Κοροναϊός : Οι τρεις εστίες που ανησυχούν τους ειδικούς – Αυξάνονται τα κρούσματα
Η Αττική παραμένει στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα κρούσματα
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστήμονες μετά τα κρούσματα σε γηροκομεία, σε εργοστάσια της περιφέρειας αλλά και σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας.
Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας καθώς εάν υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, τότε είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει μία σειρά νέων μέτρων.
Ο στόχος των υγειονομικών αρχών που βρίσκονται μήνες τώρα στη μάχη κατά του κοροναϊού ήταν να διανυθεί αυτό το χρονικό διάστημα προς το τέλος Οκτωβρίου από άλλη επιδημιολογική αφετηρία, δηλαδή με μικρότερο αριθμό ημερησίων κρουσμάτων από τον τωρινό των 400 και πλέον κρουσμάτων, ώστε να υπάρχει περιθώριο ελιγμών στη διαχείριση της κατάστασης.
Η κατάσταση στην Αττική δημιουργεί επικίνδυνο σκηνικό και εκείνο που λένε όλοι οι ειδικοί πλέον είναι να ακολουθηθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί – και παρατάχθηκαν – για να μη χρειαστούν κι άλλα.
Την ίδια στιγμή, η η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» Αναστασία Κοτανίδου για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα.
Όπως τόνισε τα κρούσματα δεν πέφτουν διότι οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η πολιτεία.
«Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα» είπε. Για να συμπληρώσει: «Πιστεύω πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, για την ώρα.
«Πρώτα θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα και μετά θα δούμε αν θα πάρουμε άλλα. Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Open σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού.
Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι εφιαλτικές, καθώς σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του ΑΠΘ είναι δυνατόν τα κρούσματα να ανέβουν στα 400+ έως το τέλος Νοεμβρίου και σε 600+ στο τέλος Δεκεμβρίου. Σε συνδυασμό με τη γρίπη και τον ιό H1N1, δημιουργείται ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ με τα κρούσματα κοροναϊού να φτάνουν εν δυνάμει σε 2.000 την ημέρα.
Κατόπιν όλων αυτών δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει νέους περιορισμούς για το λεκανοπέδιο τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες.
Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά είναι η η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες και θεωρείται ότι μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κοροναϊού.
Ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι και το κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα από ότι τώρα δηλαδή, για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.
Συναγερμός στα γηροκομεία της χώρας
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στα γηροκομεία όλης της χώρας, αφού η απειλή του κοροναϊού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές για τη διασπορά σε ηλικιωμένους.
Πολλοί οίκοι ευγηρίας έχουν βρεθεί στη δίνη του κοροναϊού, καταμετρώντας πολλούς νεκρούς, όπως στο Ασβεστοχώρι και σε κλινική στο Περιστέρι. Τελευταίο όμως παράδειγμα είναι το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, που είχε και τον πρώτο του νεκρό ενώ υπήρξαν και κρούσματα σε εργαζομένους γηροκομείου στην Καρδίτσα.
Διαβάστε επίσης: Ο κοροναϊός «σκοτώνει» τα γηροκομεία – Γιατί είναι η «μαύρη τρύπα» της πανδημίας
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους σε τέτοιες δομές φιλοξενίας, όπως αναβολή αδειών των εργαζομένων, τεστ κοροναϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο, αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα και σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ’ οίκον περιορισμός.
Από τις 24 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ είχε αναρτήσει μέτρα προστασίας για τα γηροκομεία, όπως την απαγόρευση επισκέψεων συγγενών, εισαγωγές και εξαγωγές ηλικιωμένων από τα ιδρύματα και θερμομετρήσεις των εργαζομένων.
Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, η οποία μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.
Συναγερμός στην Πέλλα μετά τα θετικά κρούσματα σε κονσερβοποιία
Αλλά δεν είναι μονάχα τα γηροκομεία που πονοκεφαλιάζουν Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ. Ανησυχία, φόβος και ανασφάλεια επικρατεί σε όλους τους κατοίκους στο νομό Πέλλας μετά την είδηση για τα 117 θετικά κρούσματα σε γνωστό κονσερβοποιείο στο Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα.
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους να υποβληθούν δωρεάν σε τεστ κοροναϊού, καθώς τα 114 κρούσματα προέρχονται από πολλά και διαφορετικά χωριά της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις δυο άνθρωποι ένιωσαν αδιαθεσία, υποβλήθηκαν σε τεστ, βρέθηκαν θετικοί και τότε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του εργοστασίου προχωρήσαν στη διενέργεια τεστ.
Λουκέτο για δέκα ημέρες μπήκε σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας στην περιοχή Μαυροβούνι στην Σκύδρα Πέλλας μετά τον εντοπισμό 114 κρουσμάτων κοροναϊού στους εργαζόμενους.
Όλα ξεκίνησαν από μία εργαζόμενη που αν και παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα συνέχιζε να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά της.
Υποβλήθηκε σε τεστ και βρέθηκε θετική στον κοροναϊό πριν από λίγα 24ωρα. Η ίδια φαίνεται πως κόλλησε συγγενείς της που επίσης εργάζονται στα τμήματα του εργοστασίου κονσερβοποιίας. Η εξάπλωση του ιού ήταν θέμα χρόνου. Συνολικά 114 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί. Όλοι ασυμπτωματικοί.
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην κονσερβοποιία μεταφέρονταν με λεωφορεία από χωριό σε χωριό και από δήμο σε δήμο. Ο φόβος για τη δημιουργία ενός «ντόμινο» κρουσμάτων είναι μεγάλος, καθώς κάτω από αυτές τις συνθήκες η ιχνηλάτιση των επαφών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις