Τουρκικό ΥΠΕΞ για Σύνοδο Κορυφής: Ορισμένες αποφάσεις είναι εκτός πραγματικότητας
Το τουρκικό ΥΠΕΞ προαναγγέλλει συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο, μέχρι να υπάρξει απόφαση με την Κύπρο για... μοιρασιά των πόρων.
Σε σκληρή γλώσσα είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο υπάρχει ρητή προειδοποίηση για κυρώσεις έναντι της Άγκυρας αν συνεχίσει τις παράνομες έρευνές της στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την Τουρκία ήταν θετικά, ωστόσο υπήρχαν σημεία που «είναι εκτός πραγματικότητας»
H Άγκυρα κατηγορεί την ΕΕ για τη διφορούμενη στάση της, λέγοντας ότι αν και κάποιες χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία (μάλιστα ανάμεσα σε αυτές αναφέρθηκε και η προσπάθεια διαλόγου με την Ελλάδα), η Κύπρος είναι το παράδειγμα του πόσο εχθρική μπορεί να είναι η ΕΕ στις σχέσεις της με την Τουρκία.
«Δεν είναι εποικοδομητικό να συνεχίζεται η χρήση της γλώσσας των κυρώσεων και να περιγράφονται ως παράνομα τα βήματα που έχει πάρει η χώρα μας για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και αυτά των Τουρκοκυπρίων», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν». Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμία διάθεση να μοιραστεί τους πόρους της με τους Τουρκοκύπριους. «Για αυτόν τον λόγο η ΕΕ δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι ειλικρινής και αμερόληπτη απέναντι στο Κυπριακό», συμπληρώνεται.
Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ προαναγγέλλει συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο, μέχρι να υπάρξει απόφαση με την Κύπρο για… μοιρασιά των πόρων.
Σύμφωνα με το Reuters, το ΥΠΕΞ της γείτονας χώρας αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να συντονίσουν τις δραστηριότητες τους και για να βεβαιώσουν ότι ο διαμοιρασμό των πόρων θα είναι ίσος μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού.
Και καταλήγει: «Εφόσον το παραπάνω δεν επιτευχθεί, οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους μέσω της ΤΡΑΟ».
«Γκριζάρει» το Αιγαίο η Τουρκία
Νωρίτερα, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης μετέδωσε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι «η ελληνική θέση αναφέρει ότι υπάρχει μόνο ένα ζήτημα διαφοράς στο Αιγαίο, κι αυτό είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική θέση όμως είναι ότι υπάρχουν περισσότερα θέματα στο Αιγαίο, όπως τα χωρικά ύδατα να μην επεκταθούν από το όριο των έξι μιλίων. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που έχουν επεκτείνει (η Ελλάδα) πέραν των χωρικών υδάτων, υπάρχει και το ζήτημα της περιοχής έρευνας και διάσωσης».
Το άλλο ζήτημα, συνέχιζαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, είναι τα θέματα κυριαρχίας βραχονησίδων, νησίδων και νησιών στο Αιγαίο, τα οποία δεν αναφέρονται σε διάφορες συνθήκες. «Είναι ζήτημα αυτό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδα αν δεν εξετάσουμε το ζήτημα αυτό. Πώς θα συζητήσουμε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας όταν θα έχουμε αμφιβολίες για την κυριαρχία πολλών νησιών και βραχονησίδων;», υποστήριζαν.
«Άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Τουρκίας, και θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με πολλές συνθήκες. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα», σχολίαζαν.
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις