Euroworking Group : Συστάσεις στην Αθήνα για να κλείσουν οι εκκρεμότητες
Στη συνεδρίαση θα γίνει ανάλυση της πρόσφατης έκθεσης της Κομισιόν για την 7η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, ενώ πρόκειται να μπουν οι βάσεις για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Συστάσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των μεταμνημονιακών εκκρεμοτήτων πρόκειται να απευθύνουν οι τεχνοκράτες στην σημερινή τηλεσυνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG).
Στη συνεδρίαση θα γίνει ανάλυση της πρόσφατης έκθεσης της Κομισιόν για την 7η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, ενώ πρόκειται να μπουν οι βάσεις για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Οι θεσμοί και η 8η αξιολόγηση
Οι εκκρεμείς συντάξεις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες, οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με στόχο την ευθυγράμμιση τους με τις εμπορικές, οι μεταρρυθμίσεις στο τομέα της ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των θεσμών.
Λίγα 24ωρα πριν την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα «πιάσουν δουλειά» προκειμένου να «κλειδώσουν» οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο οικονομικό επιτελείο εγκαταλείπουν το αρχικό σενάριο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και ο νέος στόχος είναι να υπάρξει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ με την υπόθεση ότι ο ρυθμός ανάκαμψης το επόμενο έτος θα κινηθεί το 5,5% με 6%. Φέτος η οικονομία αναμένεται να κλείσει με ύφεση κοντά στα επίπεδα του 9% ενώ η πρωτογενής ζημία στον προϋπολογισμό θα ανέλθει στο 6% καθιστώντας δυσχερή και δύσκολη την προσαρμογή για το 2021.
Πρόκειται για ένα δημοσιονομικό «κενό» τουλάχιστον 11 – 12 δισ. ευρώ για το οποίο το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο προτάσεων και μεταρρυθμίσεων προς την Κομισιόν για την εξάλειψη του. Το κείμενο θα σταλεί στις Βρυξέλλες μαζί με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου αφού προηγουμένως φιλτραριστεί από τα κλιμάκια των δανειστών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις