ώρα τρία μέτρα:
- Περιορισμός των μετακινήσεων ατόμων 65 ετών και άνω. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει επαναφορά του SMS και της ειδικής φόρμας μετακίνησης
- Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους
- Περιορισμός ή απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις κατά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα με τους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Ξανακερδίζοντας την υπακοή της κοινωνίας
Πάντως, χωρίς την υπακοή των πολιτών για εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες.
Το δίλημμα που έθεσε στο τελευταίο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «αυτοπροστασία ή καραντίνα» δεν φαίνεται να άγγιξε πολύ τους πολίτες, με την Αντιπολίτευση να μιλά για «απειλή», «εκβιασμό» και μετάθεση της ευθύνης στην κοινωνία προκειμένου να αποποιηθεί η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες και να αποσιωπήσει τα λάθη και τις παραλείψεις της.
Τώρα η κυβέρνηση δρομολογεί νέα ενημερωτική καμπάνια για την πανδημία, γεγονός που επίσης προκάλεσε αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση δεδομένων και των «παρατράγουδων» που είχαν δημιουργηθεί με την πρώτη καμπάνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε νέες απόπειρες χειραγώγησης, ενώ το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τροπολογία για τη θέσπιση αντικειμενικών κανόνων για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ ώστε να δημοσιεύσουν ή μεταδώσουν καμπάνια ενημέρωσης για την πανδημία του κοροναϊού, αφήνοντας σαφείς αιχμές για προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις