Μόσιαλος: Γιατί πρέπει να αποφύγουμε το lockdown – Τι είπε για το φάρμακο για τον κοροναϊό
Σύμφωνα με τον ίδιο ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ παρά στους εξωτερικούς και τις πλατείες.
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Ακριβότερο και φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Αναλυτικοί πίνακες
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» – Οδηγός με 32 ερωταπαντήσεις
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία χωρίς να υπάρχει λοκντάουν είπε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε και το φάρμακο για τον κοροναϊό λέγοντας: «ξέρουμε ότι υπάρχει ένα φάρμακο η οποία μειώνει τον χρόνο αποθεραπείας κατά το 1/3 περίπου κυρίως στις μέτριες και βαριές περιπτώσεις η ρεμδεσιβίρη και γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα ακόμα πολύ φτηνό φάρμακο το οποίο το χρησιμοποιούμε χρόνια, η δεξαμεθαζόνη, η οποία μειώνει την θνητότητα κυρίως στις βαριές περιπτώσεις κατά το 1/3».
Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε πως «έχουμε δει ότι με την καλύτερη χρήση πρωτοκόλλων στις ΜΕΘ στις περισσότερες χώρες η θνητότητα στις ΜΕΘ έχει μειωθεί στο 20-30% για όλες τις ηλικιακές ομάδες και αυτό εξαρτάται από την χώρα».
Παράλληλα ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπάρχει φάρμακο που μπορεί να δοθεί για την πρόληψη της νόσου ή για τις ήπιες περιπτώσεις πριν εξελιχθούν γιατί οι περισσότερες δεν θα εξελιχθούν και πως αυτό που περιμένουμε από τα φάρμακα είναι οι θεραπείες με αντισώματα. Όπως υπογράμμισε θα ξέρουμε το επόμενο δίμηνο αν η χορήγηση πολλαπλών αντισωμάτων βοηθάει. Τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Η ανησυχία δεν είναι τόσο για τις πλατείες, ανησυχούμε περισσότερο για τα ΜΜΜ
Σύμφωνα με τον ίδιο ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ παρά στους εξωτερικούς και τις πλατείες.
Ο κ. Μόσιαλος δήλωσε πως δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown στην Ελλάδα γιατί το lockdown είχε μια χρήση στην Ελλάδα. Να μάθουμε πώς να χειριζόμαστε αυτή την πανδημία μεταξύ άλλων και να κερδηθεί χώρος για το σύστημα υγείας. Παράλληλα πρόσθεσε πως είναι θετικό που το λοκνταουν στην Ελλάδα δεν κράτησε 3 και 4 μήνες που κράτησε πχ στην Αγγλία.
Όπως ο ίδιος ανέφερε είμαστε μαζί σε αυτό. Πολιτεία και πολίτες πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να περιορίσουμε τους κινδύνους και πως δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις μεταξύ αυτών των δύο.
Παράλληλα, σημείωσε πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία χωρίς να υπάρχει λοκνταουν και ότι πρέπει να υπάρχει πολυφωνία σε σχέση με τα επόμενα μέτρα και πως σε όλους τους κλειστούς χώρους πρέπει να επιβληθεί με αυστηρό τρόπο η χρήση της μάσκας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις