Οργανώσεις κατά του νέου μεταναστευτικού συμφώνου: Ενισχύει το ρατσιστικό αφήγημα εναντίον των προσφύγων
«Δεν γίνεται να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε ένα σχέδιο που ενισχύει το ρατσιστικό αφήγημα πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι "εισβολείς" στην Ευρώπη. Αυτό αντικρούει τον χαρακτήρα και τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις.
Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, οι οργανώσεις Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Human Rights 360, Αντιρατσιστικό Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, InterVolve, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ / Συν-ειρμός, Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδα, Generation 2.0 RED.
«Δεν γίνεται να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε ένα σχέδιο που ενισχύει το ρατσιστικό αφήγημα πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι «εισβολείς» στην Ευρώπη. Αυτό αντικρούει τον χαρακτήρα και τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι οργανώσεις.
Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το νέο πολυαναμενόμενο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Σε μια πρώτη ανάγνωση παρατηρούμε πως για ακόμη μια φορά η πρόταση της Επιτροπής είναι κατώτερη των περιστάσεων. Το Σύμφωνο αυτό προσδίδει οικονομικό χαρακτήρα στην αλληλεγγύη, προσφέρει πάτημα στις χώρες που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και αφήνει τις χώρες εισόδου αβοήθητες να τα βγάλουν πέρα μόνες τους με παρηγοριά την εθελούσια «αλληλεγγύη» από τους συμμάχους τους.
Παρακολουθώντας την παρουσίαση του συμφώνου από τους δύο Επιτρόπους παρατηρούμε πως αναφέρονται στο τέλος του κανονισμού του Δουβλίνου. Παρόλο που υπάρχει μια αλλαγή και αυτή αναφέρεται στην δυνατότητα που έχει πλέον ο αιτών ή η αιτούσα άσυλο να ζητήσει μετεγκατάσταση λόγω ισχυρών δεσμών με μια συγκεκριμένη χώρα της Ε.Ε., δεν βλέπουμε κατά πόσο το Δουβλίνο παραμερίζεται ή «κοιμάται» όπως ανέφερε ο Επίτροπος Σχοινάς αντ’ αυτού βλέπουμε πως το βάρος του σχεδίου δίνεται στις επιστροφές αντί της ένταξης, στον έλεγχο των συνόρων αντί για τον έλεγχο τήρησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η στρατηγική της επιστροφής εδώ και χρόνια δεν αποδίδει ούτε σαν αποτρεπτικός μηχανισμός ούτε σαν μετρό αποσυμφόρησης.
Μελετάμε το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο όπως όλες οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών με στόχο να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις μέσω των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Δικτύων στα οποία συμμετέχουμε, όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να μην τοποθετηθούμε άμεσα σε αυτό που ακούσαμε από τα στόματα των Ευρωπαίων Επιτρόπων.
Παραμένουμε στο αίτημά μας για ασφαλές πέρασμα στην Ευρώπη, ασφαλή δίοδο για τους πρόσφυγες, εγγύηση των δικαιωμάτων τους καθώς και δίκαιη αντιμετώπισή τους από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Δεν γίνεται να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε ένα σχέδιο που ενισχύει το ρατσιστικό αφήγημα πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι «εισβολείς» στην Ευρώπη. Αυτό αντικρούει τον χαρακτήρα και τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
- Ιράν: Ιστορίες γυναικών μέσα από τις διαβόητες φυλακές Evin: «Ζήσαμε και σήμερα…»
- Απερίσκεπτα άστρα βρέθηκαν να γυροφέρνουν τη μαύρη τρύπα του Γαλαξία
- Ευρωπαϊκή Ένωση: H διεύρυνση και ο προϋπολογισμός – Τα συν και τα πλην της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
- Αμετάβλητη η κατάταξη της FIFA – Σε ποια θέση «κλείνει» η Ελλάδα το 2024
- Πούτιν: «Πλησιάζουμε τη νίκη στην Ουκρανία» – Πυρηνικές απειλές αλλά και άνοιγμα στον Τραμπ