Σοκ : Δείτε που ήθελαν οι Βρετανοί να στέλνουν τους αιτούντες άσυλο (χάρτης)
Σε απομακρυσμένα νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού εξέταζε η βρετανική κυβέρνηση να στέλνει τους αιτούντες άσυλο. Απομακρυσμένα τρόπος του λέγειν διότι μια ματιά στον χάρτη προκαλεί σοκ!
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Η βρετανική κυβέρνηση εξέτασε την πιθανότητα να στέλνει σε απομακρυσμένα νησιά του Ατλαντικού Ωκεανού ανθρώπους που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αιτούμενοι άσυλο, σύμφωνα με τους Financial Times.
Μοντέλο Αυστραλίας
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η αρμόδια υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ζήτησε από αξιωματούχους του υπουργείου να μελετήσουν πώς άλλες χώρες διαχειρίζονται τις εισροές προσφύγων.
Ενα μοντέλο που φέρεται να προτάθηκε ήταν αυτό της Αυστραλίας, που κρατά αιτούντες άσυλο μακριά από την ενδοχώρα, ενώ εξετάζονται οι αιτήσεις τους.
Οι Financial Times γράφουν πως το σχέδιο αυτό προέβλεπε ως πιθανούς τόπους για δημιουργία κέντρων εξέτασης αιτήσεων ασύλου και μετεγκατάστασης των ανθρώπων αυτών τα νησιά Ασενσιόν και Αγία Ελένη, βρετανικές κτήσεις στο νότιο Ατλαντικό.
Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά
Τα νησιά βρίσκονται περίπου εξήμισι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Βρετανία και είναι σχεδόν στο μεσοδιάστημα μεταξύ Αφρικής και Νότιας Αμερικής (χάρτης, κάτω).
Η πρόταση φέρεται τελικά να μην προχώρησε κατόπιν απόρριψης από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών του Εργατικού Κόμματος Νικ Τόμας-Σίμοντς αντέδρασε στην αποκάλυψη, γράφοντας στο Twitter: «Αυτή η γελοία ιδέα είναι απάνθρωπη, εντελώς ανεφάρμοστη και άκρως ακριβή. Επομένως μοιάζει απολύτως πιθανό να τη σκέφτηκε αυτή η κυβέρνηση των Τόρις».
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δηλώσει σε απάντηση ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει σχέδια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης ώστε να μη γίνεται κατάχρησή του.
Σύμφωνα με ορισμένα άλλα δημοσιεύματα, το υπουργείο Εσωτερικών ρίχνει την ευθύνη για την επιλογή των συγκεκριμένων νησιών ως πιθανών τόπων μεταφοράς των προσφύγων στο Foreign Office.
Το Brexit
Το θέμα της μετανάστευσης και της χορήγησης ασύλου απασχολεί το Ηνωμένο Βασίλειο τόσο λόγω της επικείμενης λήξης της μεταβατικής περιόδου του Brexit που συνεπάγεται τη λήξη ισχύος του κοινοτικού Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ στη χώρα, όσο και λόγω των αυξημένων ροών μεταναστών και προσφύγων στη Μάγχη.
Από την αρχή του έτους, πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να διασχίσουν το θαλάσσιο στενό από την ηπειρωτική Ευρώπη κυρίως με μικρές φουσκωτές βάρκες.
Είναι αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αντίστοιχο σε όλο το 2019. Στον ένα χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, αίτηση για άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν υποβάλει 34.000 άνθρωποι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις