Μια μεγάλη πρωτοβουλία για την ανάδειξη των παραγωγικών δυνατοτήτων του 3D Printing
Όταν η έρευνα και η καινοτομία συναντά την παραγωγή και οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες την startup με τα δημιουργικά μυαλά. Ο λόγος για την πρωτοβουλία για την Προσθετική Κατασκευή που συμμετέχουν η SIEMENS A.E., το ΕΛΚΕΜΕ (θυγατρική της Viohalco, το ΕΚΕΦΕ) ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, o όμιλος αεροδιαστημικής βιομηχανίας και τεχνολογίας OHB και η FEAC Engineering, startup από την Πάτρα.
H FEAC Engineering με καταγωγή από την Πάτρα είναι παλαιά γνώριμη από το πρόγραμμα του egg – enter•grow•go. Μάλιστα, είναι μια «απόφοιτος» των πρώτων σειρών του προγράμματος που στηρίζει χρηματοδοτικά η Eurobank όλα αυτά τα χρόνια.
Για την FEAC Engineering – που ίδρυσε ο Σωτήρης Κόκκινος μαζί με τον αδελφό του, Χάρη το 2014- διαβάζω στο site του egg ένα μικρό κείμενο συστάσεων: Η εταιρεία «αποτελεί μια δυναμική εταιρεία μηχανικών που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη προϊόντων μέσω ηλεκτρομηχανολογικής προσομοίωσης.
Η υψηλού επιπέδου παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων, καθιστούν δυνατή την επίλυση μηχανικών προβλημάτων υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014, εδρεύει στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά συνάπτοντας συνεργασίες με τεχνικές & κατσκευαστικές εταιρείες, δημόσιους φορείς, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.
Η FEAC Engineering αναπτύσσει το δικό της λογισμικό εργαλείο προσομοιώσεων – PITHIA – το οποίο σε συνδυασμό με άλλα υπολογιστικά εργαλεία (Computer Aided Engineering (CAE)), δίνουν τη δυνατότητα state-of-the-art λύσεων κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάπτυξης ενός προϊόντος, από τον αρχικό σχεδιασμό έως την κατασκευή του πρωτοτύπου.
Η αποδεδειγμένη εμπειρία και τεχνογνωσία των μηχανικών της FEAC αποτελεί εγγύηση όσον αφορά την αξιοπιστία και την ακρίβεια των παρεχόμενων υπηρεσιών και του PITHIA, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κόστους ανάπτυξης ενός προϊόντος, στη βελτίωση της αποδοτικότητας του και στην αύξηση των επιδόσεων του προϊόντος και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των πελατών της FEAC».
Την FEAC των αδελφών Κόκκινου την ξαναθυμήθηκα διαβάζοντας ένα δελτίο τύπου για μια πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας για τα ελληνικά δεδομένα.
Μαζί με μεγάλους παίκτες
Η FEAC μια startup που ωρίμασε μέσα στα χρόνια της διαδρομής της κατάφερε να συμμετέχει με την αξία της σε μια κοινοπραξία δίπλα σε μεγάλους και διεθνείς παίκτες. Διαβάζω στο δελτίο τύπου: H SIEMENS A.E., το ΕΛΚΕΜΕ, (Ελληνικό Κέντρο Ερεύνης Μετάλλων Α.Ε.), θυγατρική της Viohalco, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», o όμιλος αεροδιαστημικής βιομηχανίας και τεχνολογίας OHB, και ο επίσημος Smart Partner της Siemens Digital Industries Software, FEAC Engineering, υπέγραψαν από κοινού το Μνημόνιο Συνεργασίας «Πρωτοβουλία για την Προσθετική Κατασκευή στην Ελλάδα». Σκοπός αυτής της συνέργειας που συνδέει πρωτοπόρες εταιρείες τεχνολογίας και κορυφαίους οργανισμούς, είναι να προετοιμάσει την ελληνική αγορά για την άφιξη της Προσθετικής Κατασκευής (AM) / τεχνολογίας 3D Printing, η οποία αλλάζει την όψη της βιομηχανίας παγκοσμίως, εξαλείφοντας τα παραδοσιακά μοντέλα παραγωγής προς όφελος των επιχειρήσεων και των ανθρώπων.
Η Προσθετική Κατασκευή κάνει την παραγωγή πιο αποτελεσματική, πιο ευέλικτη και πιο αξιόπιστη και επιτρέπει τον σχεδιασμό, την προσομοίωση και τη δημιουργία πιο σύνθετων κατασκευών, που δεν υποστηρίζονται από τις συμβατικές γραμμές παραγωγής.
Την επόμενη δεκαετία, η Προσθετική Κατασκευή θα είναι παντού – από τα καταναλωτικά αγαθά έως τις βιομηχανικές εφαρμογές, επιτρέποντας τη δημιουργία νέων και καινοτόμων σχεδιαστικών προϊόντων, την ανάπτυξη ισχυρότερων και ελαφρύτερων ανταλλακτικών, καθώς και τη μείωση του χρόνου παράδοσης και του κόστους».
Τι σημαίνουν στη πράξη όλα αυτά; Η απάντηση που δίνουν γρήγορα όσοι γνωρίζουν για τα καλά το τι φέρνει μαζί η Additive Manufacturing μιλάνε για μια Επανάσταση που όμοια της δεν έχει συναντήσει ο κόσμος της τεχνολογίας και της παραγωγής. Οι ίδιοι λένε ότι θα μπορεί να παραχθεί κατευθείαν από τον υπολογιστή – και κυρίως από απόσταση- από μια βίδα έως ένα σύνθετο μηχάνημα ειδικών προδιαγραφών ακόμη και ένα όχημα με πολλά ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Καταλύτης αλλά και μέσο το 3D Printing- η τρισδιάστατη εκτύπωση!
Όπως διαβάζω στο δελτίο τύπου: «Τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας θα παρέχουν την τεχνογνωσία και το παγκόσμιο δίκτυό τους προκειμένου να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα Προσθετικής Κατασκευής (3D Printing) στην Ελλάδα. Ο στόχος της πλατφόρμας Προσθετικής Κατασκευής είναι να καταστήσει ευρύτερα γνωστή τη νέα τεχνολογία και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται με τη δημιουργία μιας κοινότητας μελών που θα προσφέρει εκπαίδευση, θα μοιράζεται παραδείγματα για βέλτιστες πρακτικές, θα φέρνει κοντά τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, κ.α. Η Πρωτοβουλία θα δίνει τη δυνατότητα στις συμμετέχουσες εταιρείες να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για αυτήν τη νέα κοινότητα».
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ίδια η Πρωτοβουλία όσο και η σύνθεση και η φυσιογνωμία των συμμετεχόντων δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και η χώρα μας. Στην ουσία, πρόκειται για μια κοινοπραξία όπου συναντιούνται τόσο ο κόσμος της έρευνας και της καινοτομίας με τον κόσμο της παραγωγής αλλά και μεγάλοι διεθνείς παίκτες με startups που διαθέτουν δημιουργικά μυαλά.
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης