Τζορτζ Γιανκόπουλος: Ποιος είναι ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος από την Καστοριά που δίνει τη μάχη κατά του κοροναϊού
Πρόκειται για τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στον κόσμο και μαζί με την ομάδα του έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει κορυφαία φάρμακα, μεταξύ αυτών και το φάρμακο για τον Έμπολα.
Ένα ευχάριστο νέο ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Γιανκόπουλος η οποία αποκάλυψε πως ανέπτυξε κοκτέιλ αντισωμάτων που μειώνει τα επίπεδα κοροναϊού σε νοσούντες.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων μείωσε τα επίπεδα του κοροναϊού (το ιικό φορτίο) και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19.
«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ελληνο-αμερικανός συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας Τζορτζ Γιανκόπουλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ποιος είναι λοιπόν ο Έλληνας από την Καστοριά που έχει στόχο να «νικήσει» τον κοροναϊό;
Ο Έλληνας πίσω από το πρωτοποριακό κοκτέιλ αντισωμάτων
Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι πρόεδρος, συνιδρυτής και διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Laboratories.
Γεννήθηκε το 1959 στο Γούντσαιντ της Νέας Υόρκης από τον Δάμη Γιανκόπουλου και τη Βασιλική Πεκμεσάρη, οι οποίοι κατάγονταν από την Καστοριά.
Από μικρός ήξερε ότι θέλει να γίνει επιστήμονας. Και τα κατάφερε με τον πιο ένδοξο και συγχρόνως προσοδοφόρο τρόπο.
Το 1987, έλαβε τίτλους M.D. και Ph.D. από το Κολέγιο Ιατρών & Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Αριστούχος της Σχολής Επιστημών του Μπρονξ και του Κολούμπια, o Τζορτζ Γιανκόπουλος ξεκίνησε να δουλεύει το 1989 σε μια startup βιοιατρικής που είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Η μικρή αυτή εταιρεία έγινε στη συνέχεια γνωστή ως Regeneron.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Δρ. Γιανκόπουλος ήταν ο 11ος πιο γνωστός επιστήμονας στον κόσμο τη δεκαετία του 1990, ενώ το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Διαθέτει πληθώρα δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών και έχει διακριθεί με το βραβείο NY / NJ CEO Lifetime Achievement Award.
Πρόκειται για τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στον κόσμο και μαζί με την ομάδα του έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει κορυφαία φάρμακα, μεταξύ αυτών και το φάρμακο για τον Έμπολα.
Αυτή τη στιγμή, συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για την ανακάλυψη των όπλων που θα αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κοροναϊού και δεν αποκλείεται να γραφτεί για μια ακόμη φορά το όνομά του στην ιστορία της επιστήμης.
Κοροναϊός: Μία μάχη με τρία μέτωπα
Ο Γιώργος Γιανκόπουλος είχε περιγράψει πριν μερικούς μήνες σύμφωνα με το fortunegreece.com μια μάχη κατά του Covid-19 που λαμβάνει χώρα σε τρία μέτωπα.
Το πρώτο μέτωπο συνίσταται στις προσπάθειες εφαρμογής φαρμάκων που ήδη υπάρχουν για τη θεραπεία από τον κορωνοϊό. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το διάσημο πλέον φάρμακο της Regeneron για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Το δεύτερο μέτωπο αφορά την αναζήτηση ενός εμβολίου, διαδικασία η οποία το πιθανότερο είναι ότι θα διαρκέσει «ένα ή δύο χρόνια», όπως λέει ο Γιανκόπουλος, εξαιτίας της ανάγκης διεξαγωγής ενδελεχών δοκιμών για λόγους ασφαλείας.
Η τρίτη προσέγγιση είναι, προφανώς, η ανάπτυξη μιας νέας θεραπείας στοχευμένης αποκλειστικά στον κορωνοϊό. Στη Regeneron, η προσέγγιση αυτή βασίζεται στη χρήση μιας τεχνικής που ο Γιώργος Γιανκόπουλος ανέπτυξε και χρησιμοποίησε για τη θεραπεία του Έμπολα. Οι επιστήμονες εμφυτεύουν ανθρώπινα γονίδια σε ποντίκια, στη συνέχεια μολύνουν τα ποντίκια με κορωνοϊό, και τέλος συλλέγουν και «κλωνοποιούν» τα αντισώματα που προκύπτουν. Ενώ το εμβόλιο οδηγεί το ανθρώπινο σώμα να δημιουργήσει τα δικά του αντισώματα, η θεραπεία του Γιανκόπουλου ουσιαστικά τοποθετεί τα αντισώματα αυτά απευθείας στον οργανισμό του ασθενούς.
Εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων από κοκτέιλ αντισωμάτων
Σε κάθε περίπτωση η Regeneron δεν έκανε γνωστό πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα και γι’ αυτές τις δύο άλλες μελέτες, πάντως οι μετοχές της ήδη κινήθηκαν ανοδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να διαβλέπουν θετικές προοπτικές.
Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης σε 275 ασθενείς έδειξαν ότι το μεγαλύτερο όφελος της θεραπείας έχουν όσοι δεν δημιουργούν μόνοι τους στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του κοροναϊού.
Ποιους θα βοηθήσει αυτό το φάρμακο
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φάρμακο της Regeneron θα βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει τον «εισβολέα» με τα δικά του μόνο «όπλα».
Το REGN-CoV-2 ανήκει στην κατηγορία αντισωμάτων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο μέσω μεθόδων βιοτεχνολογίας και μετά παράγονται μαζικά στο εργοστάσιο. Αρκετές εταιρείες (όπως π.χ. η Eli Lilly) ακολουθούν αυτή την τεχνική για να βρουν αντιικά φάρμακα κατά του SARS-CoV-2.
Συμβόλαια με Αμερικάνους και Ελβετούς
Μέχρι στιγμής πάντως η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Regeneron για την προμήθεια έως 300.000 δόσεων του «κοκτέιλ». Επίσης η αμερικανική εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για την παραγωγή και διάθεση του φαρμάκου στον υπόλοιπο κόσμο εκτός ΗΠΑ.
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία