Σύνοδος Κορυφής: Τι προβλέπουν τα άρθρα για τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία
«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Χωρίς συμφωνία για κυρώσεις αλλά με γενική αναφορά στα άρθρα της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρονται σε κυρώσεις, επιτεύχθηκε η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τρίτο κείμενο συμπερασμάτων, που τελικά μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε, δεν χρησιμοποιείται ρητά ο όρος «κυρώσεις».
Όπως αναφέρεται «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».
«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είναι εξίσου σαφές, όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20, ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρχουν συνέπειες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις, θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου».
Τι προβλέπουν τα άρθρα για ενδεχόμενες κυρώσεις
Όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής: «Υπενθυμίζοντας και επιβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων τα προηγούμενα συμπεράσματά του για την Τουρκία του Οκτωβρίου 2019, σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ άλλων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 της ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της».
Τι προβλέπουν όμως τα άρθρα αυτά;
Το άρθρο 29 – Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Το Συμβούλιο εκδίδει αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν τη στάση της Ένωσης επί συγκεκριμένου ζητήματος γεωγραφικής ή θεματικής φύσεως. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι εθνικές τους πολιτικές να συνάδουν προς τις θέσεις της Ένωσης».
Το άρθρο 215 – Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
« 1. Όταν απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με το κεφάλαιο 2 του τίτλου V της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τη διακοπή ή τη μείωση, εν όλω ή εν μέρει, των οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων με μία ή περισσότερες τρίτες χώρες, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία μετά από κοινή πρόταση του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, και της Επιτροπής, θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα. Ενημερώνει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
» 2. Εφόσον προβλέπεται από απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με το κεφάλαιο 2 του τίτλου V της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο μπορεί να λαμβάνει, σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 1, περιοριστικά μέτρα έναντι φυσικών ή νομικών προσώπων, ομάδων ή μη κρατικών οντοτήτων.
» 3. Οι πράξεις που προβλέπονται στο παρόν άρθρο περιέχουν τις αναγκαίες διατάξεις περί νομικών εγγυήσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις