Με ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού, ο ιστορικός κινηματογράφος ΑΣΤΥ ζητάει να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να διατηρηθούν ζωντανές οι μονές χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες.

Αφορμή για την κίνηση αυτή στάθηκαν τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης για τους χώρους πολιτισμού τα απαγορεύουν τις προβολές σε κινηματογράφους δωδεκάμηνης λειτουργίας.

«Σας παρακαλούμε με όση ψυχή μας απομένει να διατηρήσετε ζωντανές τις χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες», τονίζει στην ανοιχτή επιστολή προς τη Λίνα Μενδώνη το σινεμά.

Η επιστολή αναρτήθηκε και στην είσοδο του κινηματογράφου.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή του κινηματογράφου ΑΣΤΥ:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΤΙΜΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Κα ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, σας παρακαλούμε με όση ψυχή μας απομένει:

Διατηρήστε ζωντανές τις μονές χειμερινές κινηματογραφικές αίθουσες.

Τολμήστε να λάβετε σωτήρια μέτρα. Μείνετε στην Ιστορία. Κάνετε κάτι αντίστοιχο με την ανακήρυξη σε διατηρητέα των θερινών σινεμά με Νόμο από την αείμνηστη Μελίνα. Όχι άλλα Δάνεια!

Ζητάμε άμεση και γενναία επιχορήγηση, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε τις αίθουσές μας ανοιχτές. Να συνεχίσουμε ανεμπόδιστα να προσφέρουμε, πολιτισμό και κοινωνικότητα και γιατί όχι, λίγη μαγεία στην πεζή καθημερινότητα του πολίτη, χάρη στην ιερή μυσταγωγία του σινεμά. Βοηθείστε να κρατηθούν ζωντανά τα κύτταρα πολιτισμού της χώρας μας και μαζί ο ιστορικός κινηματογράφος ΑΣΤΥ που μόλις έκλεισε 80 χρόνια ζωής. Μη στερήσετε από τις πόλεις την χαρά. Βοηθείστε μας να συνεχίσουμε να κανουμε αυτό που μας εμαθαν οι γονείς μας.

Να χαρίζουμε στιγμές ξενοιασιάς, ρομαντισμού και προβληματισμού. Στιγμές Πολιτισμού. Σταγόνες Ζωής!

Εκ της Διευθύνσεως – Αδελφοί Στεργιάκη

Από τόπος μαρτυρίου, τόπος πολιτισμού

Ο κινηματογράφος ΑΣΤΥ στεγάζεται σε τμήμα του υπογείου του επί της οδού Κοραή 4 κτηρίου που κατασκευάσθηκε την περίοδο 1934-1938, βάσει σχεδίων του Καθηγητή του Ε.Μ.Π. Εμμ. Κ. και του αρχιτέκτονα Αν.Μ.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μέρος του υπογείου έγινε τόπος μαρτυρίου και φυλακής για πολλούς αγωνιστές, για αυτό και το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το τμήμα αυτό του υπογείου ιστορικό διατηρητέο μνημείο (βλ. την υπουργική απόφαση υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/626/13206/1991, Β΄ 233).

Το υπόλοιπο τμήμα του υπουργείου λειτούργησε εξαρχής ως κινηματογράφος. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής προέβαλε ταινίες και επίκαιρα προς τέρψιν των γερμανικών στρατευμάτων.

Κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου ο κινηματογράφος υπολειτούργησε. Έκτοτε λειτουργεί ο χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΥ υπό την ίδια διεύθυνση. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ο κινηματογράφος γνώρισε μεγάλες δόξες, παρουσιάζοντας σπουδαίες ταινίες, γαλλικής κυρίως παραγωγής.

Συνήθως τις Δευτέρες, την πρεμιέρα της ταινίας ακολουθούσε δεξίωση, με προσκεκλημένους συχνά Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές.

Επίσης, μέχρι το 1975 στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ διοργανώνονταν οι κυριακάτικες πρωινές προβολές της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ενώ συχνά διοργανώνοντας εβδομάδες κινηματογράφου αφιερωμένες σε κάποια ξένη χώρα.

Παρά την ευρεία ανακαίνιση που έγινε το 1994, ο κινηματογράφος διατηρεί πολλά στοιχεία της παλαιάς αίγλης του, όπως η καμπίνα προβολής, οι μαρμάρινες σκάλες με τις προστατευτικές σιδεριές, τα τραπεζάκια του φουαγιέ, οι πόρτες, οι καθρέφτες, τα μωσαϊκά, το εκδοτήριο εισιτηρίων.

Ο κινηματογράφος είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, επειδή αποτελεί «ιστορικό χώρο πολιτιστικής επικοινωνίας των κατοίκων της πόλης των Αθηνών και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου.