Ενέσεις ρευστότητας στην αγορά
Η κυβέρνηση έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία να ενισχύσει την αγορά που πλήττεται από τον κοροναϊό
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Η εξέλιξη της επιδημικής κρίσης καθοριστικός παράγοντας για τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου το οποίο έχει στο τραπέζι μία σειρά εργαλείων για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας, με αιχμή τη διοχέτευση ρευστότητας προκειμένου να ανασχεθεί το τσουνάμι της ύφεσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη σκιαγραφήσει πως το τέταρτο τρίμηνο του έτους θα προβεί σε ενέσεις ρευστότητας, είτε με άμεσα, είτε με έμμεσα μέτρα ( φορολογικές διευκολύνσεις) και το μεγάλο «στοίχημα» είναι να μην ξεφύγει η ύφεση αρκετά από τα επίπεδα του 8% για το 2020.
Μεταξύ άλλων, η ρευστότητα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 1 δισ. ευρώ εκτιμάται να πέσει στην αγορά από την το πρόγραμμα «Γέφυρα» με την επιδότηση των στεγαστικών δανείων αλλά και των μέτρων του υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη της εργασίας. Σημαντική είναι η τόνωση από τα αναδρομικά θα καταβάλλονται σταδιακά στους συνταξιούχους από τα μέσα Οκτωβρίου το οποίο ποσό ανέρχεται κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η συνολική ενίσχυση της οικονομίας το προσεχές διάστημα, προσθέτοντας και τους πόρους που θα διοχετευθούν μέσω του τραπεζικού συστήματος, θα ανέλθει περίπου στα 10 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έδωσε παράταση για ένα μήνα στο πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά την επιδότηση των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Κατόπιν της μεγάλης απήχησης του προγράμματος αποφασίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών να παραταθεί η υποβολή αιτήσεων μέχρι το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020. Μέσα σε 58 ημέρες, από την έναρξή του στις 3 Αυγούστου μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις. Στο αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης (νόμος 4605/2019), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μέσα σε 13 μήνες, είχαν υποβληθεί περίπου 7.000 αιτήσεις. «Συγκρίνοντας τα δύο προγράμματα, διαπιστώνεται ότι στο πρόγραμμα «Γέφυρα» υποβλήθηκαν 18 φορές περισσότερες αιτήσεις, στο 1/6 του χρόνου», τονίζει ο κ. Σταϊκούρας.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο “αναβαθμίζει” την Επιστρεπτέα Προκαταβολή “4” κάνοντας ένα μέρος “δώρο”. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, για το νέο γύρο του μέτρου, ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ (το οποίο αναμένεται από Νοέμβριο) θα περιλαμβάνει ενισχυμένες παρεμβάσεις για τις περιοχές και τους κλάδους που έχουν επιβληθεί υγειονομικοί περιορισμοί, όπως και όσους επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ρευστότητα 3,5 δισ.
Μέσω των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής υπολογίζεται πως στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει χορηγηθεί ρευστότητα της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ στην αγορά, εκ των οποίων ήδη προβλέπεται πως ένα ποσοστό, που μπορεί να φτάσει το 30-40%, οι δικαιούχοι ενισχύσεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις δεν θα το επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο. Το μη επιστρεπτέο κομμάτι των τριών πρώτων κύκλων συνδέεται με κριτήρια πτώσης τζίρου και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης. Εν ολίγοις, στο τραπέζι των ενισχυμένων αυτών παρεμβάσεων της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι ένα μέρος του ποσού, που θα δανειστεί με προνομιακό επιτόκιο ο δικαιούχος, να μην επιστραφεί στο Δημόσιο στην περίπτωση που αυτός έχει υποστεί μεγάλη πτώση του τζίρου.
Μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική όπου, μεταξύ άλλων, τα μίνι μάρκετ και τα περίπτερα θα κλείνουν υποχρεωτικά από τις 12 τα μεσάνυχτα έως στις 5 το πρωί, ο κλάδος εκπέμπει SOS τονίζοντας πως οι περιπτεριούχοι προσθέτουν στα ετήσια έσοδα περί τα 3 δισ. ευρώ. Από το οικονομικό επιτελείο εκτιμάται πως η συνολική στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,1 δισ. ευρώ.
Όπως άλλωστε ανέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μη επιστρεπτέο θα ένα μέρος του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου λόγω κορονοϊού ή τοπικού lockdown υπογραμμίζοντας πως αυτό θα δώσει στις επιχειρήσεις αφενός ρευστότητα και αφετέρου θα αποτελέσει πραγματική ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις είτε της πανδημίας είτε του lockdown στα έσοδά τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις