Πόσοι υπηρετούν τελικά στο ΕΣΥ ; Το ισοζύγιο προσλήψεων και αποχωρήσεων
Διαφωνούν ακόμα και στους αριθμούς των προσλήψεων για το ΕΣΥ κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Σοβαρές καταγγελίες από βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένη σύμφωνα με τις οποίες ουσιαστικά οι 6200 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ισοσκελίζονται από 6000 αποχωρήσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εργαζομένων να αυξάνεται μόνο κατά 200 εργαζόμενους
Διαφωνούν ακόμα και στους αριθμούς των προσλήψεων για το ΕΣΥ κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέα Ξανθού, ενώ την ίδια ώρα ο υφυπουργός Υγείας χαρακτηρίζει αναληθείς τις σοβαρές καταγγελίες που έκανε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης σύμφωνα με τις οποίες ουσιαστικά οι 6200 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ισοσκελίζονται από 4000 αποχωρήσεις και 2000 απολύσεις λόγω λήξης των συμβάσεων.
6200 προσλήψεις – 6000 αποχωρήσεις
Συγκεκριμένα ο Κρίτων Αρσένης υποστήριξε ότι από τις 6200 προσλήψεις στην Υγεία το υγειονομικό προσωπικό αυξήθηκε κατά μόλις 200 εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25:
– Οι 6.200 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη αντισταθμίζονται από 4.000 περίπου αποχωρήσεις και μη ανανέωση συμβάσεων 2.000 επικουρικών.
– Ο θάνατος της 39χρονης στο Λαϊκό, που -όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ – προκλήθηκε από μη έγκαιρη προσαγωγή της στη ΜΕΘ Covid, μαρτυρεί ότι είναι μύθευμα η επάρκεια ΜΕΘ Covid.
– Οι 30.000 κενές, οργανικές θέσεις στην Υγεία, κοστίζουν 500.000 ευρώ στον προϋπολογισμό, ποσό υποπολλαπλάσιο από τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί και θα δοθούν για εξοπλιστικά, στα funds από τον «Ηρακλή» κ.α..
«Λέτε ότι έχετε προχωρήσει σε 6.200 προσλήψεις και ότι θα γίνουν και άλλες. Την ίδια στιγμή, έχουμε περίπου 4.000 αποχωρήσεις. Θα θέλαμε να το επιβεβαιώσετε αυτό. Επιπλέον, έχουμε 2.000 επικουρικούς, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώνονται. Άρα γιατί μιλάμε; Για 200 ανθρώπους;» ρώτησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή.
Εξαντλούνται οι ΜΕΘ
Και πρόσθεσε: «Όπως προειδοποιεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με τον ρυθμό που εξελίσσονται τα πράγματα είναι θέμα χρόνου να εξαντληθούν οι ΜΕΘ για κοροναϊό. Ήδη χθες, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, στο Λαϊκό χάσαμε 39χρονη, επειδή ήταν για μιάμιση μέρα εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένη. Προφανώς έχουμε φθάσει σε σημείο κορεσμού.
Και το δεύτερο ερώτημα είναι: Αυτή τη στιγμή μετατρέπουμε τα νοσοκομεία σε χώρους μετάδοσης κοροναϊου; Διότι, με βάση τις καταγγελίες για το Αττικό Νοσοκομείο, έχουμε κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά το προσωπικό δεν περνά από καραντίνα, διότι δεν υπάρχει άλλο προσωπικό για να τους αντικαταστήσει. Με αποτέλεσμα να διαχέεται ο ιός σε ασθενείς και στο προσωπικό».
«Τίποτα από αυτά που λέτε δεν είναι αληθές. Τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα. Έγινε άριστη διαχείριση της κατάστασης και υποδειγματική συνεργασία της διοίκησης του νοσοκομείου και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας» απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης και κατέληξε: «Έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, χάρη στα μέτρα που έχουμε λάβει».
«Ας μιλήσουμε για την υπουργική απόφαση στις 24 Σεπτεμβρίου. Ουσιαστικά επιτάσσετε τα δημόσια νοσοκομεία, προς όφελος των ιδιωτικών. Διότι πως αλλιώς να εξηγήσουμε την εξειδίκευση των δημόσιων νοσοκομείων στον κοροναϊό και την παραπομπή όλων των άλλων περιστατικών στην ιδιωτική υγεία, όπου καλύπτεται από το Δημόσιο η νοσηλεία στις ΜΕΘ, όχι όμως η απλή νοσηλεία και συγχρόνως εξαιρούνται της πληρωμής από το Δημόσιο απαραίτητες ιατρικές διαδικασίες, όπως αιμοκάθαρση ή θεραπείες για καρκινοπαθείς, για τις οποίες προβλέπεται έξτρα χρέωση; Κι όταν βγαίνει ο ασθενής από τη ΜΕΘ, θα επιστρέφει στο δημόσιο νοσοκομείο, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, λέτε. Διαφορετικά; Αυτές είναι οι λύσεις που βρήκατε;» αναρωτήθηκε ο Κ. Αρσένης και πρόσθεσε:
Μισό εκατομμύριο οι 30000 προσλήψεις
«Κύριε υπουργέ, υπάρχουν 30.000 κενές οργανικές θέσεις εργασίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι προσλήψεις για αυτές τις θέσεις κοστίζουν 500.000 ευρώ. Μας λέτε ότι έχετε δώσει 10 δισ. ευρώ για τον κοροναϊό, δίνετε 12 δισ. ευρώ στα αρπακτικά funds για τον Ηρακλή, 10 δισ. ευρώ για τα εξοπλιστικά… Δεν είναι τεράστιο ποσό το μισό εκατομμύριο ευρώ μπροστά σε αυτά τα νούμερα. Κάνετε προσλήψεις προσωπικού, στελεχώστε τα νοσοκομεία, εξοπλίστε τις ΜΕΘ! Αντί να παίρνετε απλά όλες τις υπόλοιπες ΜΕΘ, όπως για παράδειγμα τις ΜΕΘ Καρδιολογικού ή Πνευμονολογικού, για να τις κάνετε Covid και να αφήνετε ακάλυπτους τους ανθρώπους που πάσχουν από οποιοδήποτε άλλο νόσημα! Με τη νέα λίστα Πέτσα μπορεί να καλύψετε τα κενά της επικοινωνίας σας, δεν μπορείτε όμως να καλύψετε τα κενά της Υγείας των πολιτών!».
Παράταση συμβάσεων
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να παραταθούν οι συμβάσεις και στις κατηγορίες λοιπού επικουρικού προσωπικού νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που εξαιρέθηκαν από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση παράτασης μέχρι 31-12-2020 των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού που έληγαν αυτή την περίοδο, προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσει σχετική τροπολογία για την «αποκατάσταση αυτής της αδικίας».
Σε δήλωση του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, τονίζει ότι «είμαστε ήδη στο 2ο κύμα της πανδημίας, η πίεση στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί και οι αντοχές του ανθρώπινου δυναμικού του δοκιμάζονται καθημερινά». Υπογραμμίζει ότι «είναι απολύτως προφανές ότι σ’ αυτή τη φάση δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή «διαρροή» συμβασιούχων οποιασδήποτε μορφής από τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε καλύπτουν προσωρινά πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Αναφέρει ότι η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε νομοθετική ρύθμιση παράτασης των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού που έληγαν αυτήν την περίοδο, «από την οποία όμως εξαιρέθηκαν αναιτιολόγητα κάποιες κατηγορίες συμβασιούχων όπως διοικητικό προσωπικό, τεχνικοί, βοηθητικό προσωπικό κλπ».
Ο κ. Ξανθός τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι αυτοί συνεισφέρουν επίσης στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και η επικείμενη αποχώρηση-απόλυσή τους, εκτός από το ότι συνιστά ανισότιμη μεταχείριση σε σχέση με συναδέλφους τους άλλων ειδικοτήτων, θα δημιουργήσει και σημαντικά κενά στη στελέχωση πολλών δημόσιων δομών υγείας όλης της χώρας».
Κατόπιν αυτών, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «απολύτως επιβεβλημένη και δίκαιη» την αντίστοιχη παράταση των συμβάσεων και σ’ αυτές τις κατηγορίες λοιπού επικουρικού προσωπικού, σημειώνοντας ότι ο Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί τροπολογία που θα καταθέσει σε προσεχές ν/σ της κυβέρνησης «για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας».
15000 μόνιμες προσλήψεις
Ο κ. Ξανθός αναφέρει ότι γενικότερα, οι αυξημένες ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, «καθιστούν μονόδρομο την ανανέωση της θητείας όλων των συμβασιούχων που υπηρετούν στο ΕΣΥ (επικουρικοί γιατροί, λοιπό επικουρικό προσωπικό, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021, με ταυτόχρονη δρομολόγηση 15.000 μόνιμων προσλήψεων με ειδική μοριοδότηση προϋπηρεσίας των υπηρετούντων». «Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή παρακαταθήκη από την πανδημία, «θωρακίζοντας» το ΕΣΥ με μόνιμο και σταθερό προσωπικό και όχι με εργαζόμενους «μιας χρήσης»», τονίζει.
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας απαντώντας στον πρώην υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, σχετικά με τις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού και τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας αναφέρουν:
«Παραπέμπουμε τον κ. Ξανθό στη δήλωση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ότι παρατείνονται οι συμβάσεις ΟΛΩΝ των κατηγοριών επικουρικού προσωπικού, καταρχάς έως τις 31/12/2020.
Όσο για το αίτημα του κ. Ξανθού για προκήρυξη 15.000 θέσεων μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, να του θυμίσουμε ότι επί 4,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δικής του υπουργίας, προκηρύχθηκαν 5.711 μόνιμες θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάποιες από τις οποίες δεν ολοκληρώθηκαν!!!
Να του θυμίσουμε επίσης, ότι τον Ιανουάριο του 2015 το ΕΣΥ είχε 79.533 μόνιμους υπαλλήλους και τον Ιούλιο του 2019… 79.122, δηλαδή 411 λιγότερους!».
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις