Brexit : Η ΕΕ εκκινεί νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας
«Σήμερα το πρωί, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προειδοποίησης προς την βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης, εξαιτίας του νομοσχεδίου το οποίο αναιρεί ρυθμίσεις της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
«Σήμερα το πρωί, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προειδοποίησης προς την βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Press statement by President @vonderleyen on the implementation of the Withdrawal Agreement between the EU and the UK.https://t.co/Q1doAKnWFQ
— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) October 1, 2020
Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στην βρετανική κυβέρνηση για να αποσύρει το νομοσχέδιο.
Υπεραμύνεται των επιλογών της η Βρετανία
Η Βρετανία από την πλευρά της υπεραμύνεται των επιλογών της.
Όπως δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο : «Η Βρετανία έχει με σαφήνεια εκθέσει τους λόγους για την μεταβολή των ρυθμίσεων της συμφωνίας του Brexit ως προς το ευαίσθητο θέμα των ιρλανδικών συνόρων μέσω του Internal Market Bill (νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά).
»»Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νομικό δίκτυ προστασίας της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, να διασφαλίσουμε ότι οι υπουργοί θα εξακολουθήσουν να έχουν την δυνατότητα να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Βόρεια Ιρλανδία για την προστασία των κεκτημένων της ειρηνευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Το βρετανικό νομοσχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά, που ενέκρινε η Βουλή των Κοινοτήτων, δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να αναθεωρήσει μονομερώς τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το κείμενο αναθεωρεί ορισμένους όρους της Συμφωνίας Αποχώρησης που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία και είχαν τεθεί προκειμένου να μην υπάρξει επιστροφή σε «σκληρό σύνορο» με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωνε ότι ο στόχος ήταν να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και να διασφαλιστούν οι ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις