Την ραγδαία εξάπλωσή του στην Ελλάδα συνεχίζει ο κοροναϊός, ο οποίος σαρώνει τη χώρα μας με εκατοντάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα. Ωστόσο αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς είναι διασπορά στην Αττική, αφού προς το παρόν τίποτα δεν δείχνει ικανό να βάλει φρένο στην πορεία του φονικού ιού στο λεκανοπέδιο, με τους αριθμούς να προκαλούν τρόμο.

Ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται σε «μαύρο» μήνα για τη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, αφού στις 30 μέρες καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 4.000 και πλέον περιστατικά.

Όμως δεν είναι μόνο η Αττική που προκαλεί φόβο, αφού ο τρόμος των μολύνσεων σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας επέστρεψε.

Το απόγευμα της Τετάρτης σήμανε εκ νέου συναγερμός στην Αθήνα, αφού εντοπίστηκαν τουλάχιστον 32 κρούσματα σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Ενδεικτικό του πόσο ανησυχητική είναι η κατάσταση είναι τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος βρέθηκε άμεσα στο σημείο για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Ο κ. Τσιόδρας, μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του για την κατάσταση στην Αθήνα, είπε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και «δυστυχώς την ξαναβλέπουμε». Συμπλήρωσε, δε, πως «η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της και πάει καλά, η Αθήνα δεν πάει καλά».

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό MEGA – Ασύλληπτες εικόνες συνωστισμού στον «Ευαγγελισμό»

Ανησυχούν οι επιστήμονες και προτείνουν νέα μέτρα

Η κατάσταση στην Αττική και συγκεκριμένα στην Αθήνα δεν περνάει απαρατήρητη από τους επιστήμονες. Άπαντες αναφέρονται πλέον σε νέα μέτρα, με την πλειοψηφία αυτών να προκρίνουν την γενικευμένη χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας, υπογράμμισε πως «ό,τι είναι να δώσουν μάλλον το έχουν δώσει» κι έτσι είναι «πιθανό να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα, όχι οριζόντια, αλλά μικρές παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυριότερη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο κέντρο της Αθήνας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της επιδημίας και πρέπει να περιλαμβάνει εκτεταμένο testing των κατοίκων της περιοχής, ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων, δημιουργία ειδικών ξενοδοχείων για τα θετικά κρούσματα κι έτσι θα περιορίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του».

«Μάσκα όλοι μας φοράμε όταν πλησιάζουμε άλλους ανθρώπους» τόνισε αναφορικά με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

«Το απολύτως βέβαιο είναι ότι έχουμε ευρεία διασπορά στο κέντρο της Αθήνας. Ιδίως σε περιοχές που έχουμε συνωστισμό πολιτών, κι εκεί που κοιμούνται 20 άτομα μαζί στο ίδιο σπίτι. Εκεί έχουμε μεγάλη διασπορά. Είναι πολύ μεγαλύτερη η διασπορά από αυτή που αποτυπώνουμε, γι’ αυτό χρειάζεται εκτεταμένο testing» εξήγησε.

Στο έν λόγω θέμα αναφέρθηκε, μέσω του MEGA, και η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη υπεραμύνθηκε της γενικευμένης χρήσης της μάσκας στην Αττική, λέγοντας πως «είναι το πιο βασικό και πρέπει να γίνει τώρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει εφαρμοστεί, θα σώσει ζωές».

«Αν παρθεί κι αυτό το μέτρο και γίνει μία επανεκτίμηση σε 15 μέρες και έχουμε αύξηση κρουσμάτων, αύξηση διασωληνωμένων, αύξηση θανάτων, αύξηση νοσηλευομένων τότε θα πρέπει τα μέτρα να είναι πιο σκληρά» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του και ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας επίσης στο MEGA, αναφέρθηκε στη γενικευμένη χρήση της μάσκας στην Αττική.

«Η χρήση της μάσκας είναι κάτι εξαιρετικά απλό» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, ερωτηθείς για τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού που ενδεχομένως θα χρειαστούν για την αναχαίτιση της πανδημίας στην Αττική.

«Θα μπορούσε να ισχύσει. Δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί αύριο – μεθαύριο, η επιτροπή συνεδριάζει κάθε μέρα. Τα μέτρα τα αποφασίζει η κυβέρνηση. Συνήθως γίνεται μια συζήτηση. Η κυβέρνηση προτείνει κάποια μέτρα κι εμείς συμφωνούμε ή διαφωνούμε» πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό MEGA – Η μάχη των υγειονομικών με τον κοροναϊό στις ΜΕΘ

Νέες περιοχές στο μάτι του κυκλώνα

Βέβαια, εκτός από την Αττική, στο μάτι του κυκλώνα μπαίνουν συνεχώς νέες περιοχές. Για παράδειγμα σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε νέα προληπτικά μέτρα, μετά την ιχνηλάτηση 63χρονης γυναίκας που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, οδήγησε το υπουργείο Εργασίας, στο να απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργαζόμενους οικισμών του δήμου Θηβαίων και της τοπικής ενότητας Λουκισίων στο νομό Ευβοίας, να παραμείνουν στις οικίες τους και να μην πάνε στις δουλειές τους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι λόγω κατεπείγουσας ιχνηλάτησης κρουσμάτων κοροναϊού, συστήνεται αυστηρά στους εργαζόμενους των παρακάτω περιοχών να μην προσέλθουν στην εργασία τους και να παραμείνουν στην οικία τους από σήμερα 30-09-2020, στις 21:00, έως και αύριο 1η Οκτωβρίου 2020 και ώρα 00:00:

  1. Δήμος Θηβαίων, οι οικισμοί: Μουρίκι, Ύπατο, Λουτούφι, Πλατανάκι.
  2. Τοπική ενότητα Λουκισίων στο νομό Ευβοίας.

Ισχυρή σύσταση για μέτρα αυτοπροστασίας σε οικισμούς σε Θήβα και Χαλκίδα από τη ΓΓΠΠ

Νωρίτερα, με με εντολή Νίκου Χαρδαλιά, απευθύνθηκε και ισχυρή σύσταση στους κατοίκους των οικισμών αυτών να φοράνε μάσκα σε όλους τους χώρους, να μένουν στο σπίτι τους, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, αλλά και τις μετακινήσεις στην εργασία τους, καθώς και να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Οι οικισμοί που καλούνται να εφαρμόσουν την ισχυρή αυτή σύσταση είναι: Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση 63χρονης ημεδαπής που βρέθηκε θετική στον Covid-19 και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «ΝΙΜΤΣ», με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους των κάτωθι οικισμών του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας:

  • Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και
  • Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας,

για πιστή τήρηση των κάτωθι μέτρων αυτοπροστασίας:

  • Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
  • Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.
  • Μη προσέλευση των μαθητών σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα όλων των βαθμίδων και
  • Μη μετακίνηση των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, για την αποφυγή κινδύνου διασποράς και την προστασία των λοιπών εργαζομένων.

Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν στις επιχειρήσεις τους κατοίκους των περιοχών αυτών, να αποδεχθούν τη μη προσέλευση των εργαζομένων, χωρίς καμία περαιτέρω επίπτωση.

Σημειώνεται ότι από αύριο, 01-10-2020 το πρωί, τέσσερις (4) Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.

Η παραπάνω ισχυρή σύσταση ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Μειωμένα σε σχέση με χθες, αλλά ιδιαίτερα ψηλά εμφανίστηκαν τα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 354 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σημειώνεται ότι στα 23 που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας μας προστίθενται και άλλα 6 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 29.

Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική βρίσκεται για πολλοστή μέρα στο «μάτι» του κυκλώνα με 195 κρούσματα, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη μετράει μόλις 12.

Ανησυχητικά ψηλά βρίσκονται τα κρούσματα Πέλλα, όπου εντοπίστηκαν 13, ενώ 10 εντοπίζονται στην Καρδίτσα.

Αναλυτικά:

  • 23 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 195 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 26 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 5 κρούσματα στην  Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

Στα 18.475 τα συνολικά κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες, ενώ 2.927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των
διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.