Σύνοδος Κορυφής: Άλλαξε την ατζέντα ο Σαρλ Μισέλ – Τώρα η συζήτηση για την Τουρκία
Η αρχική ημερήσια διάταξη προέβλεπε από τους ηγέτες να επικεντρωθούν στις σχέσεις με την Τουρκία και την παραβατική συμπεριφορά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια του δείπνου, το βράδυ της Πέμπτης
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και έφερε στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.
Τις τελευταίες ώρες και υπό τον φόβο άσκησης βέτο από την Λευκωσία σε περίπτωση που δεν υπάρξει επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα -με την κατάσταση να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί- ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, άλλαξε την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, φέρνοντας στο τραπέζι το αμφιλεγόμενο ζήτημα της Τουρκίας και της Λεκορωσίας.
Σύμφωνα με το Politico μάλιστα, πρώτη το λόγο έλαβε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Σημειώνεται πως η ίδια προσερχόμενη στη Σύνοδο δήλωσε πως «είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία».
Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα. «Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η αρχική ημερήσια διάταξη προέβλεπε από τους ηγέτες να επικεντρωθούν στις σχέσεις με την Τουρκία και την παραβατική συμπεριφορά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια του δείπνου, το βράδυ της Πέμπτης.
Η πρωτοβουλία του Μισέλ
Με την αιφνιδιαστική αλλαγή της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου απευθύνθηκε προς τους ηγέτες για το πιο περίπλοκο θέμα, τις σχέσεις με την Τουρκία.
Ουσιαστικά, ο Μισέλ με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση για την Τουρκία και τις πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται με άλλα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως τη συζήτηση για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.
Όπως αναφέρει το Politico, δεν υπήρχε τρόπος να υπάρξει ομόφωνη υποστήριξη από τους ηγέτες για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας χωρίς πρώτα να συζητηθεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Με βέτο απειλεί η Κύπρος
Οι ηγέτες των κρατών – μελών αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα, με τα οποία θα ζητούν περιοριστικά μέτρα «χωρίς καθυστέρηση» κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ θα θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ – Κίνας στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το προσχέδιο ωστόσο δεν περιέχει παράγραφο για την Τουρκία.
Καθώς η Κύπρος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας, εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις και κατά της Τουρκίας, ο φόβος αδιεξόδου είναι πλέον εμφανής, με την Λευκωσία να δέχεται ισχυρές πιέσει ώστε να αλλάξει τη στάση της.
Κύπριος διπλωματικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Λευκωσία επιμένει στη θέση της ότι κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας μπορούν να επιβληθούν μόνο με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
«Για να υπάρξει έκδοση κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε και με τις δικές μας προτάσεις» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ – ο οποίος θα προεδρεύσει της διήμερης Συνόδου Κορυφής – με σκοπό να του περιγράψει αναλυτικά τη θέση της Λευκωσίας.
«Φαντάζομαι ότι θα γίνει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν αποκλείω ότι μπορεί να προκύψει κάτι, αλλά, προς το παρόν, δεν θα πόνταρα σε ένα θετικό αποτέλεσμα» συνέχισε η ίδια πηγή.
Στόχος των εντατικών διαβουλεύσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είναι να πετύχει ομοφωνία για τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, αλλά η Λευκωσία προς το παρόν επιμένει να μη δίνει τη συναίνεσή της, με τις επόμενες ώρες να προμηνύονται ιδιαίτερα κρίσιμες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις