Τι είναι το Sonic Boom που… τρόμαξε τους Γάλλους – Γιατί αεροσκάφη παίρνουν άδεια να σπάσουν τον φράγμα ήχου
Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφος Rafale διατάχθηκε να επιχειρήσει για να συνδράμει αεροσκάφος που είχε χάσει την επαφή με τον πύργο ελέγχου και ότι του δόθηκε η άδεια να σπάσει το φράγμα του ήχου για να φθάσει το αεροσκάφος που αντιμετώπιζε τα προβλήματα.
Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι αεροσκάφος Rafale διατάχθηκε να επιχειρήσει για να συνδράμει αεροσκάφος που είχε χάσει την επαφή με τον πύργο ελέγχου και ότι του δόθηκε η άδεια να σπάσει το φράγμα του ήχου για να φθάσει το αεροσκάφος που αντιμετώπιζε τα προβλήματα.
Το Rafale σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έσπασε το φράγμα του ήχου ανατολικά του Παρισιού, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Ο ήχος του Rafale ακούστηκε σαν μεγάλη έκρηξη λίγο πριν από το μεσημέρι σε ολόκληρη την περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας και προκάλεσε ανησυχία και συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ήχος καταγράφηκε από τα μικρόφωνα του Roland-Garros και διέκοψε για λίγα δευτερόλεπτα τον αγώνα τέννις Stanislas Wawrinka / Dominik Köpfer.
Τι είναι το sonic boom που τρόμαξε τους Γάλλους
Ηχητική έκρηξη (Sonic boom) είναι ο ήχος που σχετίζεται με τα κρουστικά κύματα που δημιουργούνται από ένα αντικείμενο που ταξιδεύει μέσω του αέρα πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου
Τα Sonic boom φράγματα παράγουν τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, και ηχούν σαν μια έκρηξη.
Η ηχητική έκρηξη προκαλείται, όταν τα υπερηχητικά αεροσκάφη ξεπερνούν τη ταχύτητα του ήχου, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας μεγάλος θόρυβος – γνωστός και ως sonic boom – και μοιάζει με εκείνον μιας μεγάλης έκρηξης.
Όταν πραγματοποιείται λοιπόν το σπάσιμο του φράγματος του ήχου εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο σύννεφο.
Η αιτία είναι πως πραγματοποιείται πτώση της πίεσης του αέρα, αυτός συμπυκνώνεται και σχηματίζει σταγονίδια νερού.
Ένας ακροατής ακούει ένα μπαμ “Ηχητική έκρηξη” (sonic boom) μόλις ένα αεροσκάφος σπάσει την ταχύτητα του ήχου επειδή ακούει τον ήχο του αεροσκάφους που έχει συσσωρευτεί πίσω του.
Η πηγή του ήχου κινείται με 1,4 φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 1.4). Δεδομένου ότι η πηγή κινείται ταχύτερα από τα ηχητικά κύματα που δημιουργεί, η πηγή του ήχου θα περάσει από ένα σταθερό παρατηρητή, πριν ο παρατηρητής ακούει τον ήχο που δημιουργεί.
Το παρακάτω σύντομο βίντεο παρουσιάζει το φαινόμενο Sonic Boom και το φράγμα του ήχου, με πολλές εικόνες, βίντεο και πολύ φυσική! Την επιμέλεια του βίντεο είχε ομάδα φοιτητών από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Μητσοτάκης στο συνέδριο νεολαίας ΕΛΚ: Φέραμε πίσω στη χώρα 300.000 Έλληνες από το εξωτερικό
- Ολυμπιακός: Η αποθέωση για Βεζένκοφ και τα μεγάλα καλάθια του Φουρνιέ που «τρέλαναν» το ΣΕΦ (vid)
- Βατικανό: Κάπως… ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο
- Χριστούγεννα 2024: Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά
- «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ»: Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Sean «Diddy» Combs: Δικαστής διέταξε να καταστραφούν τεκμήρια που καθιστούν τον ράπερ ένοχο για διαφθορά