Κοροναϊός: Τρόμος μετά το ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική – Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου, «κληρώνει» για νέα μέτρα
Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς στο τέλος της η επιτροπή λοιμοξιολόγων θα έχει ξεκάθαρη εικόνα σε ποιο βαθμό τα μέτρα που τρέχουν εδώ και 10 μέρες περίπου έχουν αποδώσει. Σε περίπτωση πάντως που τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, θα αναζητηθούν εκ νέου τρόποι ώστε να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του ιού
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Ιδιαίτερα επιβαρυμένη εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα τις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ έχει αυξηθεί ο καθημερινός αριθμός των θανάτων, κρούοντας ηχηρό καμπανάκι σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα ενόψει της συνέχειας που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Από τις 15 Σεπτέμβρη μέχρι την Τρίτη έχουν καταγραφεί 4.733 κρούσματα και 78 θάνατοι, ενώ η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Παρ’ ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown, οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί και οι αμφιβολίες ως προς την αποδοτικότητα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση -κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το κλείσιμο καταστημάτων λιανικής πώλησης μετά τις 12- είναι όλο και πιο έντονες.
Ενδεικτικό είναι ότι οι εικόνες συνωστισμού αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Μόλις σημάνουν μεσάνυχτα όπου τα μπαρ, τα καφέ και τα περίπτερα κλείνουν, οι πλατείες γεμίζουν και η «μάχη» της πλατείας ξεκινά. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δεν φαίνεται πως τα μέτρα επιδρούν δραστικά στον περιορισμό της πανδημίας, εξ’ ου και αρκετοί λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ αυστηρότερων, ειδικά για την Αττική, προτού να είναι αργά.
Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς στο τέλος της η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα έχει ξεκάθαρη εικόνα σε ποιο βαθμό τα μέτρα που τρέχουν εδώ και 10 μέρες περίπου έχουν αποδώσει. Σε περίπτωση πάντως που τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, θα αναζητηθούν εκ νέου τρόποι ώστε να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του ιού.
Τρομάζουν οι αριθμοί – Μεγάλο πρόβλημα η Αττική
Ο αριθμός των κρουσμάτων τρομάζει. Μόλις σε ένα 24ωρο, καταγράφηκαν 416 νέα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η Αττική για ακόμη μια φορά αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια», καταγράφοντας 240 κρούσματα, αριθμός – ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.
Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε πως το μεγαλύτερο φορτίο του ιού εντοπίζεται στην Αττική. «Η Αττική έχει τη μερίδα του λέοντας, μεγάλο είναι το ιικό φορτίο στο κέντρο της Αθήνας» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και όχι να αποφασίζουμε νέα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι θεωρούν τα μέτρα μη αναγκαία».
Όπως είπε, ανακοινώνοντας δέσμη ενεργειών για την Αττική, «το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται από όλους. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, μπορούν να γίνουν και πολύ χειρότερα».
Σημειώνεται πως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Μάλιστα, το Λεκανοπέδιο εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt υπολογίζεται άνω της μονάδας.
Οι τρεις πηγές κρουσμάτων
Την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται, τρεις πηγές κρουσμάτων απασχολούν έντονα τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ παρακολουθούνται τα εισαγόμενα κρούσματα, όπου την Τρίτη καταγράφηκαν πάνω από 60, οι δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, καθώς και οι περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια, με την Αττική να καταγράφει αριθμό ρεκόρ νέων περιστατικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να εντοπίζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, καθώς και στη Δυτική πλέον Αττική.
Γώγος: Πρέπει να ελαττωθεί ο αριθμός των θετικών τεστ
Αναφερόμενος στα κρούσματα κοροναϊού στην Αττική, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, δήλωσε πως «σταθεροποίηση σε τέτοια νούμερα ψηλά δεν είναι ικανοποιητική. Πρέπει να πέσουν οι αριθμοί, πρέπει να ελαττωθεί ο αριθμός των θετικών τεστ σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των τεστ. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί, αν γίνονται πολλά τεστ, πρέπει να δούμε το εκατοστιαίο ποσοστό των θετικών», ανέφερε.
Παράλληλα, για μία ακόμη φορά, ο Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε τη σημασία τήρησης των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
«Τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν, η συμμόρφωση πρέπει να είναι 100% αυτή τη στιγμή. Είναι μια επικίνδυνη περίοδος τώρα, είναι λίγο πριν μπούμε στη χειμερινή περίοδο που θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος» επισήμανε. «Για να μην προχωρήσουμε σε μέτρα πιο επώδυνα, θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα αυτά, των οποίων τα αποτελέσματα θα δούμε από την προσεχή εβδομάδα» συμπλήρωσε.
Δερμιτζάκης: H Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στον λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης χτύπησε καμπανάκι για την επιδημιολογική εικόνα του κοροναϊού. Με σημερινή του ανάρτηση αναλύει τους φόβους του για την πραγματική εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα. «Η λογική ότι είμαστε από τους καλύτερους, όχι μόνο δεν βοηθάει στο να κάνουμε προσπάθεια, καθώς φέρνει εφησυχασμό, αλλά και δεν είναι πια αλήθεια».
Παραθέτοντας μάλιστα και ειδικό γράφημα, ουσιαστικά αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών (με τις οποίες κάνει τη σύγκριση) στο λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα, ενώ σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού η Ελλάδα είναι τέταρτη χειρότερη από τις ίδιες 10 χώρες, παρά τα καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής Δερμιτζάκης, προτείνει και λύσεις προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα συμφωνώντας μάλιστα σε πρόταση που έχει κάνει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του London School of Economics για αλλαγή στα πρόσωπα της επιστημονικής επιτροπής της χώρα μας.
«Θα συμφωνήσω με τον Ηλία Μόσιαλο ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία μικρή σε μέγεθος επιτροπή με μεγαλύτερη διεπιστημονικότητα και με μέλη με μεγάλη οπτική γωνία και εμπειρίες πέρα από τις καθαρά τεχνικές, που έχει η τρέχουσα επιτροπή. Η τρέχουσα επιτροπή μπορεί να συνεχίζει να συνεπικουρεί σε τεχνικά θέματα» αναφέρει.
Σύσκεψη στο Μαξίμου και… στο βάθος νέα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση αύριο, Τετάρτη, θα διεξαχθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, έχοντας πλέον διαφορετικά δεδομένα στα χέρια τους, ύστερα από τους τελευταίους αριθμούς της πανδημίας στη χώρα μας.
Η σημερινή έξαρση των κρουσμάτων φέρεται να θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο είναι έτοιμο να βγάλει από τη φαρέτρα του νέα μέτρα ως ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί το lockdown.
Αν τα υπάρχοντα μέτρα δυστυχώς δεν αποδώσουν, τότε στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής επιλογές:
1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδινές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.
2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.
4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα.
5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις