Ναύπλιο : Η αξεπέραστη γοητεία
Το Ναύπλιο προσφέρεται όσο λίγοι άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Μια από τις πλέον όμορφες κατά κοινή παραδοχή πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, το Ναύπλιο, προσωρινή πρωτεύουσα του νεότερου ελληνικού κράτους, γοητεύει τους επισκέπτες με τη ρομαντική ατμόσφαιρα και το παραδοσιακό χρώμα του.
Τους δρόμους της πόλης στολίζουν κομψά νεοκλασικά, παλαιές εκκλησίες, ιστορικές πλατείες, ξενοδοχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καφέ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα με ιδιαίτερο στυλ.
Το Ναύπλιο προσφέρεται όσο λίγοι άλλοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο, μια και στις ωραίες πλατείες, τα γραφικά στενά και τα ιστορικά μνημεία του έχουν αφήσει ευδιάκριτα τα ίχνη τους Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι και Νεοέλληνες, αλλά και άνθρωποι που επηρέασαν καθοριστικά την ιστορία της πατρίδας μας, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καποδίστριας και ο Όθωνας.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πλατεία Συντάγματος, «ιταλική πιάτσα» στην καρδιά της παλαιάς πόλης (πλατεία Πλατάνου, πλατεία Λουδοβίκου, πλατεία Στρατώνος και πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β’, οι επιπρόσθετες ονομασίες της στο διάβα των αιώνων), η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, χτισμένος από τους Ενετούς, και η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου.
Την προσοχή των επισκεπτών του Ναυπλίου συγκεντρώνουν, ασφαλώς, το Αρχαιολογικό Μουσείο (στεγάζεται σε αποκατεστημένο βενετσιάνικο λιθόχτιστο κτίριο του 1713), το Πολεμικό Μουσείο (το τριώροφο πέτρινο κτίριο στο οποίο λειτουργεί το εν λόγω μουσείο ήταν αυτό που φιλοξένησε την πρώτη Στρατιωτική Σχολή Eυελπίδων της χώρας μας) και ο λεγόμενος Λέων των Βαυαρών (έργο που φιλοτέχνησε ο βαυαρός γλύπτης Christian Siegel εις μνήμην των αξιωματικών και των στρατιωτών που ανήκαν στη Φρουρά του Όθωνα και είχαν αποβιώσει από επιδημία τύφου στην περιοχή του Ναυπλίου).
Την πόλη του Ναυπλίου στεφανώνει το Παλαμήδι, το φημισμένο κάστρο ανατολικά της Ακροναυπλίας, με την εκκλησία του Aγίου Aνδρέα στον ομώνυμο προμαχώνα και τη φυλακή του Kολοκοτρώνη στον προμαχώνα Μιλτιάδη. Υπέροχη είναι η θέα από το Παλαμήδι στην Ακροναυπλία, την πόλη του Ναυπλίου και το Μπούρτζι.
Τα πρώτα οχυρωματικά έργα στην απόκρημνη χερσόνησο της Ακροναυπλίας πραγματοποιήθηκαν από τους Αργείους τον 6ο-5ο αιώνα π.Χ. Οι οχυρώσεις αυτές ενισχύθηκαν από τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους και τους Ενετούς. Η Ακροναυπλία πέρασε στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων το Νοέμβριο του 1822. Στο φρούριο της Ακροναυπλίας φυλακίστηκαν το 1831 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το 1833 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Στο μέσον του γραφικού λιμανιού του Ναυπλίου δεσπόζει το περιώνυμο Μπούρτζι. Η βραχονησίδα στην οποία βρίσκεται το φημισμένο πυργόκαστρο οχυρώθηκε πρώτη φορά από τους Ενετούς, πέρασε στα χέρια των Τούρκων και των επαναστατημένων Ελλήνων, ενώ φιλοξένησε από δημίους του Παλαμηδιού έως προσωπικότητες των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, στο ξενοδοχείο που λειτουργούσε τότε εκεί.
Μια αλυσίδα που ξεκινούσε από το Μπούρτζι (Άγιοι Θεόδωροι, Καστέλι και Θαλασσόπυργος ήταν μερικές ακόμη από τις ονομασίες με τις οποίες έγινε γνωστό το μικρό αυτό νησί στο πέρασμα του χρόνου) και εκτεινόταν έως το λιμενοβραχίονα προστάτευε το λιμάνι του Ναυπλίου από τα εχθρικά πλοία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις