Πάπρικα: Αυτά είναι τα επιστημονικά οφέλη του πικάντικου μπαχαρικού
Η πάπρικα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Η πάπρικα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μια κουταλιά της σούπας έχει μόλις 19 θερμίδες και παρέχει σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης Α, το 13% βιταμίνης Ε, το 9% βιταμίνης B6 και το 8% σιδήρου.
7 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της πάπρικας
Υψηλή θρεπτική αξία
1 κουταλιά πάπρικας περιέχει μόνο 19 θερμίδες. Όσον αφορά στη διατροφική αξία, περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, λιγότερο από 1 γραμμάριο λιπαρά, 4 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, Ε και Β6, καθώς και σίδηρο.
Βοηθά στην υγιή όραση
Οι ουσίες της πάπρικας που φαίνεται να ενισχύουν την υγεία των ματιών μας είναι η βιταμίνη Ε, η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Συγκεκριμένα, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δρουν ως αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν τη βλάβη στα μάτια.
Μειώνει τη φλεγμονή
Συγκεκριμένες ποικιλίες πάπρικας, ειδικά οι καυτερές, περιέχουν την πολύτιμη ουσία καψαϊκίνη. Θεωρείται ότι η καψαϊκίνη προσδένεται στους υποδοχείς των νευρικών μας κυττάρων και μειώνει τη φλεγμονή. Γι’ αυτό και προστατεύει από μια ποικιλία αντιφλεγμονωδών και αυτοάνοσων παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, νευρική βλάβη και πεπτικά προβλήματα.
Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Η καψανθίνη, ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στο δημοφιλές μπαχαρικό ανεβάζει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα καροτενοειδή στην πάπρικα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση την επιπέδων της συνολικής και της LDL χοληστερόλης που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την απόδειξη αυτών των σχέσεων.
Προστατεύει από κάποιους τύπους καρκίνου
Διάφορα καροτενοειδή της πάπρικας, όπως η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων.
Σημαντική για υγιές αίμα
Η πάπρικα είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Ε, δύο μικροθρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για υγιές κυκλοφορικό σύστημα.
Εύκολο να προστεθεί στη διατροφή μας
Η πάπρικα είναι ένα εύκολο μπαχαρικό που μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά πιάτα. Ταιριάζει με μαγειρευτό κρέας, πατατοσαλάτα και αυγά, αλλά η καπνιστή και πικάντικη μορφή της χρησιμοποιείται πολύ και στο ρύζι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις