Όταν ο Μιχάλης Κακογιάννης «φώτισε» τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
Δεκαέξι χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2004, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή σε μια λαμπερή βραδιά έγινε ο πρώτο φωτισμός της Ακρόπολης χάρη στο πείσμα και το όραμα του σπουδαίου Μιχάλη Κακογιάννη
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Πνύκα για να εγκαινιάσει το νέο φωτισμό της Ακρόπολης παρουσία ξένων πρωθυπουργών.
Δεκαέξι χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2004, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή σε μια λαμπερή βραδιά έγινε ο πρώτο φωτισμός της Ακρόπολης χάρη στο πείσμα και το όραμα του σπουδαίου Μιχάλη Κακογιάννη.
Τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, ένα μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, πολιτική ηγεσία, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν στον «Διόνυσο» για να απολαύσουν για πρώτη φορά την φωταγώγηση των σημαντικότερων μνημείων της πόλης. Ακρόπολη, Θησείο, Φιλοπάππου δεν είχαν την αίγλη που έχουν σήμερα αν ο Μιχάλης Κακογιάννης δεν έχει δραστηριοποιηθεί και δεν είχε κινητοποιήσει τις διάσημες προσωπικότητες που λάτρευαν την Ελλάδα.
Υπό τους ήχους της «Συμφωνίας της Λεβεντιάς» του Μανώλη Καλομοίρη δύο δεσμίδες φωτός αγκάλιασαν τον Ιερό Βράχο σύμφωνα με τις οδηγίες του διάσημου Πιερ Μπιντό.
Ο γάλλος φωτιστής, έργο του οποίου είναι και ο φωτισμός του Πύργου του Άιφελ, είχε συνοψίσει την παρέμβασή του σε τρία σημεία. Στην οργάνωση ενός συνεκτικού φωτισμού, στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μνημείων με φώτα χαμηλής ισχύος και στην προσπάθεια ο φωτισμός να μεταδίδει την αίσθηση ότι στα μνημεία αυτά υπήρξε και υπάρχει ζωή.
«Έμενα κοντά και ήταν πάντα ελεεινά φωτισμένη η Ακρόπολη. Δεν το άντεχα και ειδοποίησα το Γάλλο που είχε φωτίσει τον Πύργο του Άιφελ, ρωτώντας αν τον ενδιαφέρει. Φυσικά τον ενδιέφερε, αλλά ήταν ακριβός και είπα θα τα μαζέψουμε τα λεφτά. Έφτιαξα μια επιτροπή, «Φίλοι της Αθήνας» λεγόταν και έβαλαν όλοι λεφτά για να καλυφθούν τα έξοδα» είχε δηλώσει ο Μιχάλης Κακογιάννης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις