Τα 5 μέτρα – φωτιά πριν από την καραντίνα – Οι εισηγήσεις των επιστημόνων
Οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κοροναϊού
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού που υπήρξαν, για ακόμη ένα βράδυ, σε πλατείες παρά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού.
Οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ ήταν εκατοντάδες, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές ο συγχρωτισμός δεν αποφεύχθηκε, γεγονός που οδηγεί κυβέρνηση και ειδικούς στο να εξετάζουν πρόσθετα μέτρα, ιδίως στην Αττική η οποία για ακόμη μια ημέρα αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η πάση θυσία αποφυγή του γενικού lockdown που θα διέλυε την οικονομία και θα είχε σοβαρό πολιτικό κόστος. Ετσι, μεταξύ των ειδικών και των πολιτικών που λαμβάνουν τις αποφάσεις γίνονται συζητήσεις για τα επόμενα βήματα, σε περίπτωση που μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.
Ποια μέτρα εξετάζονται
Οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κοροναϊού.
Αυτή την ώρα λοιπόν στο τραπέζι των ειδικών υπάρχουν πέντε μέτρα
1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδυνές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.
2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.
4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα. «Αν χρειαστεί θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση», τόνισε το πρωί η υπουργός Παιδείας.
5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως λένε οι ειδικοί, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κοροναϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά τις βραδινές ώρες σε περίπτωση που δεν σταματήσει ο συνωστισμός στις πλατείες ούτε με το κλείσιμο των καταστημάτων.
Τα δύο μέτρα τα οποία θα εξετασθούν όταν η κατάσταση πλέον φτάνει στα όρια του ανεξέλεγκτου είναι η καθολική χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα 24ωρα κρίνονται κρίσιμα, ενώ παρά την έντονη φιλολογία περί lockdown στην Αττική σε περίπτωση που δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, το μέτρο αυτό δεν αποτελεί παρά έσχατο «όπλο» και ο σχεδιασμός του Μαξίμου -όπως είχε τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι να αποφευχθεί.
Έντονος προβληματισμός για τις πλατείες- Μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης, ένας μπορεί να μολύνει δεκάδες
Οι εικόνες πάντως από τις γεμάτες πλατείες των τελευταίων ημερών είναι ο μεγαλύτερος προβληματισμός της κυβέρνησης η οποία στέλνει συνεχώς μηνύματα ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα της.
Ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί ανέφερε ότι «πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι».
«Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000.
Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο».
Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα υπερμετάδοσης του κοροναϊού στις πλατείες, λόγω συνωστισμού. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μάλιστα, σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».
Καμπανάκι και για τους νέους – Τρεις διασωληνωμένοι κάτω των 40, ανάμεσά τους ένας 25χρονος
Και παρ΄όλο που ο αριθμός των κρουσμάτων χτες ήταν αισθητά μειωμένος, η ανησυχία των ειδικών όσων αφορά τα ημερήσια κρούσματα και κυρίως τον μέσο όρο ηλικίας τους παραμένει.
Ειδικότερα ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γράφημα του ΕΟΔΥ, το 43,7% των κρουσμάτων ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ το 36,9% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 40-64 έτη.
Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΪ, οι 4 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή είναι διασωληνωμένοι τρεις άνθρωποι κάτω των 40. Οι δύο από αυτούς είναι ένας 37χρονος στο «Σωτηρία» και ένας 40χρονος στον «Ευαγγελισμό».
Κατέληξε 39χρονη στο «Λαϊκό»
Σημειώνεται πως χτες μία γυναίκα 39 ετών κατέληξε χτες στο νοσοκομείο Λαϊκό, λόγω των επιπλοκών του κορoναϊού.
Η γυναίκα νοσηλευόταν διασωληνωμένη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υποκείμενο νόσημα.
Σε κρίσιμη κατάσταση 25χρονος από την Τήνο
Την ίδια ώρα σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση βρίσκεται διασωληνωμένος ένας 25χρονος από την Τήνο, πέντε μέρες αφότου εμφάνισε συμπτώματα κοροναϊού.
Ο νέος, εντοπίστηκε θετικός και μεταφέρθηκε το Σάββατο από την Τήνο, με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, μέσα σε ειδική κάψουλα.
Σύμφωνα με το OPEN, ο 25χρονος παραμένει στη ΜΕΘ του Ασκληπείου της Βούλας ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αναπνευστική του λειτουργία είναι ελαφρώς βελτιούμενη. Όπως αναφέρουν οι γιατροί, ο νέος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.
Πρώτος θάνατος πρόσφυγα στη χώρα μας
Την τελευταία του πνοή άφησε χτες ένας μετανάστης ο οποίος εντοπίστηκε θετικός στον κοροναϊό και τελικά κατέληξε. Αυτός είναι ο πρώτος θάνατος πρόσφυγα στην χώρα μας από Covid-19, από την αρχή της πανδημίας.
Πρόκειται για έναν Αφγανό, ηλικίας 61 ετών και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος διέμενε στη δομή της Μαλακάσας, εντοπίστηκε θετικός στον κοροναϊό και νοσηλεύονταν στον Ευαγγελισμό.
Γκάγκα στο MEGA: Αυτή είναι η εικόνα στις εντατικές
Αναφερόμενη στο ποια είναι σήμερα η εικόνα στις εντατικές, η ίδια σημείωσε ότι «Υπάρχουν άδεια κρεβάτια. Κάθε φορά που γυρνάει μια μονάδα σε μονάδα για κοροναϊό μειώνονται κρεβάτια για άλλα προβλήματα. Δεν κινδυνεύουμε αυτή τη στιγμή, αλλά αν οι αριθμοί είναι αυξημένοι όπως την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να κινδυνεύουμε. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν πιστεύουμε στον ιό ή ότι δεν φοράμε μάσκα».
«Τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα όσο προσπαθούμε όλοι μαζί. Αυτό είναι το στοίχημα που έχει φέρει η πανδημία. Το να προσπαθήσουμε και να δουλέψουμε όλοι για όλους. Δεν έχει νόημα αλλιώς. Έχει σημασία το πώς φέρεται ο καθένας από εμάς. Ένα μικρό ποσοστό μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα», τόνισε η κ. Γκάγκα στη συνέχεια.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η. κ. Γκάγκα είπε ότι «Δεν γνωρίζω και ελπίζω ότι δεν θα είναι στο τραπέζι ένα γενικό lockdown. Αν χειροτερέψουν τα πράγματα πολύ, φαντάζομαι ότι θα είναι μία μοιραία λύση. Αλλά δεν το θέλουμε αυτό».
«Σε μέρη που ακόμα και έξω ερχόμαστε σε κοντινές αποστάσεις, είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα. Θα προτιμούσα να το κάνουμε από μόνοι μας αυτό», τόνισε η ίδια σχετικά με το αν θα εφαρμοστεί ως μέτρο η υποχρεωτική καθολική χρήση μάσκας.
«Αυτοί που δεν πιστεύουν, τους παρακαλώ να έρθουν στο νοσοκομείο να δουν τι γίνεται. Ακόμη και αν δεν το πιστεύουν ας το αναλάβουμε σαν μέτρο που προστατεύει τους γύρω μας», είπε κλείνοντας απευθυνόμενοι στους αρνητές του ιού.
- Τέσσερις κόκκινες κάρτες, ο Ζίνι, οι «δανεικοί» και 4+1 νίκες στο γκολ: Η επανάληψη στα ματς του Παναθηναϊκού, έγινε… συνήθεια (vids)
- Σερβία: Διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στον κρατικό μηχανισμό
- Σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά τη σοκαριστική επίθεση στο Μαγδεμβούργο – Τα μέτρα που λαμβάνει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις