Συνομιλία Μπορέλ – Τσαβούσογλου λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Σύμφωνα με ανάρτηση του Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter, συζήτησαν «για την κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το πόσο σημαντική είναι η αποκλιμάκωση, καθώς και τρέχοντα ζητήματα της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας και ειδικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο»
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Μπαράζ διπλωματικών επαφών και έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθεί ζήτημα κυρώσεων στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter, συζήτησαν «για την κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το πόσο σημαντική είναι η αποκλιμάκωση, καθώς και τρέχοντα ζητήματα της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας και ειδικά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
I spoke with Turkey FM @MevlutCavusoglu to discuss the crisis in #NagornoKarabakh and the importance of de-escalation, as well as the current issues on the EU-Turkey agenda in particular the situation in the Eastern Mediterranean
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) September 30, 2020
Επιστολή Ερντογάν στην ΕΕ
Είχε προηγηθεί επιστολή προς της ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσία για μαξιμαλιστικές θέσεις.
Στην επιστολή του ο Ερντογάν, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, επεσήμανε πως η Άγκυρα έχει δύο βασικούς στόχους για την περιοχή.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o πρώτος στόχος είναι «η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας» και ο δεύτερος είναι «η εγγύηση ίσων δικαιωμάτων για τους Τουρκοκύπριους», όσον αφορά στους πόρους υδρογονανθράκων.
Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως η απαίτηση για τερματισμό των ερευνητικών ενεργειών της Τουρκίας είναι άδικη και αντιβαίνει στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ενώ επεσήμανε -μεταξύ άλλων- πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.
Ο Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση για δημιουργία ενός Φόρουμ Ενεργειακής Συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων και κάλεσε τις Βρυξέλλες να επιδείξουν ουδετερότητα και να κρατήσουν ίσες αποστάσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις